Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIWNICA-tak czy nie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 523
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam robert 58,

myslę, że prasowanie i suszenie zajmuje sporo czasu, czynność powtarzalna i potrzeba na to dużo miejsca.

Ja wolę jednak, albo inaczej-moja zona chyba ..nie będzie miała nic przeciwko spędzac tam trochę więcej czasu.. ja nie mam nic przeciwko..

pozdrawiam

a co bedzie jak powie: "sam sobie prasuj w tej piwnicy" :lol:

W piwnicy robi się wentylację mechaniczną. Do tego atrapy okien z namalowanymi w głębi widoczkami. W każdym okienku 5 mocnych świetlówek rurowych z odpowiednią barwą światła, to samo przy suficie. Na okienkach firaneczki. ...

W piwnicy robi się wentylację mechaniczną. Do tego atrapy okien z namalowanymi w głębi widoczkami. W każdym okienku 5 mocnych świetlówek rurowych z odpowiednią barwą światła, to samo przy suficie. Na okienkach firaneczki. ...

No to mnie przekonałeś do piwnicy :lol: :lol: :lol:

w środku barek z czerwonymi ząrówkami

mały okragły postument z rura pod sufit

wygodna rozkładana kanapa

i mamy piekiełko :lol: :lol: :lol:

Ged jak zrobisz zaproś kumpli z forum :lol: :lol: :lol:

Dominiku,

Podstawowe pytanie jakie sobie zadaj to czy masz wode na dzialce i na jakim pozomie. My dalismy sie namowic na piwnice ze wzglredu na uksztaltowanie terenu (wysokość sciany fundamentowej byla zakladana na jakies 180 cm, więc dodaliśmy kilka cm i powstala piwnica).

Efekt - okazalo sie, ze w tym roku wybila nam woda (jakies 10 cm) i stoi. Latem gdy robilismy piwnice bylo suchutko :)

Obecnie nie mam pojecia co z tym zrobic po wypompowaniu wody do 0 po 2 dniach bylo juz 10 cm.

Sprawdz poziom wod gruntowych.

Jesli bedzie oki to polecam jesli nie nie baw sie w to bo zjedza Cie koszty izolacji drenazu itp itd.

U mnie sąsiad zbudował sobie ładną piwnicę. Teraz ma w niej krąg zakopany z wpuszczoną pompą, żeby woda miała się gdzie gromadzić. Pompa załącza się sama, jak złapie poziom.

Ot takie dodatkowe źródło wody na wypadek np pożaru

poprosty ma żle zrobioną izolację i nie sprawdził poziomu wód gruntowych

znajomy tez ma wode w piwnicy ........ ale on to nazywa basenem :lol: :lol: :lol:

U mnie sąsiad zbudował sobie ładną piwnicę. Teraz ma w niej krąg zakopany z wpuszczoną pompą, żeby woda miała się gdzie gromadzić. Pompa załącza się sama, jak złapie poziom.

Ot takie dodatkowe źródło wody na wypadek np pożaru

poprosty ma żle zrobioną izolację i nie sprawdził poziomu wód gruntowych

znajomy tez ma wode w piwnicy ........ ale on to nazywa basenem :lol: :lol: :lol:

czyli znajomy sam sobie ściąga wodę do piwnicy. Ciekawy pomysł, ale nie wiem, czy rozsądny :lol:

Seluch, czeka Cie robota porządnego drenażu opaskowego i studni chlonnej.

Już widzę to przechowywanie rowerów i mebli ogrodowych w piwnicy...

Wygodnie jak diabli. Lepiej zrobić wiekszy garaż albo zainwestować 2,5 tys. w ładny domek ogrodowy. Narzędzi ogrodniczych, kosiarki, tez w piwnicy nie widzę. Na graty domowe lepszy jest strych. Też trzeba chodzić po schodach ale niestraszne większe ulewy czy wiosenne roztopy. Nie mam piwnicy, nikt ze znajomych nie ma , słowa żalu. W dobrze pomyślanym domu wszystko się zmieści.