Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIWNICA-tak czy nie?

Recommended Posts

Witam

Nie wiem jaki projekt wybrać z piwnicą czy bez.

Planuje domek ok.130m parterowy z użytkowym poddaszem. We wszystkich projektach co oglądałam brakuje mi odpowiedniej kotłowni i pomieszczenia gospodarczego. Dlatego teraz zastanawiam się nad projektem z piwnicą. Proszę napiszcie mi czy budowa takiej piwnicy to duże koszta? Czy jednak sobie ją odpuścić. Myąlałam o tym aby od razu mieć też pod budynkiem garaż zamiast z boku.

Proszę o porady.

Pozdrawiam

Mój znajomy wybudował dom podpiwniczony i teraz się zastanawia jak tą powierzchnię ( ok. 100m2) wykorzystać.

Koszty wykonania piwnic są znaczne tj. kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Garaż pod budynkiem uważam za zły pomysł. Zimą będziesz miała problemy z wyjazdem z niego. Z wjazdem zresztą też.

Ja też chcę piwnicę - po prostu chcę mieć miejsce w którym można będzie trzymać różne rzeczy, które są chwilowo niepotrzebne.

A garaż proponuję wybudować z boku - jak zjazd jest w dół (gdy garaż jest w piwnicy), to auto z reguły stoi wtedy na dworzu (zimą szczególnie). Można stosować ogrzewane zjazdy, ale trzeba to wcześniej zaprojektować (maty grzejne) i opłacić rachunek za prąd.

Acha - jeśli garaż, to od razu na 2 auta - na pewno się przyda.

Przez dlugie lata mieszkalem w domu z piwnica i bylo(jest) to skladowisko roznych 'potrzebnych' rzeczy. Co pare lat jak juz nie bylo miejsca robilo sie 'czystke' i proces zaczynal sie od poczatku :) Z wyjazdem z garazu tez byly problemy. Zdarzalo sie ze przy duzych ulewach drenaz nie nadazal odbierac wody i zbierala sie w garazu :(

Znajomi maja pomieszczenia mieszkalne w piwnicy i jest tam bardzo przyjemnie szczegolnie latem. Piwnica to fajne miejsce na gym.

Rozwaz wszystkie -za i przeciw. Jesli chodzi o pomieszczenie gospodarcze to mozesz wybudowac wiekszy garaz i wydzielic kawalek z niego.

Zycze trafnych decyzji

pozdrawiam

Witam

Nie wiem jaki projekt wybrać z piwnicą czy bez.

Planuje domek ok.130m parterowy z użytkowym poddaszem. We wszystkich projektach co oglądałam brakuje mi odpowiedniej kotłowni i pomieszczenia gospodarczego. Dlatego teraz zastanawiam się nad projektem z piwnicą. Proszę napiszcie mi czy budowa takiej piwnicy to duże koszta? Czy jednak sobie ją odpuścić. Myąlałam o tym aby od razu mieć też pod budynkiem garaż zamiast z boku.

Proszę o porady.

Pozdrawiam

Piwnica jest dość drogą zabawą (20-30% całości inwestycji: kolejny strop, większa powierzchnia ścian, roboty ziemne dużo większe, kolejne okna) i trudną (dobra izolacja) inwestycją, choć oczywiście to znakomite miejsce na trzymanie mnóstwa gratów.

Praktycznie jest niezbędna gdy jako paliwo masz węgiel czy olej, bo to paliwa zajmujące dużo miejsca. Przydaje się też na małych działkach, gdy nie można mieć rozłożystego domu.

Moja rodzina ma dom z garażem pod domem. Zimą taki wjazd w dół to ślizgawka albo wielka zaspa (są systemy antyoblodzeniowe, ale to dla bardziej zamożnych, no i znam przypadki że jak nie odmarznie do końca to jest gorsza ślizgawka niż bez systemu), przy dużym deszczu bywa problem z zalewaniem (kratka do odprowadzania wody nie wyrabia), no i zabezpieczenie murów przed wilgocią i zimnem to problem.

Sam nie planuję piwnicy. Z oszczędności przede wszystkim.

Piwnica to duży koszt (strop, wieniec itp) Pomoimo niedużej działki (622mkw) nie zdecydowałem się na nią. Nawet o niej nie myslałem.

Piwnicę w bloku odwiedzam bardzo rzadko. Poza tym piwnica to miejsce przedmiotów typu "przyda się"... Po sobie wiem, że rzeczy raz wyniesione do piwnicy rzadko wpracaja do łask. A rower można trzymać w garażu. Będe miał dwu stanowiskowy garaż o wymiarach 720cm (długośc) i 588 cm (szerokośc). Dane wewnatrza. Powinien wystarczyć. A w zimę nie będzie problemów z podjazdem, wiosną z wodą, a nad garażem będę miał hobby room.

Trudne pytanie!

Ja co prawda mam piwnicę, ale nie powiedziałbym by była ona niezbędna. Chyba zdecydowałbym się raczej na dodatkowe pomieszczenie gospodarcze. Owszem - dodatkowa powierzchnia "na rupiecie" jest potrzebna, ale nie bardzo lubię chodzić po schodach. Poza tym pozostaje problem odpowiedniej izolacji.

z piwnicą czy bez?zależy od ogrzewania .na węgiel obowiązkowo,prąd ma rurki,gaz też albo zbiornik,olej-ten można trzymać w domu alegdzie przy pow.130m?nie piszesz nic na ten temat.generalnie jestem za piwnicą(a wniej piwniczką z zapasami),można również majsterkować jak ktoś lubi albo urządzić w niej "salę gymn."co do ocieplenia to mury każde musisz ocieplić.napisz coś więcej o garażu-u nas garaż w domu to mniejsze koszty załatwiania poz.na budowę ale i tak bym go robiła w domu.mieszkam tak już rok i nie narzekam-wjeżdżam prosto (nie w dół)do garażu

w naszej piwnicy o pow 135m2 jest :garaż,pomieszczenie na ponton ze sztywnym dnem,pokój rowerowy/6 rowerów/ , miejsce na rolki,kotłownia ,pralnia z suszarnią,spiżarnia,miejsce na narzędzia,pomieszczenie z piecem chlebowym.Nie wyobrażam sobie domu bez takiego szerokiego zaplecza gosp.Jest tez pomieszczenie na pokój może do ćwiczeń a może....