Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt PINOKIO 2 pracownia DOMINANTA

Recommended Posts

Zależy mi na obejrzeniu domu Pinokio II, ponieważ ten projekt bardzo mi sie podoba a mam nadzieje że ktos już go budował!!jestem z Wielkopolski.Jeśli jest możliwość to przyjadę go obejrzeć.Chcę kupić ten projekt, ale obawiam się że wygląda ciekawiej na rysunku niż w rzeczywistości.Bedę wdzieczna jeśli ktos sie odezwie!![/b]

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szukam osoby która buduje lub wybudowała dom Pinokio 2.Chciałabym go obejrzeć (może byc w stanie surowym)Mógł by ktos podac opinie na temat tego domu, jak sie w nim mieszka, czy jest funkcjonalny i czy ktoś chciałby cos w nim zmienić...

prosze pisać wszelkie informacje na temat tego domu na email :[email protected]

Dzięki! :o

• 5 months później...
  • 4 weeks później...

Ja także dopisuję się do tej prośby. Zakochałam się w tym domu http://www.domfort.pl/projekt.php?opcja=opis&id=242&nazwa_projektu=PINOKIO%202G

i chciała bym go obejrzeć live obojętnie w jakim stanie. Proszę także o jakiekolwiek uwagi, komentarze, fotki, itd. na adres wmail: [email protected] Dzięki z góry

• 1 month później...

Poprosze o sensowne uwagi.

http://glinki.com/?l=3xqvsa

Interesuje nas odbicie lustrzane (na stronie mozna zobaczyc rzuty w odbiciu lustrzanym).

My widzimy mala ilosc pomieszczen gospodarczych, ale w planach mielismy garaz z jednym autkiem, wiec pewnie zostanie ten dwustanowiskowy i czesc jego bedzie sluzyla za pom. gosp.

Gdybysmy sie zdecydowali, to na parterze wiekszych zmian raczej nie byloby (chociaz pustka nad salonem to nie nasz klimat). Na poddaszu sporo bysmy namieszali tak by wyszly dwa pokoje dzieci + garderoby i ich lazienka; nasza sypialnia + garderoba + mala lazienka.

A jak Wy to widzicie?

To jeden z nielicznych projektow, ktore podchodza pod ten nasz indywidualny. W sumie podoba nam sie, ale naprawde, zalezy nam na radach.

Pozdrowienia!

Od razu mowie - ze ja tak mam ze latwiej mi krytykowac i znajdowac minusy (trzeba wziasc poprawke na to :wink: )

Na pierwszy rzut oka - dziwny ksztalt domu (parteru) - powiem szczerze nie wiem jaki (i czy wogole) bedzie mialo to wplyw na cene , na pewno daje oryginalny efekt. Wiec sie nie czepiam. :wink:

1. Wiatrolap - bardzo nieladny efekt szaf obok drzwi :-? (przytlocza wejscie pozatym kompletnie niepraktyczne)

Dodatkowo te szafy sa malenkie!

Wiatrolap jest duzy ale poprzez swoj ksztalt i okna po prostu niepraktyczny i nie spelniajacy funkcji "szatni" - gdzie beda trzymane buty (iluś osob w rodzinie i iles par, kurtki, parasolki itp?).

Co gorsza nie za bardzo widze mozliwosci zrobienia z tym czegokolwiek (chyba ze usuwamy doswiatlenia w wiatrolapie)

Wygodny i funkcjonalny przedsionek - jest b. waznym elementem - naprawde ....

2. Pom gospodarcze - wydaje sie w miare ok...

3. Dziwna kuchnia :-? - moim zdaniem zdecydowanie za mala dlugosc blatow roboczych zeby z niej wygodnie kozystac

Zobaczcie to - w rogu lodowka, potem malenki blacik , kuchnia, znow malenki blacik (i to w rogu... :-? ) umywalka i znow malenki blat i to pod skosem :-? .

Sorry -zupelnie niepraktycznie!

I wbrew "sztuce" projektowania kuchennego ciagu .

Umordujecie sie w tak zaprojektowanej kuchni!

Widze problem tez w tym ze za bardzo nie ma tego jak ...zmienic.

Druga kwestia - wszystko widoczne (zadnej scianki za ktora mozna ukryc brudny garnek itp...) no chyba ze Wam nie przeszkadza albo jestescie pedantami :wink:

4. Nie wiem czy to minus - raczej spostrzezenie - bardzo fajne i wygodne schody... tylko ze... sprawiaja wrazenie totalnej dominanty we wnetrzu- i musicie miec tego swiadomosc - pierwsze co sie rzuca w oczy to te schody - bardzo duze i w centrum - widoczne z kazdej strony (reszta elemetow domu - niknie)

5. Zmniejszylabym taras - tzn nie dawala go dookola domu (wogole nie wiem co to za pomysl - moim zdaniem chybiony troche)

6. Do poddasza uwag nie mam :wink: .

Ogolnie ok - 2 "dzwonki alarmowe" to wiatrolap i kuchnia. (zwlaszcza ona)

ps. zastanawia mnie bardzo co to sa te zielone "iksy" na projekcie? :D

Aha - znalazlam co na poddasze :wink: - pom nr 2 czyli sypialnia - jedno okno polaciowe na te wielkosc (i w wezszej scianie) zdecydowanie za malo (ciemno)

W sypialni z kolei - nie dawalabym okna nad lozkiem (nawet kwestia padajacego deszczu (tiaaa wiem romantyczne gwiazdy itd :D ale przesunelabym je tak zeby nie bylo bezposrednio nad glowa w trakcie snu)

to jeszcze ja :

kuchnia i wiatrołap tak jak zielonooka napisała

mi sie niepodoba ta pustka nad salonem ... w sumie sama pustka to pomysł OK ale prze te ściany pokoi 2 i 8 to może wyjść wąska studnia nad salonem ... chociaż głowy sobie za to uciąc nie dam

na pewno podoba mi sie niebanalny kształt parteru i dominujące wygodne schody

No to napisaliscie dokladnie to samo, co mysle - chyba jeszcze nie jest ze mna zle (po obejrzeniu tylu projektow, mam juz pewne obawy).

W wiatrolapie zdecydowanie nie bedzie zadnych szaf, to wiemy od poczatku. Nienawidzimy szaf wnekowych, a juz na pewno nie pierwszym planie. To chyba najmniejszy problem.

Schody - nam sie podobaja, chociaz zdecydowanie dominuja, ale rzadko takie widzimy gdziekolwiek, wiec dla nas kolejny plus.

Kuchnia - no wlasnie... przedluzyc scianke wglab, tam gdzie stoi lodowka... nie znamy sie, moze? najchetniej pod oknami zostawilabym pusty blat roboczy, kuchenke przeniosla na przedluzona sciane tam, gdzie lodowka, lodowke dalej, a w miejscu kuchenki zlew.... Na pewno bede nad tym siedziala. Teraz w domu mamy zblizona kuchnie do tej (wlasciwie aneks kuchenny), zawsze marzylismy o wiekszej. W tej obecnej mamy sporo szafek wiszacych, inaczej sie nie zmiescilibysmy. Tutaj praktycznie nie ma gdzie je wcisnac, a i niezbyt nam sie podobaja. Troche ratuje ta spizarnia, ale...

Spizarnia. Maz mowi zeby ja zlikwidowac i przedluzyc gabinet, ktory rowniez ma pelnic funkcje pokoju goscinnego.

Gabinet u nas jest niezbedny: komputery, mnostwo ksiazek, stale miejsce do pracy. Martwimy sie, ze sie nie zmiescimy.

Jeszcze namieszalabym przy drzwiach do kotlowni zeby pomieszczenie bylo bardziej ustawne przy scianach. Nadto drazni mnie takie ustawienie drzwi jedne obok drugich - pewnie idac zrobic siusiu wszyscy beda wchodzili na balagan w kotlowni. Zobaczymy?

Pustki nad salonem nie lubimy, jak pisalam zdecydowanie nie. W tym projekcie to juz w ogole nie rozumiem koncepcji?

Co do okien na poddaszu zgadzam sie, ale poddaszem w sumie zajmiemy sie pewnie na koncu.

Tarasy wokol domu mi sie podobaja. Tylko tam, gdzie na projekcie przy jadalni jest stol na tarasie to w rzeczywistosci pewnie jakis daloby sie i wcisnac... dla krasnoludkow.

Zawsze myslalam tez, ze wyjscie z garazu do domu powinno byc przez wiatrolap (jedne miejsce butow, kurtek), a tu niespodzianka.

Garaz dwustanowiskowy to nie dla nas. Wiem, ze nie powinno sie mowic: nigdy, ale raczej na pewno zostaniemy przy jednym samochodzie. Czesc garazu bedzie na graty, kosiarki, narty, rowery. To mi sie nawet podoba. Tylko nie podoba mi sie taka wielka brama wjazdowa. Zawsze chcielismy takiej uniknac (dobrze chociaz, ze garaz cofniety). Moze zamiast takiej wstawic taka ok 3m i zrobic okno obok?

Niezbyt dobrze rozumiem ta wiate przed garazem, zadaszenie.

Martwi mnie okno narozne w salonie. Poza tym, czy z niego nie bedzie pieknego widoku na dluga sciane garazowa? Firanek i zaslonek w ktorymkolwiek z naszych domow nie przewidujemy w tym zyciu. Na dzien dzisiejszy rolety mnie do szalu doprowadzaja.

Ale poza oglnym marudzeniem projekt mi sie podoba :D

Bardzo dziekuje za uwagi, piszcie, piszcie, zmuszajcie do myslenia :)

chinka

schody- cały "myk" polega na tym zeby byly ciekawe i ... po prostu...piekne :wink: ( i moze nie takie bardzo masywne )

Zaaranzujecie je ciekawie - beda prawdziwą ozdoba domu, "skwasicie" - i poniesiecie tego konekwencje :wink:

przejscie z garazu - tez uwazam ze najb optymalne jest zeby bylo do wiatrolapu ale w tym przypadku nie jest zle (znam takie projekty gdzie z garazu przechodzi sie kolo drzwi sypialnu, caly salon, albo przez kuchnie ( :o ) i dopiero do przedsionka zeby zdjac kurtke i ublocone buty :lol: :wink: )

spizarnia nie wypowiadam sie - spizarnia jest fajna i praktyczna ale nie jest niezbedna, jesli wazniejszy jest wiekszy gabinet :wink:

scianki w "glab" o ile dobrze zrozumialam nie ma co - tam jest najlepsze miejsce na lodowke - nie da rady zrobic blatu - jesli juz to nie sugerowac sie ustawieniem stolu jadalnego i pociagnac wzdluz sciany blat ew. zaaranzowac taki wolnostojacy odzielajacy czesc kuchenna od jadalnianej (taka swego rodzaju "wyspa" ) zle powiedzialam w poprzednim poscie ze nie ma mozliwosci zmian - sa tylko trzeba pokombinowac :wink: )

taras lepiej zrobic wiekszy i wygodniejszy od strony salonu/jadalni niz dookola domu (no chyba ze nie ma problemu w kwestii finansowej zeby zrobic wiekszy taras i ta "opaske" tarasowa dookola)

okno narozne mala uwaga - tez w kwesti finansowej - znacznie drozsze jest okno narozne niz dwa okna "normalne" - czyli okno -kawalek sciany w rogu - okno ( a roznica praktycznie zadna)

co do widoku - nooo....- przeciez taka sciana ile daje mozliwosci :roll: :wink: - :D :wink: :D - pnacza na przyklad (bluszcz , winorosl itp - :wink: )zagospodarowanie ogrodu sie klania :wink: :D

na koniec - co do projektu typowego i indywidualnego... :wink:

projekt typowy 1500-zl

wrysowanie na dziale ok 800 - 1000

adaptacja projektu ok 1000 zl (jak wieksza adaptacja to spokojnnie ze 2-3 tys)

(razem min. 3500)

Indywidualny z wrysowaniem mozna miec za ok 6 tys - dokladnie taki jaki sie chce... moze warto przemyslec , roznica duza nie jest

chinka

Indywidualny z wrysowaniem mozna miec za ok 6 tys - dokladnie taki jaki sie chce... moze warto przemyslec , roznica duza nie jest

Zielonooka, z reszta musze sie przespac. Co do okna sie zgadzam, dwa rozsuniete sensowniejsze. Schody chyba powinny byc lekkie, drewniane? Zawsze chcialam nadprzecietna dlugosc, zwykle 90cm, mi sie marzy wiecej. Myslisz, ze tam sie uda zrobic wyspe w kuchni? Byloby cudnie. Ale tak, jak pisalam - musze sie przespac, od wielu dni siedzimy noce w necie, chcac ruszyc na wiosne z budowa i ja juz pisze jak pisze...

Co do tych 6 tys to tez tak myslelismy. Bardzo nam na tym zalezalo. Nasza dzialka to jedyne 2500 metrow, wiec chcielismy tego nie spieprz... i pojsc do kogos sensownego. Chodzilismy i chodzilismy i wychodzilismy... Jeden architekt prawie 10 tys, drugi 12 . Wiec usiedlismy na telefonie zeby nie tracic czasu na chodzenie - nie znalezlismy w Szczecinie nikogo tanszego! To cena bez projektu instalacji. Zaden z architektow nawet nie zechcial spojrzec na nasze bazgroly, na dzialke, na teren - od razu dostalismy do reki cennik. Wiekszosc naszych znajomych mieszka w domu, badz dom buduje (takie to towarzystwo informatykow) i zadna z tych osob nie skorzystala z uslug architekta jesli chodzi o projekt indywidualny, bo ceny byly kosmiczne. Konczylo sie wiec na tych 4-5 tys za projekt z netu i adaptacje. Poszlismy wiec tym tropem...

A ten pinokio to mnie intryguje i przyciaga, bo nie wyglada jak inne domku, na ktorych kopie wszedzie sie trafia.

Dzieki Ci za wszystko. Prawde mowiac, liczylam, ze akurat Ty sie odezwiesz :)

• 3 weeks później...
Witam, przegladajac zawartosc forum trafilem na wasza dyskusje. Tez nosze sie z zamiarem wybudowania domu "Pinokio 2G" i mam podobne zastrzezenia. Od dawna szukam informacji na temat tego gdzie mozna taki dom obejrzec aby sie przekonac o slusznosci (lub nie) podejmowanych decyzji. Jezeli moglbym prosic o jakies zdjecia ewentualnie informacje gdzie taki domek mozna obejrzec bede wdzieczny.... z gory dziekuje za pomoc... :)

Witam, ja także zdecydowałem się na projekt Pinokio 2G. Jest super, jednakże mam zamiar wprowadzić pewne modyfikacji. Przede wszystkim piwnica. Trzy pomieszczenia piwniczne pozwolą mi na zmniejszenie pomieszczenia gospodarczego na parterze.Powiększę w ten sposób łazienkę, kuchnia jest faktycznie odkryta i nie mam na nią żadnego pomysłu. Ponadto na poddaszu zostawię tylko jedną łazienkę, którą trochę skrócę.... O dalszych zmianach powiem wam później...

Witam

Domek super tez go chciałem budowac ale gmina sie nie zgodziła :evil:

tu masz link do pracowni:

http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_pinokio2g.html

Bardzo fajnu kontakt z tymi ludzmi, ja duzo pytałem i zawsze dostawałem odpowiedz. Polecam pod tym wzgledem

Ja wybrałem inny projekt z ich pracowni:

http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_kubus.html

Duzo tanszy i gmina sie nie czepi chyba :wink:

Pozdrawiam