Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIWNICA-tak czy nie?

Recommended Posts

Przeczytałem dokładnie każdy komentarz, wczesniej tez miałem taki problem. Ja piwnicy nie chciałem, żona chciała. radziłem się fachowców i oglądałem domy bez piwnic i z piwnicami. Trochę to trwało ale w koncu wzgledy praktyczne zaważyły: zrobiłem piwnicę o powierzchni okolo 75 m2. Jedyna wada to koszt (około 17 tys. drozej niz bez), ale tak naprawdę co to jest 17 tys. do kosztu całego domu. A dzięki piwnicom mam miejsce na kocioł olejowy, zbiorniki oleju (takich wynalazków nie postawiłbym w domu - zapach, przepisy, zajmowana powierzchnia i głosność takiego pieca), mam pralnię z prawdziwego zdarzenia, suszarnię (docenia się w zimie przy dwójce małych dzieci nie byłoby gdzie tego suszyć , a pralka z tych drogich wcale do najcichszych nie należy). Pozatym mam miejsce na przetwory, zapasy, drewno do kominka, nieużywane rzeczy sezonowe, tablice rozdielcze do elektryki. W piwnicy załozyłem grzejniki ale nawet tej zimy temp. w piwnicy nie spadła poniżej 10 stopni więc tak naprawdę grzejniki są narazie nieuzywane. Żeby w domu mieć ciepło zainwestowałem trochę więcej w izolację stropu nad piwnicą (mam tam około 8 cm styropianu). Wilgoci nie mam mimo, że wkopałem się na głębokość 1,7 m (mam dobry teren, ale porzadnie zabezpieczyłem ściany i posadzkę przed wilgocią) - po to aby wizualnie dom nie stracił. W domu mam ciszę i porządek. Żadnych rupieci i pomieszczeń gospodarczych z których prędzej czy później i tak zrobi się graciarnia i wylęgarnia pająków (ogladałem i takie rozwiązania). Z zewnątrz piwnic praktycznie nie widać. Dom jest wyzszy o jakieś 20 - 30 cm od porównywalnych bez piwnic. Zastrzegam, że nadal nie jestem zagorzałym zwolennikiem piwnic, ale praktyczność rozwiązania powoli mnie przekonuje. Te 17 tys. to zadna przesada, instalację elektryczną robiłem sam, koszt trzech punktów grzejnych to raptem 300 zł plus trzy grzejniki (tanio kupione). Takze instalacje w piwnicy to naprawdę mała kwota. Największy koszt to roboty ziemne oraz robocizna murarza + strop.

• Odpowiedzi 523
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdecydowanie ZA!

1. Koszt piwnicy na etapie surowym to kilkanaście tysięcy złotych, reszta zależy od standardu wykończenia.

2. Istotny argument za lub przeciw to warunki gruntowo-wodne i tylko od tego uzależniałbym wybudowanie piwnicy.

3. Przytaczany wcześniej argument o koniecznej grubszej izolacji posadzki w piwnicy jest nieprawdziwy. Wystarczy cieńsza izolacja gdyż różnica temperatur jest o wiele mniejsza (na głębokości ok 1,5m - czyli takiej na której najczęściej jest posadzka piwnicy - temp. gruntu raczej nie spada poniżej 3-5 stopni).

4. Niezależnie od tego w jakim stopniu ogrzewamy piwnicę izolacja posadzki parteru też może być cieńsza, gdyż ponownie nie ma tak dużych różnic temperatur, a także wskutek tego iż ciepło przedostające się do piwnicy nie jest stracone, gdyż pomaga ogrzewać tą kondygnację.

5. W piwnicy można umieścić wiele pomieszczeń, które mogą być kłopotliwe na wyższych kondygnacjach (kotłownie, warsztaty, siłownie, itd.).

6. Osobiście jestem zaskoczony tym jak łatwo ludzie rezygnują z budowy piwnic, a później nie mają miejsca w garażu na samochód, bo stoi tam kosiarka, urządzili sobie mały warsztat itd. itp.

7. No i jeszcze jedno, wiele projektów typowych nie uwzględnia piwnic. Można je adaptować, lecz należy uważać co projektant zaproponuje (u mnie pierwotnie dorysował piwnicę o wysokości 2,02m - sic! - na szczęście szybko to skorygował na 2,3-2,4m. To jest na prawdę minimalna wysokość tych pomieszczeń. Im głębiej tym łatwiej i wygodniejsze będą schody na poszczególne kondygnacje...

Ja także jestem ZA!!!

Buduję mały domek - 100m. Brakowało mi dużego salonu gościnnego. Dlatego 3/4 piwnicy (a będzie pod całym domem) będzie właśnie salonem muzyczno-piffkowo-TV. Kwadrat 7x7m, otwarte schody, bez okien, barek, ekran dla domowej produkcji rzutnika TV... :D

Pozostała część będzie gospodarcza - tam staną zasobniki CWU, pralnia, słoiki, stojak na winko :wink: , mały kącik do majsterkowania (bez tego nie potrafiłbym egzystować)...

PIWNICA JEST OK! Nawet pomimo "jakiśtam zwiększonych kosztów", konieczności przyłożenia się do hydroizolacji, drenażu itp...

Na pewno nie będzie tam pająków (choć bardzo mnie fascynują te żyjątka). No, może ze dwa, takie duże, włochate - w terrarium :wink:

Bez urazy, ale z tego co widzę, większość zwolenników piwnicy, dla których to "jakieś tam koszty" - to ludzie którzy dopiero zaczynają budować. Niestety budowa i życie uczą, że pieniądze, o których nie myśli się za bardzo na początku budowy, pod koniec - zaczyna ich brakować.

Ja wyszedłem z założenia - wolę nie mieć piwnicy, niż miałoby mi na końcu zabraknąć np. na dojazd, taras czy ogrodzenie. Wolę za rok lub dwa zbudować wolnostojący garaż, w którym znajdzie się na wszystko miejsce, niż na początku budowy ładować kasę w piwnicę, a pod koniec płakać, że zabrakło.

Buduję dom 117 pow. uż. bez piwnicy, za parę dni będę miał stan surowy "pół-otwarty" tzn. z oknami dachowymi, ale bez okien zwykłych. Koszt ok. 90 tys. Z piwnicą zapłaciłbym grubo ponad 100 tys. A wykończenie?

...a ja wolę podwyższyć kwotę kredytu i MIEĆ piwnicę.

Kwoty kredytu nie można podwyższać w nieskończoność. Zresztą - zobaczymy, czy powiesz to samo pod koniec budowy. A może np. "wolę mieć piwnicę niż umeblowaną i wyposażoną kuchnię" :lol:

Damy radę :wink:

Potrzebuję piwnicy, więc ją będę mieć....

Przyłączam się do zwolenników piwnicy. Sam mam obecnie stan surowy zamknięty i bez piwnicy nie wyobrażam sobie domu (kotłownia, warsztat do majsterkowania, pralnia, itp). Inna sprawa, że mój dom stoi na lekkim zboczu, więc koszt wykonania piwnicy był praktycznie żaden, bo i tak musiałbym zasypać całą powierzchnię pod posadzką parteru.

Mimo wszystko, jeśli ktoś pyta się o piwnicę, moim zdaniem warto o to zadbać.

Pozdrawiam.

Proszę napiszcie czy robiliście piwnice na pełną wysokość czy trochę staraliście się zaoszczędzic i zrobiliście niższe

?

Zrobiłem pełnowymiarową piwnicę o wysokości na gotowo 2,3 m. i nie zrobiłem wyzszej tylko dlatego, że chciałem mieć wizualnie niski dom a głębiej kopać już nie chciałem, bo woda. Oszczędność na kilku bloczkach żadna a wygoda niesamowita. Pozatym widze, że pojawiają się ciągle opinie o kosztach. Ja zrobiłem piwnice i urzadziłem dom tak jak chciałem, i wcale nie musiałem np. zamieszkać w kuchni bez mebli jak co niektórzy piszą, kwestia dobrego zaplanowania wydatków. Jeżeli piwnicę się zaplanuje od samego początku w kosztorysie to na wszystko wystarczy

Dzięki za b.ciekawe opinie za i przeciw. Ciężko podjąć decyzję bo w większości Wasze uwagi są ważne tzreba je mocno przemyśleć.

Myślę jednak, żę te dodatkowe kilkanaście metrów (częściowe podpiwniczenie z np. trzema pomieszczeniami o łącznej pow. ca. 40m2) piwnicy będzie dla uzytkowników domu przydatne i na dłuższą metę opłacalne.

Przede wszystkim nie budując piwnicy przy domu ca. 130m2, bez spiżarni, z kotłownią 3,6m2 i z jednostanowiskowym garażem o pow.17,5 skazuję się na szukanie dodatkowej powierzchni na pomieszczenie gospodarcze(poddasze odpada). Jeżeli z garażu nie zrobię składowiska na rowery, drewno, rupieci, przetworów i bańaczków z czerwonym półwytrawnym :lol: i... oczywiście pajączków, to praktycznie zostaje tylko mały domek/szopa na końcu działki. Ponieważ nie chcę "wyciągać" garażu z domu i go powiększać (dom ma mieć ładną, zwartą bryłę:patrz "dom w dmuchawcach"-www.archon.pl) pozostaje chyba tylko kierunek w dół-czyli piwnica.

Fakt, że na początku wydam więcej niż inni, ale prędzej czy później korzyści z piwnicy wynagrodzą ten dodatkowy wydatek. Perspektywa, że w takiej piwnicy można przechowywać wszystko co dusza zapragnie, i co ważne nikt, oprócz domowników,nie zobaczy tego BAŁAGANU jest b. kusząca. Skoro przez lata będę gromadzić to i owo, to niech chociaż będzie na to niekrępujące miejsce. W "śróddomiu", garażu czy na zewnątrz będzie to bardziej stresujące i zmuszające do robienia częstych porządków.

Kwestia ocieplenia i izolacji. Nasi znajomi wybudowali dom z piwnicą i pomimo niskiego poziomu wód gruntowych położyli 5cm steropian na ścianach i posadce.Temperatura obecnie tam panująca to ca. 18 stopni

( bez ogrzewania) W zimie o 5 stopni mniej.

Myslę więc, że jest toteż idealne miesce na suszarnię.

Czyli decycja chyba na TAK-BUDOWAĆ PIWNICĘ :o

P.s jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi!![/img]

Chłopie, jak Cię tylko stać to buduj piwnicę, nie zastanawiaj się! Bez piwnicy czeka Cię graciarnia w domu! Piwnica jest niezbędna jako schowek na potrzebne rzeczy, ale nie używane codziennie takie jak duży garnek na gołąbki, butelki po piwie z transporterem, 5 kilo ziemniaków, puszkę farby i 6 krzeseł dla gości na komunię bo na codzień używasz tylko tych drugich 6...

P.S. Nawet w bloku każdy ma swoją piwniczkę a co dopiero w domu... :wink:

Ja bylam na NIE czyli nie chcialam piwnic ,ale ze mamy duzy spadek az sie prosilo o piwnice i zostaly zrobione z czego teraz bardzo ,bardzo sie ciesze . Dom mamy 150 m i patrzac na wnetrze tego domku mialabym problem z ulokowaniem wszystkich gratow typu kosiarka, meble ogrodowe,narty ( 4 pary + buty) rowery ( 4 szt :) ) hulajnogi , rolki ,itd

itd. Piwnic mam 120 m i jakbym miala budowac 2 dom tez bylby w nim piwnice :lol: pom gospod w ktorym miala byc i kotlownia mialo 7m i jak mialam to cale graciarstwo pomiescic? :o ?

pozdr Beata zona Darolla :lol:

Chłopie, jak Cię tylko stać to buduj piwnicę, nie zastanawiaj się! Bez piwnicy czeka Cię graciarnia w domu! Piwnica jest niezbędna jako schowek na potrzebne rzeczy, ale nie używane codziennie takie jak duży garnek na gołąbki, butelki po piwie z transporterem, 5 kilo ziemniaków, puszkę farby i 6 krzeseł dla gości na komunię bo na codzień używasz tylko tych drugich 6...

Tak,masz rację. Twoja opinia utwierdza mnie w tej decyzji, dzięki

no dobrze ............. bedzie piwnica

:lol: :lol:

no dobrze ............. bedzie piwnica

:lol: :lol:

Rezi,swoją drogą, to ta buźka z boku to trochę znajoma jest

:wink: :wink:

Witam,

ja niestety zrezygnowałem z piwnicy. Głównym powodem (oprócz finansowego, który dopomógł w decyzji) jest poziom wody gruntowej na 2,6m. Z racji chęci posiadania nie tzw. półpiwnicy ale Piwnicy przez duże P - brak lub ewentualnie jeden schodek przed wejściem do budynku i najchętniej brak jakichkolwiek schodów z tarasu do ogrodu - wyniesienie budynku powinno być na min. 0,5m.

Powód - posadowienie posadzki piwnicy na głebokości 2,8m.

Niestey martwi mnie brak garciarni (chociaż mam stryszek, zagłębienie pod schodami, spiżarkę, pom gosp. z kotłownią o pow. ok. 11m2), brak miejsca na saunę, pokój dla znajomych imprezowiczów (aby oczy i uszy żonki nie bolały) itd.

Nie martwię się natomiast brakiem pralni czy prasowalni w piwnicy. Kto by chciał siedzieć w piwnicy i prasować? Ganiać po kolejnych schodach do pralki i nazad też już nie będę musiał.

W zamian za brak piwnicy wybraliśmy klon projektu wersji podstawowej powiększonej.

Pozdrawiam.