androzek 28.09.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 ....mam zamiar kupić działkę.Na razie jest to duża działka,którą przed sprzedażą posiadacz chce podzielić na mniejsze i sprzedać.Sprawdziałem księgę wieczystą.Jest w tej chwili hipoteka ale od 6 września 2005 jest wpis o wykreślenie hipoteki.Mam to koleżeństwa pytanie:Jak to długo trwa i na co trzeba uważać przy zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 28.09.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Na rozpatrzenie wniosku o wpis - wykreślenie hipoteki w Warszawie czeka się około 4 miesiące, ale zależy to od regionu. Jeżeli chcesz być spokojniejszy to sprawdź oryginał zgody wierzyciela na wykreślenie hipoteki, kserokopię złożonego wniosku z potwierdzeniem, że wpłynał do sądu oraz potwierdzenie dokonania opłaty za złożony wniosek. I zapytaj notariusza, bo ponoć jeśli są te wszystkie dokumenty to tak jakby tej hipoteki już nie było, a że procedury tyle trwają to już tylko sprawa techniczna, ale to może niech notariusz potwierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 28.09.2005 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Jest w tej chwili hipoteka ale od 6 września 2005 jest wpis o wykreślenie hipoteki. witam Czegoś tu nie rozumien. Albo jest hipoteka albo została wykreślona. O czas rozpozpoznawania wniosków musisz zapytać w konkretnym sądzie. Generalnie większości spraw dopilnuje notariusz. Możesz sprawdzić bezpośrednio przed zawarciem umowy (najlepiej tego samego dnia) czy w księdze nie została wpisana inna hipoteka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 29.09.2005 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Jest w tej chwili hipoteka ale od 6 września 2005 jest wpis o wykreślenie hipoteki. Czegoś tu nie rozumien. Albo jest hipoteka albo została wykreślona. Pewnie 6 września został złożony wniosek o wykreślenie hipoteki. Wniosek ten formalnie nazywa się wnioskiem o wpis, a jego treść dotyczy wykreślenia hipoteki. Dopóki wniosek ten nie zostanie rozpatrzony - cały czas w KW będzie widniał zapis, że ustanowiono hipotekę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 29.09.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 witamJakby androzek chciał napisać, że wniosek złożony został 6 września to pewnie by tak napisał. A skoro napisał, że - "Jest w tej chwili hipoteka ale od 6 września 2005 jest wpis o wykreślenie hipoteki." to cos tu nie gra.Być może wykreslenie juz nastąpiło ale nie jest jeszcze prawomocne ???Rocky nie napisałem, że nie rozumiem zasad związanych z funkcjonowaniem ksiąg wieczystych, tylko, że nie rozumiem tej konkretnej wypowiedzi bo niestety ale nie jest ona logiczna.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts