Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sauna - czego potrzebuje?

rafal9

Recommended Posts

Wszystko zalezy jeszcze jaka saune chcesz zainastalowac. Jest tego kilka rodzajow. Musisz zaopatrzyc sie glownie w zasilanie . Na kazdy m2 powierzchni sauny trzeba zabezpieczy min. 1,5kW nie mniej niz 4 kW na cale pomieszczenie / min. wymagania nawet dla malego pieca/. A wiec sila z odpowiednimi zabezpieczeniami. Warunek drugi to nie mozesz miec w obrebie kabiny zadnych kratek sciekowych a cala podloga musi byc dobrze wypoziomowana i zmywalna.

Co do wentylacji to hmmm! opinie sa bardzo podzielone i jesli to bedzie sauna sucha to wystarczy tradycyjna grawiatacyjna. W saunie wbrew pozorom nie ma duzo wilgoci. Dla piecow wielofunkcyjnych z programem wilgotnym i aromaterapii wystarczy wywiew mechaniczny . Jesli sauna bedzie "chodzic na okraglo" to zgoda, trzeba dodatkowo sie zabezpieczyc. Saune w domu uruchamia sie max 2 razy w tygodniu. Jesli masz dobrze rozplanowana lazienke i super jesli rekuperator , to sauna jest znakomitym, dodatkowym zrodlem ciepla dla calego domu.

PS najmniejsza sauna moze miec ok. 1,5m2 i starcza dla 2 osob :)

nie wiem co odpowie Ci akson ale juz sie z Nim zgadzam :lol: .

Dodam tylko tyle , ze sauna najczesciej nie ma swojej podlogi trwale laczonej z kabina. Jest to ruszt drewniany, zdejmowany i tak musi byc , bo piec polewa sie woda a woda ma to do siebie , ze sie rozlewa no i trzeba czasem umyc to co jest pod spodem. Do instalacji sauny powinienes miec wykonana na gotowo cala lazienke./niekoniecznie sciany , ktora zasloni sauna :wink: /

pozdrawiam

Witajcie !

Do tego co napisał Wojtek dodałbym, że najlepszym podlożem pod saunę jest ceramika. I co rzeczywiście ważne, dobrze wypoziomowana.

A co do wilgotności, to przy temperaturach 90 - 110 stopni, jest na poziomie 8 - 15 procent.

Pozdrowienia

Akson

Ja mam pomieszczenie przy łazience 2x2 m. co do podłogi - myslałek o zostawieniu wylewki ale faktycznie to chyba bez sensu. czyli ruszt podłohgowy w saunie sie podnosi i do podłogi jest dojście ???? pytam po laicku bo dotyczczas jako użytkownik nie swoich saun się nad tym nie głowiłem :p :roll:

no to znowu ja ...

oczywiście płyteczki na całą łazienkę lub pomieszczenie w którym jest sauna. dla estetyki można sobie dla utrudnienia np. zafundować inny kolor lub kształt.

A tzw. drewniany podest podłogowy proponuję tylko na częsci komunikacyjnej w saunie a nie na całości. szkoda materiału.

Pozdrawiam

Akson

Do Wojtka:

dlaczego w saunie nie może być kratki ściekowej?

Sauny które odwiedzałem miały kratki.

witam

W saunie panuje wysoka temperatura 80-90st, ktora spowoduje odparowanie wody z syfonu , no i mamy w saunie malo przyjemne wyziewy :lol:

Nie zaleca sie wiec w obrebie kabiny/sauna finska, szwedzka/ instalowania kratki. Po za kabina moze byc. Nie ma przeciwskazan aby kratka znajdowala sie w lazniach parowych /turecka, bania/ , gdzie temeratury sa stosunkowo niewysokie i bardzo duza wilgotnosc.

Korzystałem z sauny w której temperatura była ok. 130st.C. Przy podłodze jest o wiele chłodniej. Temperatura poniżej 120st.C to praktycznie w saunie żadna temperatura. Mówię o saunie suchej. Suchej tylko z nazwy, bo w rzeczywistości kamienie były obficie polewane wodą.

Wyglądało to tak:

miotełka z brzozy z zaschniętymi liśćmi (winnik) była "zaparzana" we wrzątku. Jeden uczestnik "saunowania" leżał na ławce, a drugi smagał go tą miotełką oraz tarł nią ciało leżącego. Zanim jednak do tego doszło musiał tę miotełkę wyjąć z tego wrzątku i polewał nią kamienie jednocześnie podgrzewając liście. Wody więc na podłodze było dużo. Nie było mowy o odparowaniu jej z kratki.

Po takim czymś można było nago wyjść na dwudziestostopniowy mróz. Włosy na głowie zamarzały. Jedyny ubiór to klapki na nogach.

Byc moze w saunach publicznych czy takich gdzie "przerob" jest duzy nie ma to znaczenia w domowych na pewno producenci zalecaja nie umieszczanie kratek.

Twoj opis przypomina banie , zazdroszcze tej przyjemnosci :lol: .Tam gdzie nie ma mrozow mozna sobie postawic komore "lodowa". Dostepne od pewnego czasu takze u nas i mimo nie malej ceny, maja coraz wiecej zwolennikow.

Wojtku, to nie była publiczna sauna.

Rafał 9,

wiesz o czym należy pamiętać? Nie należy samemu kombinować z piecem. Jeszcze piec jako taki to pół biedy, ale kamienie do niego. Opowiadał mi taki starszy pan, że kiedyś był w saunie i o mało życia w niej nie stracił. Ktoś zrobił sobie sam piec i nad grzałkami położył polne kamienie. Jak poleli je wodą, to wytworzył się jakiś związek chemiczny i podobno część uczestników "sesji" straciła przytomność.

Janussz

Coz, widocznie mozna tak jak mowisz. Podalem jedynie informacje za zaleceniami producentow z ktorymi mialem okazje wspolpracowac , poparte publikacja bodaj wyd. Murator "Kominki i Sauny" /o ile pamiec nie zawodzi , byl kiedys tez artykul o budowie sauny w Muratorze i jak nalezy sie do tego przygotowac /. Skoro jednak mowisz , ze w obiektach , w ktorych byles takie kratki sciekowe funkcjonuja, to cofam to co powiedzialem.

pozdrawiam