mamusia 28.09.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Mam już położone tyniki cementowo-wapienne wewnątrz. Jak pomalować i czym ściany, żeby nie pójść w koszty. Nie chcę cekolować bo nie podobają mi się gładkie ściany. Szykam ciekawego i niedrogiego rozwiązania. Kolor biały, może być drobny wzorek. Może są specjalne fabry, które wystarczy tylko raz nałożyć i które nadają ścianie oryginalną strukturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 29.09.2005 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Tynk CW (cem-wap.) to zwykły tynk.Radzę przed postawieniem takiego pytrania przeszukać najpierw archiwum forum.Na górze zakładka SZUKAJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamusia 02.10.2005 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Troche poszukałam i nic nie mogę znależć więc ponawiam pytanie od tych bardziej doświadczonych ode mnie. Co kładliście na tynk cementowo-wapienny jeżeli nie jest on tak idealny jak zakładałam? Liczyłam na to, że farba i tyle, ale obawiam się że ściany nie są idealne a nie chcę ceklować bo nie lubię takich gładkich. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 02.10.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 My też nie lubimy gładzi i mamy tynki cem.wap.Gruntuję gruntem Śnieżki. Wygląda jak farba emulsyjna pomieszana z talkiem. Po nałożeniu nie rozpływa się tylko zostaje z taką strukturą jaką zostawia wałek. Tak więc od wałka zależy jaki wzór zostanie na ścianie. Kupiłem kilka wałków na próbę i najfajnieszy wzór, moim zdaniem, zostawia wałek sznurkowy. Przed malowaniem przecieram ściany siatką z papieru ściernego w celu "zrzucenia" przyklejonych ziarenek piasku.Inna sprawa, że w przeciwieństwie do płynnych gruntów np. Duluxa czy Dekorala, gruntowanie gruntem Śnieżki nie należy do najłatwiejszych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.10.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 ale jaki to tynk? z filcem czy na ostro? Jesli na ostro to mozna by je jeszcze przefilcować - zyskają większą gładkość z fakturką - na to już tylko 3x farba (pierwsza warstwa 1:1 z wodą - np dekoral) lub grunt na starcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamusia 03.10.2005 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 NurniTak też myślałam. Kupię różne wałki, żeby zrobić próby, a do malowania mymy pomocników więc mam nadzieję, że się uda. Zresztą musi się udać. Dziękuję, za rady. Rafałek.Jest bardzom ładny i gładki, ale nad oknami jest inna faktura więc musimy coś jeszcze nałożyć, same gładzenie nie pomoże. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2005 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 mamusia miejsca nad oknami pobiałkuj rzadkim roztworem wapna z woda (czy 2 czy 3 krotnie - ocenisz sama ) i przeszlifuj każdorazowo papierem sciernym 40 stkapzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.10.2005 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 tak jak pisze brzoza, jeśli nie chcesz gładzi, to zabiałkuj wapnem ( rzadkim ) lub gipsem - takim mlekiem. Jak wyschnie to prztrzyj siatką na pacy kupuje się w markecie lub skałdach. Polecam kupić szlifierkę oscylacyjnąza 39 zł - jednorazowa chińska - powinna wytrzymać, a jak padnie to Ci wymienią na nową. Nie namęczysz się trąc packą.Później grunt i dobra gęsta farba. Wychodzi super !Fajna struktura. Jeśli interesuje Cie fajna struktura i może być głaź, to chyba Knauff ma gips z dodatkiem jakichś kryształków czy coś tam ...Wychodzi też fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 05.10.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Nie białkować. Potem niekoniecznie wszystkie farby dobrze się trzymają. Lepiej przemalować ściany unigruntem lub farbą emulsyjną rozcieńczoną pół na pół z wodą. Białkowanie było kiedyś gdy nie było unigruntu. Teraz lepsze efekty daje unigrunt. No i pierwsze malowanie pędzlem. Bo poobtrąca się zbędny piasek który pozostał na ścianach. Ja malowałem emulsjami wewnętrznymi NOBILESU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaAn 05.10.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Dołączam się do przedmówcy! Fachowcy zakazali używać wapna pod farbę. My zwykłe (na dodatek nie za równe i pękające) tynki gruntujemy (pędzel), potem wałkiem farba (nam pasuje dulux super mat - b. dobrze kryje). Efekt całkiem ładny!Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_v_o 04.06.2006 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Mam już położone tyniki cementowo-wapienne wewnątrz. Jak pomalować i czym ściany, żeby nie pójść w koszty. Nie chcę cekolować bo nie podobają mi się gładkie ściany. Szykam ciekawego i niedrogiego rozwiązania. Kolor biały, może być drobny wzorek. Może są specjalne fabry, które wystarczy tylko raz nałożyć i które nadają ścianie oryginalną strukturę? Jestem tuż po tynkach cem.-wap. i mam podobny gust i jednocześnie problem. Nie podoba mi się gładź, tylko efekt podobny do np. tynku strukturalnego. Jakie ostatecznie zastosowałaś rozwiązanie i jaki jest jego efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hos 04.06.2006 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 witajcie, a czy ktoś może zamieścić zdjęcia takiej ściany bo chciałabym zbaczyć jak wygląda juz zrobiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gusiek 25.06.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 W sklepach i hipermarketach można kupić gotowe tynki strukturalne o strukturze piasku , kornika lub innych są one w kolorze białym ale po dodaniu kolorowych pigmentów można uzyskać ciekawe kompozycje i co najważniejsze nie widać żadnych zarysowań na tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.06.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 i co najważniejsze nie widać żadnych zarysowań na tynku Jak długo testowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gusiek 25.06.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Przetestowane w nst. sposób pomalowany różnymi farbami strukturalnymi i kolorami garaż na budowie 1,5 roku temu właśnie po to aby zobaczyć jak się sprawdza ta farba czy się nie sypie łuszczy spada. Ekstremalne warunki bo ciągle coś się robi w garażu i narazie żadnych zmian w tynku. Co ważniejsze malowaliśmy spoecjalnie do tego kupionym wałkiem ale też pędzlami /różnymi/-wyszło dobrze, miotełkami słowem czym się tylko dało. Efekt rza grubiej raz cieniej nałożona farba jak się komu podoba. Jedno pewne mój dom napewno góra będą pomalowane tymi tynkami a dół coś wymyślę ale też będzie ładnie. Czekam na ciekawe pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.06.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 I nanosiliście te tynki bezpiśrednio na ścianę, czy dwaliście coś na "podkład". Jaką kładliście grubość? Jaki to dokłądnie tynk - producent/marka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 25.06.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Przetestowane w nst. sposób pomalowany różnymi farbami strukturalnymi i kolorami garaż na budowie 1,5 roku temu właśnie po to aby zobaczyć jak się sprawdza ta farba czy się nie sypie łuszczy spada. Ekstremalne warunki bo ciągle coś się robi w garażu i narazie żadnych zmian w tynku. Co ważniejsze malowaliśmy spoecjalnie do tego kupionym wałkiem ale też pędzlami /różnymi/-wyszło dobrze, miotełkami słowem czym się tylko dało. Efekt rza grubiej raz cieniej nałożona farba jak się komu podoba. Jedno pewne mój dom napewno góra będą pomalowane tymi tynkami a dół coś wymyślę ale też będzie ładnie. Czekam na ciekawe pomysły Gusiek wy ten tynk strukturalny nanosiliście wałkiem czy pędzlem ??? Jak to cenowo ma się do farb - kalkulowałeś Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gusiek 26.06.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Wiem wszysko myśmy kupowali tynk strukturalny baranek firmy PRIMACOL decorative w Leroy Merlin koszt 10litrów około 100zł; tam też kupiliśmy wałek strukturalny ale niestety nie pamiętam jaki koszt i najtańsze pigmenty w różnych sklepach. Malowaliśmy tym wałkiem ale i zwykłymi wałkami z długim i średnim włosem oraz....miotłą -efekty super. Wydajność farby -tak pisze na opakowaniu 2-6m2/jedno malowanie. Bardzo dobrze pokrywa nawet kolor; dla ogólnej informacji myśmy malowali na tynkach cemantowo-wapiennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gusiek 26.06.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Acha malowaliśmy też pędzlem - jak kto lubi i jak siępodoba są mniejsze opakowania można kupić i poeksperymentować zachęcam zabawa super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 09.08.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Wątek bardzo ciekawy, szkoda że się urwal.. ja jestem (no-zaraz będę) na takim etapie i tez się zastanawiam co na tynki cem.-wap. Włąśnie też chcę uzyskać taki efekt niegładkiej ściany - takiego jakby nie za grubego, niekoniecznie całkiem równego baranka. Tego typu wykończenie ściany (jesli mój opis nie jest dość jasny, co jest mozliwe..) mozna zobaczyć na zdjęciach domów wiejskich w Hiszpanii czy na południu Francji. Często są one po prostu białe, albo w takich "naturalnych" ciepłych barwach - nałożonych nie za równo(plamiasto)... Tynki strukturalne specjalne (typu RETRO) odpadają. Sa za drogie. Ja musze pomalowac CAŁY DOM. A wiem że mozna bardzo dobre efekty osiągać przy odrobinie inwencji i pracy. Może dziś ktoś już ma zrobione przez siebie ściany i może pokazać tu fotki???? np Mamusia? Ja poszukam w sieci - może znajdę to o co mi chodzi i wkleję tu. Poradźcie coś z doświadczenia! Ja kładłam w swoim poprzednim domu tynk strukturalny RETRO no i wyszło OK, ale strasznie drogo i ostatecznie efekt nie wart tej ceny... A kolega śmiał się ze mnie że jak chciałam taki efekt to mogłam mu powiedzieć to by mi rzucił krzywo zwykłe tynki na ściany i zapłaciłabym mu pół ceny He he... no - nie przesadzajmy, ale teraz wiem, że COŚ W TYM JEST... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts