Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakiej wysoko?ci okna?

radex

Recommended Posts

A ja mam u siebie nietypowo:

w sypialniach parapet jest na wysokości 75cm, a w kuchni 125cm.

Jeśli chodzi o kuchnię to są dwa rozwiązania - jeśli chce się mieć prapet na jednakowym poziomie z blatem kuchennym - docelowa wysokość powinna być 85cm. Minus tego rozwiązania pojawia się jeśli pod oknem ma się zlew - otwierane okno zahacza o baterię.

Jeśli chce się mieć parapet ponad blatem, tak by okno nie zahaczało o baterię wysokość 125cm wystarcza.

Jeśli chodzi o wysokość parapetów w sypialniach - 75cm jest za nisko - jeśli pod oknem postawi się biurko, blokuje ono ewentualne otwieranie okna.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Alicjanka dnia 2002-12-16 11:16 ]

Przy poprzedniej wypowiedzi miałeś pod nickiem zdanie "tylko dziś czeka nagroda" (tam gdzie u mnie jest "domownik forum"). Jeśli skopiowałbyś tą wiadomość i wysłał mailem do redakcji (na dole ekranu pod "kontakt z redakcją") to dostałbyś kubek Muratora.

Teraz jak widzę napis zniknął, więc nie wiem co powinieneś robić. Możę napisz do redakcji, że taki napis dziś miałeś, ale nie zdążyłeś skopiować. W końcu napisali dziś nagroda, a wciąż jest to dziś, a ja mogę być świadkiem :wink:

Alicjantka - dzięki za podpowiedź. Od dłuższego czasu spieraliśmy się z żoną, czy parapet w kuchni ma być na wysokości blatu(ja) czy wyżej(żona). Przy oknie planujemy zlew - no i problem sam się rozwiązał. Żona bedzie zadowolona :grin:

Co do wysokości pozostałych okien, to w naszej jadalni planujemy okna dosyć nisko - ok. 60-70cm. Reszta jak poprzednicy

Zaraz, zaraz...

Teraz w modzie są baterie, które możesz wyjąć w razie potrzeby. Własnie ze względu na otwierane okna za zlewem. Jak chcesz otworzyć okno na całą szerokość, po prostu wyciiągasz taką baterię, otwierasz okno, a baterię wkładasz z powrotem na miejsce i po problemie. Z drugiej strony nie zawsze przecież otwierasz okno na całą szerokość - często możesz je przecież uchylić (w pionie lub poziomie).

Alicjantka , dzieki za info:smile:

W kuchni jedno okno mam duze, stale nie otwieralne, bedzie tam jakies urzadzenie doprowadzajece powietrze z zewnatrz w razie zwiekszonej wilgotnosci, wiec parapet bede miec na wysokosci blatu, z kwiatami, pomysl zony:smile:

drugie okno wychodzace na poludnie od strony tarasu wiec bedzie latwiej cos podac na taras.

Parapety 85 cm i rzeczywiście wszystkie okna są (górne krawedzie na jednakowym poziomie). Problem był z drzwiami wesciowymi (2 szt.), aby dojść do górnego poziomu krawędzi okna trzeba było zaplanowań świetlik. Podniesie to cenę drzwi, ale warto ze względów estetycznych - widziałem symulację bez świetlików i wyglądało to nieciekawie. Przy okazji ostatnio zwracałem na to uwagę w już wybudowanych domach i stwierdziłem,że cała masa ma okna (i drzwi) na różnych poziomach, a nawet pionach.

Aha i ten sam poziom górnaj krawędzi dotyczy całego domu danej kondygnacji, a nie tylko pojedynczej elewacji.

Ja murowałem na cztery pustaki co dało mi dobry metr wysokości. Jak dam teraz styropian wylwekę podłogę to osiągnę jakieś 84-86cm w całym domu.

Co do zlewozmywaka to przyznam się, że nie pomyślałem o bateri jak pisze Alicjanka, ale z drugiej strony moja kuchnia jest otwarta na salon i ma oprócz tego drugie okno, więc od biedy może się nie otwierać. Jesli chodzi o mycie to nie ma problemu bo to parter.

Wysokość okien i drzwi na jednej wysokości, choć na ścianie frontowej jest ciutke inaczej /małe okienko od wc/, więc wysokości nie do końca są identyczne.

Pozdrawiam

mironmk: też zwarcałem uwagę na fakt, że górna krawędź dzrwi wejściowych może być niżej niż okien. Z reguły standardowe drzwi wejściowe mają 210 cm wysokości, a tu potrzeba 235 cm. Albo trzeba się do tego przyzwyczaić, albo, jak piszesz, zastosować naświetle.

Co do pionów - rozumiem, że w blokach czy budynkach użyteczności publicznej otwory okienne powinny być w jednym pionie. Ale ja buduję dom jednorodzinny i u mnie celowo okna na poszczególnych kondygnacjach są przesunięte w stosunku do siebie (nigdy nie ma tak, aby jedno było dokłądnie pod drugim). W końcu nie buduję kostki...