Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś ma piec firmy Termet?

Gość

Recommended Posts

Szukam opinii na temat pieca dwufunkcyjnego firmy Termet. Wszyscy stosują Junkersy i inne wspaniałości, a ja potrzebuję coś małego (małe mieszkanko ok. 40 m kw), taniego (mieszkanko jest i tak marne, nie warto dużo inwestować).

Już kiedyś na forum pisałem ja mam piec Termico ogrzewam nim gabinet żony tj. około 50m2 .działa już od zimy 2000 i nie było z nim żadnego kłopotu .Instalatorzy sprzedający piece dużych renomowanych firm odradzają takie piece ,czego efektem jest piec tóry mam w nowo wybudowanym domu -Immergas .Ja nie wiem co ma być w nim złego skoro działa bez awarii.Zwykle padał argument trwałości ale przy cenie jaką proponuje Termet nie ma on żadnego znaczenia.Gdyby czynnikiem istotnym w wyborze była kasa to nie zastanawiałbym się .Wybrałbym Termet.Jednak w domu piec ma trochę inne zadania dlatego wybrałem piec Victrix Zeus z wbudowanym zbiornikiem na cuw.Myślę ,że na 50 m2 nie można dać się ogłupić wystarczy najzwyklejszy kocioł dwufunkcyjny .Tak naprawdę to owo Termico w porównaniu do podobnej klasy kotłów np .Junkersa to wygląda jak wyrób bardzo wysokiej klasy i jak narazie tak samo dobrze działa.

Wszystkie piece to składaki, jedne kończą z logiem firmowym na czole (drogie-marketing, reklama ...), drugie z logiem mniej znanym (tańsze-marka mniej znana, nie ma kasy na reklamę) i to tyle. Co do Termetu, to mam zastrzeżenia tylko do elektroniki (polska Altronix), nie jest może aż tak wadliwa ale parę przypadków było. Wszystko da się naprawić.

Ketiso - a czy moglbys podac dokladna nazwe tego kociolka ?

I czy z zasobnikiem na cwu czy bez ? Masz do tego jakas

elektronike ?

Mysle sobie wlasnie o termecie z modulacja 4-12 kW i zbiornikiem

tylko informacji nie mam za duzo (z wyj. ich strony www, oczywiscie)

Pozdrawiam wszystkich - Krzysiek

• 5 weeks później...

Użytkuję Termet duo, nie ma problemów- ale rok temu wymieniłem uszkodzoną elektronikę. Serwisant, był bardzo zdziwiony- tyle lat bez awarii. Ma on zapisanych wszystkich użytkowników, którym piece termetu instalował, i ma ciągle pracę przy naprawach. Stwierdził: piece duo przestano produkować- ze względu na awaryjność. Naprawa wyniosła 100 PLN+ koszty przyjazdu ( moduł z regeneracji). Kiedy kupowałem ok. 5-6 lat temu, piec kosztował 2 tys., to było ok. 20 % taniej- niż Junkers. Miał on tylko tą przewagę: niższa moc minimalna.

Marek

Narazie mieszkam w mieszkaniu o pow ok. 100 m2. Mam ogrzewanie etażowe i jestem zadowolony kożystając z pieca Termetu. Jest to zwykły podgrzewacz z montowaną pompą i z zespołem elektronicznym do sterowania i wyświetlania temperatury. Sterowany jest prostym czujnikiem pokojowym. racunki płacę na poziomie 150-200 złotych miesięcznie w najgorszy mróz. Dom to budynek z początku wieku XX nieocieplony Zamontowałem go ok sześć lat temu, kosztował 820 zł. i są to jedyne pieniądze jakie wydaem na niego do tej pory. Ciepą wodę mam elektryczną.

z 2 pieców Termetu ( co i cwu, gdyż tak musiało być ) jesteśmy bardzo zadowoleni. jak kupowaliśmy pierwsze urządzonko, to o innych firmach mało kto słyszał ( chyba tylko o Junkersie ), dlatego kupiliśmy drugie urządzonko do cwu.

Z serwisem już trochę gorzej, terminowość szwankuje ...

Czy ktoś może łopatologicznie wytłumaczyć mi, dlaczego kotły z zamkniętą komorą spalania są lepsze ?

Oprócz zasady działania i rur spalinowych - to wiem.

Karina

Nie wiem czy piece "turbo" są lepsze, ale zdecydowałem się na ten typ gdyż pobiera on powietrze do spalania z zewnątrz. Nie ma więc problemów z wychładzaniem pomieszczenia w którym zamontowany jest piec oraz konieczności zapewnienia odpowiedniej wentylacji (znowu wychładzanie). Wydaje się też bezpieczniejszy.