WojtekSz 10.04.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 gagata uwaga na takie tynki z zadziorkami - wyobraźcie sobie że zdarzy sie Wam otrzec o tak wykończoną ściane gołym ramieniem - brrrrrrrr słyszałem o gościu który w całym domu wykończył sciany w podobny sposób i kiedy nastepnego dnia poknał sie i otarł o ściane natychmiast polecił zmienic wykończenia na bardziej gładkie. A gładkie przecież nie musi oznaczac idealnie płaskie - pamietacie jak wykonywano ściany ręcznie z gliny ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 10.04.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 wojteksz - to tak tylko wygląda na zdjęciach (światło mi skontrastowało efekt-piszę o tym powyżej - "przesadny efekt") nie ma tam "zadziorków" - ten baranek jest taki własnie "okrągły", gładki. Ja kiedyś miałam ścianę z takimi "zadziorkami", o których piszesz (to było w wynajmowanym mieszkaniu) i WIEM O CO CI CHODZI, zapewniam Okropność (szczególnie ściana przy łóżku...)- wtedy postanowilam że nigdy czegos takiego nie będę mieć w domu. Natomiast mozna mieć baranka który jest "przyjemny" w dotyku (he he jak to baranek ). Polecam w tym celu wspomnianą "rzucarkę do baranka" kosztuje coś ponad 100 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 25.08.2007 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 odświeżam temat rozumiem, ze wszyscy szukamy podobnego efektu tzn ściany w starym stylu: pionowej ale nie gładkiej. Kiedys to się uzyskiwało przez tynkowanie maleńka packą lub lepieniem ścian z gliny a potem ew przetarciem mokrą smatką całej sciany przez zaschnięciem tynku. podobny efekt można uzyskać jesli na gotowy tynk CW nałoży sie warstwę wolno schnącego gipsu i zatrze się to wszystko nie packą ale szmatka trzymaną w ręce ew bardzo małą packą z miękkimi krawędziami. Można malować dowolna farbą ale raczej pęzlem. Jesli przecierki to malować podkład a potem gąbka nakładać kolor dodatkowy. Inna technika to tynkować ostatnia warstwę tynkiem CW ale - bardzo ważne - używając drobnoziarnistego piasku. Taka nierówna powierzchnię można dodatkowo przetrzeć ręcznie mokra szmatką aby wyrównać załamania spod packi. Malować grubo farbą, jesli trzeba dodać nieco wypełniacza (np sproszkowany marmur). Ważne aby ściana była gładka Najważniejsza sprawa w takich ścianach - wszystkie krawędzie zaokrąglone dużym łukiem!! Żadnych krawędzi ostrych, żadnych kątowników itp. Mam to u siebie i efekt jest bardzo OK a do tego wartop aby ściany pomalowac naturalnymi kolorami i farbami. Szukam rozwiązania na farby mleczne (w internecie poszukac 'milk paint') czytaj czegoś na kształt znanych farb wapiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlsruhe 25.08.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Wojtek, a mozesz jakies fotki strzelic? pozdrawiam agnes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 25.08.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 obrazek może np wyglądac tak:http://img264.imageshack.us/img264/2250/img0009cc111jx7.jpg a dla bardziej zainteresowanych technikami malarskimi znalazłem taki links(uwaga - dość długie i szczegółowe ale top prawdziwa kopalnia informacji)[/url]http://ealchemia.republika.pl/alchemia/strony/spistresci.htmlhttp://[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 09.10.2007 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 ale jaki to tynk? z filcem czy na ostro? Jesli na ostro to mozna by je jeszcze przefilcować - zyskają większą gładkość z fakturką - na to już tylko 3x farba (pierwsza warstwa 1:1 z wodą - np dekoral) lub grunt na starcie. Moi wykonawcy chcą gruntować ściany typowym gruntem. Kilka razy już jednak czytałam ,ze lepiej zwykłą farbą 1:1 z wodą...Jak macie u siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 09.10.2007 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 U mnie zwykła farba 1:1 z gruntem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 09.10.2007 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 U mnie zwykła farba 1:1 z gruntem ...no to teraz mam cztery możliwości : -gruntowanie typowym gruntem ------"------------gruntem z wodą 1:1 ------''-------------gruntem z farbą 1:1 ------"------------farbą z wodą 1:1 ...i dalej nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 09.10.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 kubaimycha - faktycznie zamęt... za duży wybór to brak wyboru będe miała tynki cementowo-wapienne zacierane gąbką - za miesiąc mam nadzieję- będa sobie już "leżeć" i schnąć i też nie podobają mi się gładkie ściany.... kojarzą mi się zbyt sterylnie i nieprzytulnie ...dlatego również podobnie jak Wy szukam fajnych rozwiązań posznupałam ostatnio w necie, przeszperałam allegro i stwierdziłam, że tynki i farmy strukturalne są bardzo drogie.... pal licho jeśli chodzi o "zrobienie" samego salonu.... ale tu wcgodzi w grę w zasadzie cały dom i znalazłam takie coś: http://www.allegro.pl/item249229056_zakryjnierownosci_struktura_dodatek_strukturalny.html myslę, że to ciekawy i niedrogi pomysł pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts