Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekroczenie warunków zabudowy dot konta dachu

mna

Recommended Posts

W warunkach zabudowy wpsano dach 10-40 stopni a mnie podobają sie domy z dachem 45 stopni. Czy w ramach tych war. zabudowy dostaniemy pozolenie na bud owe takiego domu jeśli jego wys mnie będzie przkaczać max okreslonej w wr zabudowy? Jak to zrobić żeby wybudować dom jaki nam sie podoba a nie występować o nowe war zabudowy bo to moze potrwać ładnych parę miesiecy a chcemy budować już na wiosnę.

Właściwie sami odpowiedzieliście sobie na pytanie.Jeśli nie chcecie występować o nowe WZ to nie ma prawnej możliwości zrobienia czegoś innego.Oczywiście można zrobić to nieformalnie.Ja z natury jestem ostrożny, ale jeśli chodzi o kąt dachu i te pięć stopni to można zaryzykować.Jeśli sprawdzają budynek to wymiary, usytuowanie i.t.p.Nikt raczej nie będzie wchodził na dach i go mierzył.Decyzja należy do Was; albo nowe WZ albo malutka samowolka.

Do wniosku o pozwolenie na budowę należy załączyć m.in. decyzję o warunkach zabudowy oraz projekt domu. Więc jeśli tu już będzie niezgodność, prawdopodobnie nie dostaniesz zezwolenia na budowę takiego domu, który będzie odbiegał od wskazanych w decyzji warunków. Zatem kup taki projekt, który by spełniał te warunki i wtedy bez problemu, albo zapytaj w gminie czy jest możliwa zmiana decyzji o warunkach zabudowy, myslę, że tak.Takie postepowanie powinno być krótsze, jeśli oczywiscie nie będą to jakieś rewolucyjne zmiany. A tak w ogóle, to postępowanie o wydanie warunków zabudowy może trwać do 60 dni (gdyż należy je uznać za szczególnie skomplikowane), jeśli organ się opóźnia, to powinien Cię o tym zawiadomić i podać przyczynę zwłoki. Zatem do wiosny zdążysz :D

Właściwie sami odpowiedzieliście sobie na pytanie.Jeśli nie chcecie występować o nowe WZ to nie ma prawnej możliwości zrobienia czegoś innego.Oczywiście można zrobić to nieformalnie.Ja z natury jestem ostrożny, ale jeśli chodzi o kąt dachu i te pięć stopni to można zaryzykować.Jeśli sprawdzają budynek to wymiary, usytuowanie i.t.p.Nikt raczej nie będzie wchodził na dach i go mierzył.Decyzja należy do Was; albo nowe WZ albo malutka samowolka.

zła porada i niezła ... wszystko zależy od PINBU ... polecam lekturę nowego prawa budowlanego co jest a co nie jest istotnym odstępstwem od projektu budowlanego ...

w tym wypadku następuje zmiana kubatury ...

więc miłej lektury :))

a propos ... 5 stopni widoczne jest nieuzbrojonym okiem ... nie mówiąc już o sokolim ... no chyba że patrząc z perspektywy kreta