Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

już od jakiegoś czasu czytam Forum, ponieważ przymierzamy się powoli do budowy domu. Po wstępnej selekcji ok. tony projektów gotowych :D znalazłam taki oto, nad którym się zastanawiam:

http://www.z500.pl/index.php?projekt=20&widoki=1&lustro=0

(polecam rysunek szczegółowy; wierniej oddaje realia)

Oceńcie go proszę i doradźcie czy to dobry wybór? Czy wnętrza są dobrze rozplanowane?

Jak przystaje do rzeczywistości załączony kosztorys?

Będę bardzo wdzięczna za Wasze wskazówki!

Oliwka

Wydaje mi się że jest trochę za dużo ciągów komunikacyjnych. To często słabo wykorzystana przestrzeń a pochłania koszty. Choćby kwestia wejścia do spiżarni. Gdyby tą kreskę pociągnąć wyżej :-?

Co do kosztów to bardzo trudno się wypowiadać bo już możesz mieć duże różnice przy robotach ziemnych in plus lub minus.[/code]

Oceńcie go proszę i doradźcie czy to dobry wybór? Czy wnętrza są dobrze rozplanowane?

Dostrzegam następujące wady:

1. salon nie zapewnia kameralności a jest raczej korytarzem między sypialniami, sienią, kuchnią i poddaszem

2. sypialnie na parterze o powierzchni 9 m2 to chyba nieporozumienie w domku

3. kuchnia i jadalnia o powierzchni 33 m2 to zbyt wiele

4. hol tak na parterze jak i poddaszu gigantyczny w stosunku do wielkości pozostałych pomieszczeń

5. wejście z salonu do częsci sypialnianej mało praktyczne

6. gdzie pomieszczenie gospodarcze ?

7. okienka na poddaszu zbyt małe

Zalety: ładniutki z zewnątrz ::)

Ad1. Zależało mi na otwartej przestrzeni "wspólnej". Tak, żeby rodzina była widoczna/razem.

Ad2. Pokoje te chciałam przeznaczyć dla odwiedzających nas często gości i rodziców. W takim wariancie powinny wystarczyć. Czy może nie? :(

Ad3. Tak myślisz? Cenna uwaga. A czy zmieni coś fakt, że nasza rodzina to 2+3 dzieci? :lol:

Ad4. No też nas tym "ubolewam". Myślałam, żeby powierzchnię "wnęki" na górze zabudować tworząc dwie garderoby: dla nas i dla dzieci. Ale co z dołem?

Ad5. Masz w związku z tym jakiś pomysł?

Ad6 i 7. Spójrz na Rysunek szczegółowy. [Pomieszczenie gospodarcze to wc obok schodów. W pokojach na górze pan dorysował po jeszcze jednym oknie]

A powiedzcie mi jeszcze taką rzecz: czy znajdujące się na poddaszu symbole kółek z krzyżykiem (10sztuk) oznaczają, że w tym miejscu stoją słupy?

I jeżeli sąsiad nie postawi czegoś fajnego obok tylko utrzyma styl, inaczej będzie odstawka.

Oliwia chociaż jeden pokój potrzebny do relaksacji lub pracy, albo izolacji elementu rodzinnego.

Jak chcesz dużej przestrzeni to przesuń ściankę w jadalni na linię podcienia i masz ogromną salono-jadalnie. Jak kupisz duży stó i wygodne krzesła to możena godzinami siedziec i gadać.

A z salonu zrobić biblioteko-relaks-pracownię.

Trochędużo tych drzwiów balkonowych, ale jeżeli będą się ładnie komponować to moze warto.

Przy takiej ilości bawolich oczek to o dachówce na dach raczej zapomnij.

Wiecie, z tym otoczeniem jest tak, że każdy dom to inny styl. Poważnie. Dlatego nasz niby dworek nie wyróżniałby się zbytnio :D Dodatkowo działka to prostokąt o powierzchni 2600m. Trochę więc go też ukryjemy w ogrodzie :wink:

Najpierw bardzo mi się ten projekt spodobał. Co już wyróżniło go z gąszczu innych "typówek". Odkąd jednak zaczęłam się mu dogłębniej przypatrywać, coraz bardziej widzę, że trzeba będzie trochę to wnętrze przerobić. No a już po Waszych (jakże trafnych) uwagach, jestem tego wręcz pewna!:-)

Problem tylko w tym, że jak zaczęłam przesuwać/dostawiać ściany "zamykając" salon, to od razu zaczęła się burzyć symetria tego domu! :evil: Eeech...

Kroyena, czy możesz ciut rozwinąć kwestię pokrycia dachu przy bawolich oczach? Jakoś o tym nie myślałam.