Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam łazienkę na poddaszu. Chciałem dać w suficie anemostat i poprowadzić rurą spiro do wywiewki w kalenicy. Obawiam się jednak, że para będzie się skraplać w rurze (nawet ocieplonej wełną) i kapać na posadzkę. Może jednak zjawisko nie jest tak silne i te parę kropel zbierze się na wklęsłym denku anemostatu by później przy mniejszej wilgotności ponownie odparować.

Może ktoś ma podobne rozwiązanie i podzieli się doświadczeniem?

https://forum.murator.pl/topic/41088-czy-wentylacja-%C5%82azienki-w-suficie-do-dobry-pomys%C5%82/

Prawie pewne, że woda będzie się wykraplać .U mnie mam tak rozwiązany wyciąg w jednym z pomieszczeń z tą różnicą, że nie rura spiro tylko pcv i nie w suficie tylko ścianie bocznej.Tzn.wentylator-kolanko pcv w ścianie bocznej pod kątem prostym - w górę przedłużenie rurą prostą.Przy takim rozwiazaniu zimą woda wykraplała się i sciekala po ścianie.Rozwiązanie poprawiłem i pod kolankiem mam przepust małym wężykiem ,pod wężykiem słoik na wykraplającą wodę.Zimą bez używania wentylatora woda wykrapla się powoli ale systematycznie w małych ilościach, gdy włącze wentylator woda prawie leci ciurkiem do słoika przez ok 1 minutę.Dodam, że ta rura pcv wyprowadzona jest ponad dach.Ponadto słyszałem od znajomych budowlańcow, że też im zgłaszali ludzie takie problemy z wykraplaniem wody gdy mieli wentylację za pomocą takich rur, nawet z ociepleniem.Ryzyko u Ciebie większe bo ma to być w łazience, a więc większa wilgoć
Dzięki za odpowiedż. Będę kombinował inaczej i trochę w innym miejscu. Tj. na wszelki wypadek nad wanną, ze zbiorniczkiem na skropliny i typową pionową kratką wentylacyjną.
A tak ,że sie zapytam to gdzie jest umiejscowiony sloiczek na skropliny- jesli na poddaszu nieuzytkowym to jak czesto wchodzisz na poddasze i go oprózniasz? A co bedzie jak zapomnisz to zrobić?

wszystko OK pod warunkiem że jest kanał wentylacyjny.

U nas obok łazienki na poddaszu nie ma kanału i założenie było takie że kratka wentylacyjna będzie zamontowana w suficie. Jak dużo jest tych skroplin? Czy nie wystarczy np. wygięcie rury w ten sposób aby powstało korytko w którym zbierze się woda i potem sobie wyparuje?

A tak ,że sie zapytam to gdzie jest umiejscowiony sloiczek na skropliny- jesli na poddaszu nieuzytkowym to jak czesto wchodzisz na poddasze i go oprózniasz? A co bedzie jak zapomnisz to zrobić?

Pytanie chyba apropos mojego postu ?

Słoiczek na skropliny jest zaraz pod kratką w wykuszu w ścianie ukryty, nie na poddaszu.Jak Ci odpisał am00 skropliny pod górę nie popłyną.

Zdarzało się zimą, gdy zapomniałem wylać wodę ze słoika, że się przelewała.

wszystko OK pod warunkiem że jest kanał wentylacyjny.

U nas obok łazienki na poddaszu nie ma kanału i założenie było takie że kratka wentylacyjna będzie zamontowana w suficie. Jak dużo jest tych skroplin? Czy nie wystarczy np. wygięcie rury w ten sposób aby powstało korytko w którym zbierze się woda i potem sobie wyparuje?

U mnie skroplin jest na tyle dużo, że korytko nie wystarczy, z resztą pewna ilość gromadziła się w kolanku , ale w końcu była to taka ilość, że się przelewała na ścianę.

Jeśli nawet zimą zebrana woda odparuje to i tak ponownie wykropli się w części zimnej pod dachem.

Zimą przy średnich i dużych mrozach co kilka dni uzbiera się 1l wody ze skroplin.Z resztą widzę, że obecnie już podczas tych chłodnych nocy wykrapla się woda wężykiem do naczynia, ale w minimalnych ilościach.Dodam, że wylot rury jest bardzo dobrze zabezpieczony przed deszczem i na pewno nie jest to woda z opadów.Tego jestem pewien na 100% .

Ja mam tylko parter. Rura spiro, ocieplona ok. 5 cm wełny, idzie od sufitu przez nieużytkowe poddasze do wywietrznika na dachu. W suficie jest wentylator reagujący na wilgoć. Wszystko to działa od ponad roku - nie obserwuję żadnego ściekania wilgoci

hej = Krzysiek

PS Dodam że tak mam 2 łązienki i qchnię (oczywiście oddzielnie :) )

Krzysiek,

trochę mnie pocieszyłeś, może wię wrócę do pierwszej koncepcji.

Napisz proszę więcej szczegółów.

Jak długą masz tę rurę spiro i jakiej średnicy?

Jak ociepliłeś rurę, tzn. jak owinąłeś tę wełnę (sznurkiem , taśmą klejącą, folią?)

Co to za wentylator?

Rury spiro są długości ok. 1 metra, chyba jedna z nich 1.2 metra, srednica 12 cm [taką średnice mieli akurat moi fachmani :) ], dołączone do systemowych dachówek-wywietrzników Braas'a.

Po prostu owinąłem rury wełną i umocowałem wełnę drutem. Wentylatory f-my Hardi 2 - Oborniki Śląskie, do zamocowania w suficie - WWA 41 (fi 100 mm) - w cenie ok. 100 zł/szt.

Mogą być włączane wilgocią, światłem i "recznie". Czułość reakcji da się ustawić - experymentalnie

O ile wiem podobne wentylatory robi np. Dospel - ważne żeby były sufitowe a nie ścienne -> kwestia łożyskowania wirnika.

hej - Krzysiek