mariolaw 27.09.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 WitamNie wiem jaki projekt wybrać z piwnicą czy bez.Planuje domek ok.130m parterowy z użytkowym poddaszem. We wszystkich projektach co oglądałam brakuje mi odpowiedniej kotłowni i pomieszczenia gospodarczego. Dlatego teraz zastanawiam się nad projektem z piwnicą. Proszę napiszcie mi czy budowa takiej piwnicy to duże koszta? Czy jednak sobie ją odpuścić. Myąlałam o tym aby od razu mieć też pod budynkiem garaż zamiast z boku.Proszę o porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 27.09.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Zobacz post http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=54522&highlight=piwnica to może trochę wyjaśni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 27.09.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 mimo dodatkowych kosztów wybrałbym jednak z piwnicą..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 27.09.2005 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Jasne, że piwnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi_2004 28.09.2005 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Przecież to bardzo indywidualna sprawa, kto co chce przechowywać, czy potrzebuje pomieszczenie na paliwo stałe, etc.W umieszczonym przez kogoś w powyższych wypowiedziach linku jest coś o przechowywaniu ziemniaków. Dla mnie to trochę śmieszne - kupić w jesieni 5 worków ziemniaków po 40gr i przechowywać je w piwnicy bo w zimie mogą osiagnąć cenę 70gr ?! Ale oszczędność, a zresztą i tak część zgnije! Było też coś o przechowywaniu przetworów i wina. Przetworów nie robię a wino lubię włoskie. Ubrania i meble, których już nie używam- wyrzucam.Generalnie piwnica kojarzy mi się z przechowywaniem ziemniaków i węgla - do tego służyła kiedyś w moim rodzinnym domu. Teraz chyba nawet nie chciałabym jej mieć nawet za darmo, aby nie powstała tam dodatkowa graciarnia z rzeczami, które poprostu trzeba wyrzucić, nie mówiąc już o wydaniu choćby złotówki na jej budowę.Takie jest moje zdanie ale to jest, jeszcze raz podkreślam, bardzo indywidualna sprawa i każdy musi sam przemyśleć czy warto budować z piwnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 28.09.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Jasne, że to bardzo indywidualna sprawa. Ja całe życie przeżyłem w domach z piwnicami i w nowym będę też ją miał. I nie chodzi tutaj o ziemniaki, bo kupuję je na bieżąco. W piwnicy mozna zrobić wiele ciekawych pomieszczeń. Np.(jak to określił jeden mój kolega) pokój "koleżeński". Postawił tam stół solidny, taki chłopski, ławy i urządza tam imprezy "koleżeńskie". Można zrobić saunę, siłownię, warsztacik podręczny, jeżeli nie ma się lewych rąk Można umieścić całą "infrastrukturę techniczną" budynku. Mam znajomego, nawiasem mówiąc sąsiada. Kupił obok dom bez piwnicy. Teraz ma piwnicę. Ale pracy włożył w to masę. Dziwne, że mu ta chałupa nie zawaliła się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi_2004 29.09.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Ha, ha , teraz wszystko jasne. Z nocnej wracali biesiady ... w piwnicy, przy chłopskim stole. Sauna, siłownia, etc - oki tu się zgadzam, ale ja nie z tego segmentu. Buduję dom o pow. uż. 118m2 a więc domek malutki raczej. Ma na to wystarczyć 250 tys. z których posiadam 50...Resztę muszę pożyczyć i spłacać do końca życia ( mam nadzieję,że mi życia wystarczy i nikt nie odbierze domu moim dzieciom ). I mam dziwne przeczucie, że wśród budujących Polaków większość to ludzie o możliwościach podobnych do moich. A tym odradzam rzucanie się na piwnice bo może im później zabraknąć na dach... Ale trzymam kciuki również za budujących sauny, siłownie, drink bary w piwnicach! Może mnie kiedyś ktoś do takiej piwnicy zaprosi, kto wie ?? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 29.09.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Piwnica to "uciekanie" w powierzchnię w momencie takim kiedy Twoja działka nie jest za duża, dlatego:- tak jeśli działka mała,- zdecydowane NIE kiedy można rozwiązać to na parterze.Nie piszesz jakie masz warunki gruntowe, a na forum jest sporo ludzi, którzy mają problemy z wilgocią w piwnicach ?Im więcej wody w gruncie tym kosztowniejsza jest piwnica..PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts