Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na tynk cementowo-wapienny? Jak wykończyć ściany

mamusia

Recommended Posts

Mam już położone tyniki cementowo-wapienne wewnątrz. Jak pomalować i czym ściany, żeby nie pójść w koszty. Nie chcę cekolować bo nie podobają mi się gładkie ściany. Szykam ciekawego i niedrogiego rozwiązania. Kolor biały, może być drobny wzorek. Może są specjalne fabry, które wystarczy tylko raz nałożyć i które nadają ścianie oryginalną strukturę?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Troche poszukałam i nic nie mogę znależć więc ponawiam pytanie od tych bardziej doświadczonych ode mnie. Co kładliście na tynk cementowo-wapienny jeżeli nie jest on tak idealny jak zakładałam? Liczyłam na to, że farba i tyle, ale obawiam się że ściany nie są idealne a nie chcę ceklować bo nie lubię takich gładkich.

Pozdrawiam

My też nie lubimy gładzi i mamy tynki cem.wap.

Gruntuję gruntem Śnieżki. Wygląda jak farba emulsyjna pomieszana z talkiem. Po nałożeniu nie rozpływa się tylko zostaje z taką strukturą jaką zostawia wałek. Tak więc od wałka zależy jaki wzór zostanie na ścianie. Kupiłem kilka wałków na próbę i najfajnieszy wzór, moim zdaniem, zostawia wałek sznurkowy. Przed malowaniem przecieram ściany siatką z papieru ściernego w celu "zrzucenia" przyklejonych ziarenek piasku.

Inna sprawa, że w przeciwieństwie do płynnych gruntów np. Duluxa czy Dekorala, gruntowanie gruntem Śnieżki nie należy do najłatwiejszych.

Pozdrawiam

Nurni

Tak też myślałam. Kupię różne wałki, żeby zrobić próby, a do malowania mymy pomocników więc mam nadzieję, że się uda. Zresztą musi się udać. Dziękuję, za rady.

Rafałek.

Jest bardzom ładny i gładki, ale nad oknami jest inna faktura więc musimy coś jeszcze nałożyć, same gładzenie nie pomoże.

Pozdrawiam

tak jak pisze brzoza,

jeśli nie chcesz gładzi, to zabiałkuj wapnem ( rzadkim ) lub gipsem - takim mlekiem. Jak wyschnie to prztrzyj siatką na pacy kupuje się w markecie lub skałdach. Polecam kupić szlifierkę oscylacyjnąza 39 zł - jednorazowa chińska - powinna wytrzymać, a jak padnie to Ci wymienią na nową. Nie namęczysz się trąc packą.

Później grunt i dobra gęsta farba.

Wychodzi super !

Fajna struktura.

Jeśli interesuje Cie fajna struktura i może być głaź, to chyba Knauff ma gips z dodatkiem jakichś kryształków czy coś tam ...

Wychodzi też fajnie.

Nie białkować. Potem niekoniecznie wszystkie farby dobrze się trzymają. Lepiej przemalować ściany unigruntem lub farbą emulsyjną rozcieńczoną pół na pół z wodą. Białkowanie było kiedyś gdy nie było unigruntu. Teraz lepsze efekty daje unigrunt. No i pierwsze malowanie pędzlem. Bo poobtrąca się zbędny piasek który pozostał na ścianach. Ja malowałem emulsjami wewnętrznymi NOBILESU.

• 7 months później...
Mam już położone tyniki cementowo-wapienne wewnątrz. Jak pomalować i czym ściany, żeby nie pójść w koszty. Nie chcę cekolować bo nie podobają mi się gładkie ściany. Szykam ciekawego i niedrogiego rozwiązania. Kolor biały, może być drobny wzorek. Może są specjalne fabry, które wystarczy tylko raz nałożyć i które nadają ścianie oryginalną strukturę?

Jestem tuż po tynkach cem.-wap. i mam podobny gust i jednocześnie problem. Nie podoba mi się gładź, tylko efekt podobny do np. tynku strukturalnego. Jakie ostatecznie zastosowałaś rozwiązanie i jaki jest jego efekt?

• 3 weeks później...
Przetestowane w nst. sposób pomalowany różnymi farbami strukturalnymi i kolorami garaż na budowie 1,5 roku temu właśnie po to aby zobaczyć jak się sprawdza ta farba czy się nie sypie łuszczy spada. Ekstremalne warunki bo ciągle coś się robi w garażu i narazie żadnych zmian w tynku. Co ważniejsze malowaliśmy spoecjalnie do tego kupionym wałkiem ale też pędzlami /różnymi/-wyszło dobrze, miotełkami słowem czym się tylko dało. Efekt rza grubiej raz cieniej nałożona farba jak się komu podoba. Jedno pewne mój dom napewno góra będą pomalowane tymi tynkami a dół coś wymyślę ale też będzie ładnie. Czekam na ciekawe pomysły

Przetestowane w nst. sposób pomalowany różnymi farbami strukturalnymi i kolorami garaż na budowie 1,5 roku temu właśnie po to aby zobaczyć jak się sprawdza ta farba czy się nie sypie łuszczy spada. Ekstremalne warunki bo ciągle coś się robi w garażu i narazie żadnych zmian w tynku. Co ważniejsze malowaliśmy spoecjalnie do tego kupionym wałkiem ale też pędzlami /różnymi/-wyszło dobrze, miotełkami słowem czym się tylko dało. Efekt rza grubiej raz cieniej nałożona farba jak się komu podoba. Jedno pewne mój dom napewno góra będą pomalowane tymi tynkami a dół coś wymyślę ale też będzie ładnie. Czekam na ciekawe pomysły

Gusiek wy ten tynk strukturalny nanosiliście wałkiem czy pędzlem ??? :o :o Jak to cenowo ma się do farb - kalkulowałeś

Sebo8877

Wiem wszysko myśmy kupowali tynk strukturalny baranek firmy PRIMACOL decorative w Leroy Merlin koszt 10litrów około 100zł; tam też kupiliśmy wałek strukturalny ale niestety nie pamiętam jaki koszt i najtańsze pigmenty w różnych sklepach. Malowaliśmy tym wałkiem ale i zwykłymi wałkami z długim i średnim włosem oraz....miotłą :lol: -efekty super. Wydajność farby -tak pisze na opakowaniu 2-6m2/jedno malowanie. Bardzo dobrze pokrywa nawet kolor; dla ogólnej informacji myśmy malowali na tynkach cemantowo-wapiennych

• 1 month później...

Wątek bardzo ciekawy, szkoda że się urwal.. ja jestem (no-zaraz będę) na takim etapie i tez się zastanawiam co na tynki cem.-wap.

Włąśnie też chcę uzyskać taki efekt niegładkiej ściany - takiego jakby nie za grubego, niekoniecznie całkiem równego baranka.

Tego typu wykończenie ściany (jesli mój opis nie jest dość jasny, co jest mozliwe..) mozna zobaczyć na zdjęciach domów wiejskich w Hiszpanii czy na południu Francji. Często są one po prostu białe, albo w takich "naturalnych" ciepłych barwach - nałożonych nie za równo(plamiasto)...

Tynki strukturalne specjalne (typu RETRO) odpadają. Sa za drogie. Ja musze pomalowac CAŁY DOM. A wiem że mozna bardzo dobre efekty osiągać przy odrobinie inwencji i pracy. Może dziś ktoś już ma zrobione przez siebie ściany i może pokazać tu fotki???? np Mamusia?

Ja poszukam w sieci - może znajdę to o co mi chodzi i wkleję tu.

Poradźcie coś z doświadczenia!

Ja kładłam w swoim poprzednim domu tynk strukturalny RETRO no i wyszło OK, ale strasznie drogo i ostatecznie efekt nie wart tej ceny...

A kolega śmiał się ze mnie że jak chciałam taki efekt to mogłam mu powiedzieć to by mi rzucił krzywo zwykłe tynki na ściany i zapłaciłabym mu pół ceny :D

He he... no - nie przesadzajmy, ale teraz wiem, że COŚ W TYM JEST...