słaby 28.09.2005 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Proszę oudzielenie porady. W projekcie domu mam dwie łazienki umieszczone jedna pod drugą. Autor projektu stwierdził że wentylacja łazienek musi być prowadzona oddzielnymi przewodami kominowymi.Dodam jeszcze że w obu łazienkach nie będzie żadnych piecyków spalinowych.Komin składa się z czterech przewodów 1- odprowadzenie spalin z kominka 2,3-wentylacja łazienek 4- wentylacja kuchniwentylację łazienek chciałem poprowadzić jednym przewodem a drugi wykorzystać do rozprowadzenia ciepła z kominka- czy można tak zrobić.dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 28.09.2005 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Raczej nie można tak zrobić. Ale to i tak nie ma sensu. Na wentylacji nie ma co oszczędzać bo można mieć problemy - wilgoć, pleśń, grzyb. A później ciężko naprawić taką "oszczędność". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słaby 28.09.2005 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 wilgoci się nie obawiam w łazienkach będą okna i myślę że jeden przewód wentylacyjny powinien wystarczyć . Mieszkam w bloku pięciopiętrowym i wszystkie łazienki mają wspólny przewód kominowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 28.09.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 wilgoci się nie obawiam w łazienkach będą okna i myślę że jeden przewód wentylacyjny powinien wystarczyć . Mieszkam w bloku pięciopiętrowym i wszystkie łazienki mają wspólny przewód kominowy. Twój wybór. Ja mieszkam teraz w domu, w którym ktoś "zapomniał" zrobić wentylacji w łazience. Mimo, że też jest okno i to duże - jest straszna wilgoć i pleśń na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 28.09.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Witaj, Możesz - jeżeli stwierdzisz, że wentylacja jest niewystarczająca to w ostateczności zainstalujesz sobie w łazienkach wentylatory wyciągowe higrosterowalne. Włóż tylko do tego rozprowadzenia rurę aluminiową aby była pewność, że nic się nie przedostaje z sąsiednich kanałów (komin może nie być w 100% szczelny...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słaby 28.09.2005 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Dzięki Andrzeju chyba zrobię tak jak mi doradziłeśZastanawiam się jeszcze czy do kominka bez wymuszonego nawiewu, muszę wykonać dodatkowy dopływ świerzego powietrza ,moze wystarczą nieszczelności w drzwiach i oknach.Znam kilka osób które nie wykonały takiego dopływu .Co o tym sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słaby 28.09.2005 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Nie mówiłem że nie będę miał wentylacji tylko że chcę ją poprowadzić jednym kanałem w kominie z dwóch łazienek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 28.09.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Dwie łazienki jedna bezpośrednio nad drugą i wspólny kanał wentylacyjny to idealny podsłuch - doskonale słychać co dzieje się w drugim pomieszczeniu. Jeśli nie lubisz intymności w łazience polecam. Poza tym niezgodne z prawem budowlanym i mniej skuteczne jako wewntylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słaby 28.09.2005 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Mało prawdopodobne jest że obie łazienki będą używane równocześnie,bardziej martwi mnie niezgodność z prawem budowlanym.Jakie mogą być tego konsekwencje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 28.09.2005 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Mało prawdopodobne jest że obie łazienki będą używane równocześnie, bardziej martwi mnie niezgodność z prawem budowlanym. Jakie mogą być tego konsekwencje Ja robie podobnie, z tą jednak róznicą, że na dole będzie kuchnia. Na bank nie będę dawał wentylatora bo obawiam sie że w dni o gorszym ciągu kominowym mogą wilgotne powietrze z łazienki pchać do kuchni. Sądzę że przy wentylacji grawitacyjnej nie powinno byc problemu a jesli się pojawi to zamuruję górną dziurę i puszczę wentylację przez poddasze dodatkową rurą z wentylatorem ( oczywiscie tylko w najgorszym wypadku ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 28.09.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Mało prawdopodobne jest że obie łazienki będą używane równocześnie, bardziej martwi mnie niezgodność z prawem budowlanym. Jakie mogą być tego konsekwencje Witam, Jak się nie przyznasz to żadne. W prawie budowlanym jest zapis, że do jednego ciągu wentylacyjnego może być podłączone tylko jedno pomieszczenie. W praktyce nawet gdybyś miał kontrolę z PINBu to nie zwrócą na to uwagi... Dodam, że prawo budowlane pozwala podłączyć dwa piece na paliwo stałe do jednego komina a w budownictwie z wielkiej płyty wszystkie kuchnie w jednym pionie były podłączone do wywiewu jednego pionu... Ten zapis ma związek z higieną - po prostu może się zdarzyć, że zapachy z jednego pomieszczenia będą przemieszczały się do drugiego. W Twoim przypadku specjalnie bym się nie przejmował i wykorzystał ten kanał chyba, że komin i tak tworzy ustęp na ścianie to można się pokusić o zrobienie otworu w stropie, puszczenie spiro od wentylacji i zabudowanie tego KG (w wełnie mineralnej) ale to sporo więcej zabawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts