rafal9 27.09.2005 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Planuję część łazienki zarezerwować na saunę, którą mam nadzieję w jakiejś tam odległej przyszłości zainstalować. Co muszę zarezerwować na etapie instalacji?Na razie przeznaczyłem gniazdko 3-faz.Czy potrzeba jakieś dodatkowe odpływy, dopływy, czy jeszcze coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 27.09.2005 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 podnoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 28.09.2005 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Czyżby nikt nie robił sauny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 28.09.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Jestem bardzo zainteresowany tematem, przy czym planuję saunę w oddzielnym "domku" na ogrodzie. Będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 28.09.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 dodatkowo - dobra wentylacja w łaziencę chcesz zbudować saunę A ile ona ma metrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 28.09.2005 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 dodatkowo - dobra wentylacja w łaziencę chcesz zbudować saunę A ile ona ma metrów? Łazienka po podłogach ma 19 m2. Użytkowej tak z 11-12 m2. Chcę zostawić po podłogach ok 6 m2 - co prawda pod skosami, ale powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 28.09.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Wszystko zalezy jeszcze jaka saune chcesz zainastalowac. Jest tego kilka rodzajow. Musisz zaopatrzyc sie glownie w zasilanie . Na kazdy m2 powierzchni sauny trzeba zabezpieczy min. 1,5kW nie mniej niz 4 kW na cale pomieszczenie / min. wymagania nawet dla malego pieca/. A wiec sila z odpowiednimi zabezpieczeniami. Warunek drugi to nie mozesz miec w obrebie kabiny zadnych kratek sciekowych a cala podloga musi byc dobrze wypoziomowana i zmywalna. Co do wentylacji to hmmm! opinie sa bardzo podzielone i jesli to bedzie sauna sucha to wystarczy tradycyjna grawiatacyjna. W saunie wbrew pozorom nie ma duzo wilgoci. Dla piecow wielofunkcyjnych z programem wilgotnym i aromaterapii wystarczy wywiew mechaniczny . Jesli sauna bedzie "chodzic na okraglo" to zgoda, trzeba dodatkowo sie zabezpieczyc. Saune w domu uruchamia sie max 2 razy w tygodniu. Jesli masz dobrze rozplanowana lazienke i super jesli rekuperator , to sauna jest znakomitym, dodatkowym zrodlem ciepla dla calego domu. PS najmniejsza sauna moze miec ok. 1,5m2 i starcza dla 2 osob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 05.10.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Witajcie ! Do tego co napisał Wojtek dodałbym, że najlepszym podlożem pod saunę jest ceramika. I co rzeczywiście ważne, dobrze wypoziomowana.A co do wilgotności, to przy temperaturach 90 - 110 stopni, jest na poziomie 8 - 15 procent.PozdrowieniaAkson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 06.10.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Akson,Czy dobrze rozumiem - mogę od razu dać płytki ceramiczne na całą podłogę łazienki - również w miejscu planowanej sauny a później dobudować do tego drewnianą kabinę?Pozdrawiamjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 06.10.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 nie wiem co odpowie Ci akson ale juz sie z Nim zgadzam . Dodam tylko tyle , ze sauna najczesciej nie ma swojej podlogi trwale laczonej z kabina. Jest to ruszt drewniany, zdejmowany i tak musi byc , bo piec polewa sie woda a woda ma to do siebie , ze sie rozlewa no i trzeba czasem umyc to co jest pod spodem. Do instalacji sauny powinienes miec wykonana na gotowo cala lazienke./niekoniecznie sciany , ktora zasloni sauna / pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
THORIN 06.10.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Witajcie ! Do tego co napisał Wojtek dodałbym, że najlepszym podlożem pod saunę jest ceramika. I co rzeczywiście ważne, dobrze wypoziomowana. A co do wilgotności, to przy temperaturach 90 - 110 stopni, jest na poziomie 8 - 15 procent. Pozdrowienia Akson Ja mam pomieszczenie przy łazience 2x2 m. co do podłogi - myslałek o zostawieniu wylewki ale faktycznie to chyba bez sensu. czyli ruszt podłohgowy w saunie sie podnosi i do podłogi jest dojście ???? pytam po laicku bo dotyczczas jako użytkownik nie swoich saun się nad tym nie głowiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 06.10.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 no to znowu ja ...oczywiście płyteczki na całą łazienkę lub pomieszczenie w którym jest sauna. dla estetyki można sobie dla utrudnienia np. zafundować inny kolor lub kształt.A tzw. drewniany podest podłogowy proponuję tylko na częsci komunikacyjnej w saunie a nie na całości. szkoda materiału.PozdrawiamAkson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 06.10.2005 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Do Wojtka:dlaczego w saunie nie może być kratki ściekowej?Sauny które odwiedzałem miały kratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 06.10.2005 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Do Wojtka: dlaczego w saunie nie może być kratki ściekowej? Sauny które odwiedzałem miały kratki. witam W saunie panuje wysoka temperatura 80-90st, ktora spowoduje odparowanie wody z syfonu , no i mamy w saunie malo przyjemne wyziewy Nie zaleca sie wiec w obrebie kabiny/sauna finska, szwedzka/ instalowania kratki. Po za kabina moze byc. Nie ma przeciwskazan aby kratka znajdowala sie w lazniach parowych /turecka, bania/ , gdzie temeratury sa stosunkowo niewysokie i bardzo duza wilgotnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 06.10.2005 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Korzystałem z sauny w której temperatura była ok. 130st.C. Przy podłodze jest o wiele chłodniej. Temperatura poniżej 120st.C to praktycznie w saunie żadna temperatura. Mówię o saunie suchej. Suchej tylko z nazwy, bo w rzeczywistości kamienie były obficie polewane wodą.Wyglądało to tak: miotełka z brzozy z zaschniętymi liśćmi (winnik) była "zaparzana" we wrzątku. Jeden uczestnik "saunowania" leżał na ławce, a drugi smagał go tą miotełką oraz tarł nią ciało leżącego. Zanim jednak do tego doszło musiał tę miotełkę wyjąć z tego wrzątku i polewał nią kamienie jednocześnie podgrzewając liście. Wody więc na podłodze było dużo. Nie było mowy o odparowaniu jej z kratki.Po takim czymś można było nago wyjść na dwudziestostopniowy mróz. Włosy na głowie zamarzały. Jedyny ubiór to klapki na nogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 06.10.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Byc moze w saunach publicznych czy takich gdzie "przerob" jest duzy nie ma to znaczenia w domowych na pewno producenci zalecaja nie umieszczanie kratek. Twoj opis przypomina banie , zazdroszcze tej przyjemnosci .Tam gdzie nie ma mrozow mozna sobie postawic komore "lodowa". Dostepne od pewnego czasu takze u nas i mimo nie malej ceny, maja coraz wiecej zwolennikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 06.10.2005 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Wojtku, to nie była publiczna sauna.Rafał 9,wiesz o czym należy pamiętać? Nie należy samemu kombinować z piecem. Jeszcze piec jako taki to pół biedy, ale kamienie do niego. Opowiadał mi taki starszy pan, że kiedyś był w saunie i o mało życia w niej nie stracił. Ktoś zrobił sobie sam piec i nad grzałkami położył polne kamienie. Jak poleli je wodą, to wytworzył się jakiś związek chemiczny i podobno część uczestników "sesji" straciła przytomność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 07.10.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 JanusszCoz, widocznie mozna tak jak mowisz. Podalem jedynie informacje za zaleceniami producentow z ktorymi mialem okazje wspolpracowac , poparte publikacja bodaj wyd. Murator "Kominki i Sauny" /o ile pamiec nie zawodzi , byl kiedys tez artykul o budowie sauny w Muratorze i jak nalezy sie do tego przygotowac /. Skoro jednak mowisz , ze w obiektach , w ktorych byles takie kratki sciekowe funkcjonuja, to cofam to co powiedzialem.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts