Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w moim projekcie jest kanał wentylacyjny z łazienki na parterze , ale nie ma w tym miejscu komina, kanał jest blisko krawędzi dachu ( około 1 metra , bo biegnie w rogu pomieszczenia ) zastanawiam się jak to wyprowadzić ponad dach , bo w projekcie nie ma o tym słowa , jeszcze tuż obok tego kanału biegnie pion kanalizacyjny który też ma być z wywiewką na dachu , czy zastosowanie dachówek z kominkiem wystarczy , czy jest może jakiś inny sposób ?
https://forum.murator.pl/topic/41140-w-jaki-spos%C3%B3b-to-rozwi%C4%85za%C4%87-wentylacja-na-dachu-brak-komna/

mamy podobny problem; po konsultacji zdecydowalismy na przepusty wentylacyjne (takie z gumy czy silikonu) w kolorze zblizonym do blachodachowki + wyprowadzenie odpowietrzenia kanalizacji; wszystko zakonczone jakims daszkiem; osobiscie uwazam to za dobre rozwiazanie, gdyz takie wypusty sa malo widoczne- kolorostycznie zlewaja ja sie z pokryciem dachu
Nie wiem, o jakich wypustach tutaj mowa, ale ja mam podobne rozwiązanie - wypuściłem wentylację przez dachówkę z kominkiem, do tego założę wentylator (bo długość kanału jest zbyt mała, żeby wentylacja działała grawitacyjnie).