Gość m_ch_konto usunięte 28.09.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Witam,bardzo proszę o Wasze opinie na temat konkretnych okien dachowych: Roto z przesuniętą do góry osią obrotu. Proszę o opinie użytkowników oraz tych Was, którzy zauważyli jakieś wady tego rozwiązania i np. z tego powodu odstąpili od zakupu. Dla wyjaśnienia - podobają mi się, więc może czegoś nie dostrzegam. Jako alternatywę biorę pod uwagę fakro - normale obrotowe, o którym na forum nie znalazłem negatywów. (W obu klamka na dole i podwójne lakierowanie dlatego odpadł być może najlepszy Velux).Pozdrawiam ps. Bardzo pilne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 28.09.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Mam dwa takie okna od roku i moge ci wyliczyc wady i zalety.Zalety:1. O wiele wygodniejsze w uzyciu niz zwykle dzieki podniesionej osi obrotu. Jesli chcesz miec stosunkowo nisko dolna krawedz i miescic sie w otwartym oknie, to sa ekstra( jesli nie sta cie na normalne uchylno obrotowe). 2. Cena znacznie nizsza niz uchylno obrotowe. 3. Nie wykazuja jakichs szczegolnych sladow zuzycia po roku i otwieraja sie bardo fajnie. Wady:1. Cena jednak wyzsza niz normalne obrotowe.2. nie zauwazylem innych mankamentow. Szczerze polecam. Chcielismy miec takie cztery,( po dwa w kazdym pokoju na poddaszu, ale budzet by tego nie wytrzymal i musielismy sie ograniczyc. Krakowskim targiem w kazdym pokoju jest jedno takie i jedno zwykle. Az dziw, ze pozostale firmy nie oferuja takich okien, tylko uchylno obrotowe o kosmicznej cenie ok 2000 za sztuke, albo zwykle. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.09.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 mam ROTO z osia obrotu przesunieta do gory. Podoba mi sie to rozwiazanie Do mycia mozna je postawic pionowo w polowie dlugosci ramiaka Super prosta i skuteczna regulacja amortyzatorow Dla mnie o niebo lepsze od Veluxow i Fakro Ale to moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość m_ch_konto usunięte 28.09.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Wady: 1. Cena jednak wyzsza niz normalne obrotowe. 2. nie zauwazylem innych mankamentow. Szczerze polecam. Chcielismy miec takie cztery,( po dwa w kazdym pokoju na poddaszu, ale budzet by tego nie wytrzymal i musielismy sie ograniczyc. Krakowskim targiem w kazdym pokoju jest jedno takie i jedno zwykle. Az dziw, ze pozostale firmy nie oferuja takich okien, tylko uchylno obrotowe o kosmicznej cenie ok 2000 za sztuke, albo zwykle. Pozdrawiam Jankes Szczerze mówiąc nurtuje mnie jedna rzecz, o której sprytnie nie wspomniałem w zapytaniu. A mianowicie okna te mają jakby jedną pozycję otwarcia na 38st wymuszoną przez siłowniki. Czy to nie jest jakąś przeszkodą jeśli chodzi np. o wietrzenie pomieszczeń w chłodniejsze dni? A ja będę miał na poddaszu po jednym dużym oknie dachowym i jedynie otwierane (nie uchylane) drzwi balkonowe. Trochę boję się, że brak możliwości zrobienia niewielkiej szparki nie pozwoli mi komfortowo spać. Czy moja wątpliwość jest uzasadniona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.09.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 w klamce masz dwie pozycje blokady wiec nie rozumiem twych obaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość m_ch_konto usunięte 28.09.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 w klamce masz dwie pozycje blokady wiec nie rozumiem twych obaw Nie rozumiem. Czy to znaczy, że można sobie regulować ten kąt? Sprzedawca nie potrafił?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.09.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 masz trzy pozycje blokady klamka: - zamkniete - rozszczelnione - lekka wentylacja Poza tym tak regulujesz amortyzator ze okno "stoi" ci w dowolnym miejscu Chyba ze rozmawiamy o dwu roznych typach okien ROTO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość m_ch_konto usunięte 28.09.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Poza tym tak regulujesz amortyzator ze okno "stoi" ci w dowolnym miejscu A widzisz, tego typu regulacji nie znałem, a na wystawie okno strzelało do góry i już. Dzięki zatem za info. Może stanę się fanem tych okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 28.09.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Jareko juz ci napisal, ale sprobuje wyjasnic. Klamka w oknach roto( zreszta w kazdym , nie tylko tym z wyzsza osia) ma taki prostopadly do niej "dynks", ktory wsuwa sie w szpare wyzlobiona w dolnej czesci ramy. Tam sa takie trzy wyzlobienia, jedno na srodku szerokosci ramy, zamyka okno na szczelnie a pozostale dwa pozwalaja okno uchylic wiecej lub mniej. W najbardziej uchylonym polozeniu, miedzy rama okna a skrzydlem pozostale ok 2cm szpara. Mysle, ze to wystarczajaca ilosc powietrza na wentylacje. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość m_ch_konto usunięte 29.09.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 .... Klamka w oknach roto( zreszta w kazdym , nie tylko tym z wyzsza osia) ma taki prostopadly do niej "dynks",........ ......W najbardziej uchylonym polozeniu, miedzy rama okna a skrzydlem pozostale ok 2cm szpara. Mysle, ze to wystarczajaca ilosc powietrza na wentylacje. Pozdrawiam Jankes To wiem i to prawda. Chodzi mi przede wszystkim o te 2 cm, które są dla mnie takim sobie nawiewem szczególnie wiosną czy jesienią. W normalnym oknie otwieram "uchylnik" i jest ok, natomiast okna Roto, które widziałem na wystawie otwierały się do kąta 38st. To tak jakbym normalne okno na oścież otworzył. I właśnie to mnie martwiło. Jareko mnie uspokoił, ale liczę na jakieś potwierdzenie - jakimś niedowiarkiem jestem Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.09.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 zapraszam wiec do siebie - Grodzisk MAz jest przeciez niedaleko - jakies 300 kilosow - popatrzysz, pootwierasz, pobawisz sie okienkiem, pokaze ci jak sie te gazowke reguluje by okno stalo w jednym miejscu (w zaleznosci od kata nachylenia dachu, by nie otwierala sie samoczynnie na maksa, trzeba wyregulowac - jest inny rozklad sil) i sadze ze czasem warto zaufac slowom tu pisanym A jesli handlowiej jest taka d.... to popros go o instrukcje montazu (jest dolaczona do kazdego okna) i tam poczytaj - tekst jest zrozumialy dla kazdego, nawet nie technicznego czlowieka - to pismo rysunkowe :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość m_ch_konto usunięte 30.09.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 zapraszam wiec do siebie - Grodzisk MAz jest przeciez niedaleko - jakies 300 kilosow - popatrzysz, pootwierasz, pobawisz sie okienkiem, pokaze ci jak sie te gazowke reguluje by okno stalo w jednym miejscu (w zaleznosci od kata nachylenia dachu, by nie otwierala sie samoczynnie na maksa, trzeba wyregulowac - jest inny rozklad sil) i sadze ze czasem warto zaufac slowom tu pisanym A jesli handlowiej jest taka d.... to popros go o instrukcje montazu (jest dolaczona do kazdego okna) i tam poczytaj - tekst jest zrozumialy dla kazdego, nawet nie technicznego czlowieka - to pismo rysunkowe :) Dzięki za zaproszenie! Czasami jest mnie po drodze, więc uważaj -. Z pustymi rękami nie przyjadę na oglądanie... A tak poważnie jutro kupuję Roto. Podobają mi się i już. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts