JOANNA_AA 27.09.2005 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Właśnie dowiedziałam się że dom który kupiłam sobie na wsi do remontu jest 120 letni no i zaczęłam go remontować i właśnie dowiedziałam się ze jest to zabytek i wpisany jest do ewidencji zabytków.Czy ktoś wie jak wygląda sytuacja gdy wymieniłam okna ,wyburzyłam ściany oczywiście bez zgłaszania czy grozi mi za to jakas kara i jak wygląda to w praktyce? czy trzeba robić jakiś projekt remontu bla konserwatora i on musi to zatwierdzić czy można dać sobie na luz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.09.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Wszystkie zmiany (szczególnie zewnętrzne- choć zdarzają się wyjątki np. zabytkowe drzwi wewnątrz) powinny byc konsultowane z konserwatorem -kolorystyka, stolarka etc. Kar niestety nie znam jakie mogą grozić - w każdym razie w przypadku prywatnego inwestora jśli jakiś życzliwy sąsiad nie doniesie to chyba nic się nie powinno stać - choć nie polecam -> z drugiej strony przekomarzania z konserwatorem trwają strasznie długo z reguły a to blokuje np. pozwolenie na budowę lub zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts