Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom-kopuła wg koncepcji Fullera

Recommended Posts

Wszystkich, których elektryzuje pomysł zbudowania własnego domu własnym sumptem według koncepcji Buckmistera Fullera, zapraszam do zabierania głosu w dyskusji tutaj, albo na założonej właśnie stronie http://www.gnosis.art.pl/e_gnosis/pracownia/dom_kopula/dom_kopula.htm .

poświęconej przygotowaniom i realizacji domów-kopuł.

W USA, Kanadzie, Australii, W. Brytanii istnieją firmy konstruujące domy-kopuły, lub przysyłające zestawy do samodzielnego montażu. W Polsce na razie nie. Mam nadzieję, że uda się zgromadzić ludzi chcących zbudować taki fantastyczny dom, lub choćby dom wakacyjny. Wspólne wypracowanie strategii budowy, stworzenie banku planów konstrukcyjnych, banku opinii rzeczoznawców, a wreszcie wystąpienie wobec producentów surowców i wytwórców specyficznych części konstrukcyjnych, w sposób radykalny zmniejszyłoby koszty.

Bardzo proszę o wszelkie uwagi i pomysły.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystkich, których elektryzuje pomysł zbudowania własnego domu własnym sumptem według koncepcji Buckmistera Fullera, zapraszam do zabierania głosu w dyskusji tutaj, albo na założonej właśnie stronie

nie elektryzuje mnie ten pomysł

wiekszość ludzi buduje własnym sumptem niezaleznie od rozwiązania konstrukcyjnegoi domu.

Mam nadzieję, że uda się zgromadzić ludzi chcących zbudować taki fantastyczny dom, lub choćby dom wakacyjny.

Jak rozumem jesteś pierwszym który wybuduje takie coś?

czy tylko szukasz frajerów

choc wakacyjny do wynajęcia ... czemu nie.

zawsze to atrakcja.

Gdzies czytałem ze w USA sa betonowe wigwamy przy jakiejs autostradzie 8)

Z tej fantastycznej strony

Jeśli nam to odpowiada, możemy zaplanować ogromny pokój o wysokości 6-7 metrów

to raczej jest wada.. a nie zaleta, no chyba ze ktoś lubi ogrzewac sufit.

W takiej kopule ze wzgledu na optymalizacje zuzycia materiału i powierzchni uzytkowej, wysokosc kopuły musi mieć połowe jej średnicy (+/-)

Wiec ta wysokość jest mocna narzucona.

Ale pozdrawiam entuzjaste :D

• 4 years później...
Nie rozumiem dlaczego wszystkie pomysły budowania inaczej niż z prostopadłościanów z zasady są bombardowane i wyszydzane. Co w tym złego, że dom jest kopułą? Zauważyłam, że przeciwnicy bardzo chętnie krytykują, ale nie podają żadnego sensownego argumentu, a nie spotkałam się jeszcze żeby jakiś mieszkaniec kopuły żałował swojego wyboru. Pragnę przypomnieć, że kopuła jest konstrukcją samonośną i w tym tkwi jej przewaga, a to czy ktoś zrobi sobie salon wysoki na 6 czy 7 m to na prawdę kwestia gustu i zasobności portfela, a nie konstrukcyjnego wymogu kopuły. Zachęcam to rozejrzenia się, jak buduje się na świecie bo jak na razie to prawie wszyscy budują z oklepanych projektów, za wielkie kredyty, a potem płaczą, że ogrzewanie jest drogie.

Nie rozumiem dlaczego wszystkie pomysły budowania inaczej niż z prostopadłościanów z zasady są bombardowane i wyszydzane. Co w tym złego, że dom jest kopułą? Zauważyłam, że przeciwnicy bardzo chętnie krytykują, ale nie podają żadnego sensownego argumentu,

no to jeden - pie... się w postawieniu tego ustrojstwa, nie powiesz, że kostkę trudniej

a nie spotkałam się jeszcze żeby jakiś mieszkaniec kopuły żałował swojego wyboru.

z kim rozmawiałaś?

Pragnę przypomnieć, że kopuła jest konstrukcją samonośną i w tym tkwi jej przewaga, a to czy ktoś zrobi sobie salon wysoki na 6 czy 7 m to na prawdę kwestia gustu i zasobności portfela, a nie konstrukcyjnego wymogu kopuły.

nie inaczej, a nawet łatwiej i taniej w kostce

Zachęcam to rozejrzenia się, jak buduje się na świecie bo jak na razie to prawie wszyscy budują z oklepanych projektów, za wielkie kredyty, a potem płaczą, że ogrzewanie jest drogie.

aaaa, kopuła samonośna i samogrzewcza, cuda panie

szczególnie te 6 czy 7m

sorry, piszesz jakieś tam quasimarketingowe bla bla bla, a chcesz mieć dyskusję

postaraj się...

Mi się zawsze podobali ludzie z entuzjazmem do stosowania niecodziennych rozwiązań i uważam, że nie jest na wysokim poziomie wyszydzanie ich.

Sam "płynę z prądem" i buduje standardowy dom, ale jakby mnie było stać to z chęcią bym poeksperymentował.

Byłem już bliski budowania w zupełnie zapomnianej u nas technologii (w przeciwieństwie do zachodu) szkieletowej z wypełnieniem z glinianych bloczków, niestety po zrobieniu kosztorysu zrezygnowałem.

Dzięki ludziom odważnym i chcącym żyć trochę inaczej świat jest barwniejszy, niestety nie można zapominać, że do tego potrzebna jest kasa bo tanie jest tylko to co typowe.

Ja myślę, że w takiej kopule też należy zrobić kondygnacje bo inaczej to faktycznie nie ma sensu. Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie kilku przenikających sie wzajemnie kopuł, ale taka konstrukcja to już majstersztyk.

Jakbym miał kasy jak lodu w eskimoskim iglo to zrobiłbym eksperymentalny dom ultra energooszczędny właśnie w postaci kopuły do tego obrotowej (w Niemczech widziałem podobny dom) Połowa kopuły zakryta zaś druga przeszklona, całość obraca się za Słońcem. Kształt i ruch zapewniałby minimalne straty ciepła, wewnątrz ze dwie kondygnacje wokół centralnej klatki schodowej.

Pofantazjowałem sobie a co mi tam. :)

PS:

Ostatnio najbardziej znany i utytułowany polski architekt lansuje swój projekt domu w kształcie walca (było w muratorze), może to nie jeszcze kopuła ale czytelny krok w tym kierunku.

Wątek dla tych, którzy chcą być królikami doświadczalnymi na koszt własny, mało tego, z dużą dopłatą... brrrrrr... wolę iść na ryby.

Ale entuzjastom życzę powodzenia. Bo sa różne zboczenia, ale ja jestem tolerancyjny.

Jakbym miał kasy jak lodu w eskimoskim iglo to zrobiłbym eksperymentalny dom ultra energooszczędny właśnie w postaci kopuły do tego obrotowej (w Niemczech widziałem podobny dom) Połowa kopuły zakryta zaś druga przeszklona, całość obraca się za Słońcem. Kształt i ruch zapewniałby minimalne straty ciepła, wewnątrz ze dwie kondygnacje wokół centralnej klatki schodowej.

Ta jedna połówka to w zboczu góry powinna się chować...

inna sprawa to powierzchnia - żeby uzyskać 75 m2 kopuła będzie miała 12m wysokości 100m2 - 16 metrów

Jak dobrze pamiętam, to wzór na pole koła to Pi x r2, czyli twój dom o wysokości 12m (czyli r=12) miałby powierzchnię 12x12x3,14 m2 = 452m2 :) Jeśli więc kopuła jest tym, czym myślę, że jest czyli połową kuli, to dla 75m2 musiałaby mieć 5m wysokości, dla 100m2 powierzchni, niecałe 6m. Gdzieś jadąc po kraju widziałem, chyba ośrodek naukowy czy jakiś inny o takim kształcie, ogólnie pomysł ciekawy ale chyba nie na nasze warunki.

Ta jedna połówka to w zboczu góry powinna się chować...

Dokładnie tak to sobie wykombinowałem ale tylko fragmentem bo przy obrocie przysłaniała by okna i jeszcze parę innych rzeczy. :)

Cóż niektórzy wydają fortuny na superszybkie samochody wysadzane diamentami a ja bym z przyjemnością poeksperymentował z takim domem (ala stacja kosmiczna), chociaż i jedno i drugie nie ma ekonomicznych racji to na szczęście niektórzy decydują się na takie fanaberie, bo czy życie w ogóle się opłaca.

Niestety zaciskając pasa mogę tylko pokibicować innym.

Na zachodzie jest coraz więcej zwariowanych projektów (kryzys chyba trochę to przystopował) a u nas jest większy konserwatyzm więc nawet popatrzeć nie ma na co.

..biorąc pod uwagę radosną twórczość Polaków - mam tu na myśli domki gargamele itp itd różowe, zielone i niebiesko-żółte,obok totalnych ruder i klocków z minionej epoki, to nie wiem czy jeszcze takie kopuły są nam potrzebne w ramach poprawiania krajobrazu... :lol:

myślę też , że krwawica wielu polskich architektuf oraz dowolna interpretacja ich dzieł przez inwestoruf, jest często dużo bardziej awangardowa niż jakiekolwiek eksperymenty z Zachodu....

Kopuły , GO HOME!

pozdr

Nie widzę konstrukcji nośnej w tych kopułach

http://courses.washington.edu/larescue/projects/krystal/framework.htm

ani w tej

http://home.howstuffworks.com/home-improvement/energy-efficiency/earthbag-home2.htm

Proszę tylko by nie próbowano mi za chwilę wmówić zachęcania do budowy z worków z ziemi, to tylko przykłady na samonośność kopuły.

Tu zadowoleni mieszkańcy

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/dziwolag_czyli_jak_sie_mieszka_w_kopule_12508.html

ale te zadarnione są już ładniejsze

http://www.erdhaus.ch/main.php?fla=n&lang=de&cont=earthhouse

Wszyscy chyba się nie mylą...

http://www.inwestycje.pl/lifestyle/styropianowe_domy_w_japonii%3B55123%3B0.html

(przyznaję, że ten przykład do pięknych nie należy)

Co do stopnia trudności, to chyba łatwiej ogarnąć elementy konstrukcyjne długości ok.1m niż np.8 i składać z nich powtarzalne moduły?