Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja

słaby

Recommended Posts

Proszę oudzielenie porady. W projekcie domu mam dwie łazienki umieszczone jedna pod drugą. Autor projektu stwierdził że wentylacja łazienek musi być prowadzona oddzielnymi przewodami kominowymi.

Dodam jeszcze że w obu łazienkach nie będzie żadnych piecyków spalinowych.

Komin składa się z czterech przewodów

1- odprowadzenie spalin z kominka

2,3-wentylacja łazienek

4- wentylacja kuchni

wentylację łazienek chciałem poprowadzić jednym przewodem a drugi wykorzystać do rozprowadzenia ciepła z kominka- czy można tak zrobić.

dziękuję za odpowiedzi.

wilgoci się nie obawiam w łazienkach będą okna i myślę że jeden przewód wentylacyjny powinien wystarczyć . Mieszkam w bloku pięciopiętrowym i wszystkie łazienki mają wspólny przewód kominowy.

Twój wybór. Ja mieszkam teraz w domu, w którym ktoś "zapomniał" zrobić wentylacji w łazience. Mimo, że też jest okno i to duże - jest straszna wilgoć i pleśń na ścianach.

Witaj,

Możesz - jeżeli stwierdzisz, że wentylacja jest niewystarczająca to w ostateczności zainstalujesz sobie w łazienkach wentylatory wyciągowe higrosterowalne.

Włóż tylko do tego rozprowadzenia rurę aluminiową aby była pewność, że nic się nie przedostaje z sąsiednich kanałów (komin może nie być w 100% szczelny...)

Dzięki Andrzeju chyba zrobię tak jak mi doradziłeś

Zastanawiam się jeszcze czy do kominka bez wymuszonego nawiewu, muszę wykonać dodatkowy dopływ świerzego powietrza ,moze wystarczą nieszczelności w drzwiach i oknach.Znam kilka osób które nie wykonały takiego dopływu .Co o tym sądzicie.

Mało prawdopodobne jest że obie łazienki będą używane równocześnie,

bardziej martwi mnie niezgodność z prawem budowlanym.

Jakie mogą być tego konsekwencje

Ja robie podobnie, z tą jednak róznicą, że na dole będzie kuchnia. Na bank nie będę dawał wentylatora bo obawiam sie że w dni o gorszym ciągu kominowym mogą wilgotne powietrze z łazienki pchać do kuchni. Sądzę że przy wentylacji grawitacyjnej nie powinno byc problemu a jesli się pojawi to zamuruję górną dziurę i puszczę wentylację przez poddasze dodatkową rurą z wentylatorem ( oczywiscie tylko w najgorszym wypadku ).

Mało prawdopodobne jest że obie łazienki będą używane równocześnie,

bardziej martwi mnie niezgodność z prawem budowlanym.

Jakie mogą być tego konsekwencje

Witam,

Jak się nie przyznasz to żadne.

W prawie budowlanym jest zapis, że do jednego ciągu wentylacyjnego może być podłączone tylko jedno pomieszczenie.

W praktyce nawet gdybyś miał kontrolę z PINBu to nie zwrócą na to uwagi... Dodam, że prawo budowlane pozwala podłączyć dwa piece na paliwo stałe do jednego komina a w budownictwie z wielkiej płyty wszystkie kuchnie w jednym pionie były podłączone do wywiewu jednego pionu... Ten zapis ma związek z higieną - po prostu może się zdarzyć, że zapachy z jednego pomieszczenia będą przemieszczały się do drugiego.

W Twoim przypadku specjalnie bym się nie przejmował i wykorzystał ten kanał chyba, że komin i tak tworzy ustęp na ścianie to można się pokusić o zrobienie otworu w stropie, puszczenie spiro od wentylacji i zabudowanie tego KG (w wełnie mineralnej) ale to sporo więcej zabawy...