Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do ELFOWYCH opowieści

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie moge sie zgodzic, ze nikt nie czyta twojego dziennika ;-)

Co do ilosci zalozonych przez Ciebie gniazdek elektrycznych to warto pomyslec o:

1. Lazienka, szczoteczki elektryczne (u nas 2 gniazdka zajete na stale), radio (czasem milo posluchac w wannie), no i golarka, suszarka, ...

2. Salon: odkurzacz (zreszta nie tylko tu, chyba ze chcecie centralny), lampy stojace, subwoofer ;-)

3. w jadalni oczywiscie radio, w kacie moze gdzies miejsce na ladowarki do telefonow, lampy stajace, ...

osobiscie przyswiecam zasadzie, ze co kąt w domu, tam powinno być gniazdko (zawsze coś się przestawia, przemeblowuje), ...

Co do wlacznika swiatla przy lozku, zawsze mozna zastosowac taki na klaskanie.

nisko wlaczniki swiatla to nie jest az takie rozsadne, u mnie dzieci maja swietna zabawe wlaczajac wszystko co sie da, i nieraz wychodzac z mieszkania zostaje cos wlaczone :cry:

co do domofonu, do dobrym (podpatrzonym) pomyslem sterowania domofonem jest cetrala telefoniczna, ktora umozliwia odebranie domofonu dowolnym telefonem, i otwarcie nim furtki.

Co do wlacznika swiatla przy lozku, zawsze mozna zastosowac taki na klaskanie.

to już jest na prade szczty lenistwa :D ale co do jadalni to o radiu nie pomyślałam- tylko że tak się zastanawiam czy nie zrobić w suficie rozprowadzenia głośników po całym domu tylko boję się że to się w końcu zrobi choinka w każdym "katku po dzieciątku"- kuchnia naszpikowana kontaktami jest a reszta? wciąż myślę w końcu czasu mam dużo.

Co do odkurzacza centralnego to podobno się dobrze sprawdza- ja tam chciałabym głównie na szufelkę w kuchni, no i myślałam o dodatkowej w łazience ale tu decyzja jeszcze nie zapadła. bo zaważą względu ekonomiczne (zawsze to kilka tys.).

Mówisz że w łazienkach po 2 to za mało ? hmmm może masz rację!

Witam,

ja osobiscie mam w druga strone,

mi Pani architekt koniecznie chce wyslac geotechnika na dzialke, co by odwierty zrobil, bo inaczej nie moze przygotowac adaptacji fundamentow, tez mowilem ze mamy gline i ze tam nie ma problemu (dom brata stoi od nas oddalony o 500m), ale ona mowi ze glina glinie nie rowna, i trzeba to zrobic. Do tego ona bierze za to odpowiedzialnosc (ale jak cos to problem twoj), co z tego, ze jego wina, reasumujac, sam juz nie wiem, ale raczej bym sie upieral za bardziej wnikliwa analiza gruntow.

hi!

jak budowę zaczynacie dopiero na wiosne to macie jeszcze mnóstwo czasu i nie ma się co śpieszyć. płacicie w końcu za tą adaptację i ma być

zrobiona zgodnie z waszymi wymaganiami, co nie? więc niech architekci siedzą, aż zrobią tak jak chcecie i tyle... trochę czasu w końcu jeszcze jest... ;)

pozdrawiam z niedalekiego (chociaż bliskiego też nie) sąsiedztwa... ;)

hmmm....

tylko z tym wiatrołapem takie problemy??? ;)

na etapie projektu to myśmy mieli problemy właściwie ze wszystkim -

kuchnią, schodami, łazienkami, kominkiem, technologią itd. itp.

architekt musiał sie sporo napracować, żeby nadążać za naszymi

zmieniającymi się z dnia na dzień pomysłami... ;)

• 2 weeks później...

Witam,

Wiecie że przy czytaniu najbardziej zaintrygowało mnie zdanie:

Potem w strugach deszczu pokochalismy się na działeczce :o

Coś mnie tknęło i spojrzałem na datę - chyba cuś zimno - pomyslałem i wróciłem do zdania które nie dawało mi spokoju. No tak! Nie "pokochaliśmy" tylko "pojechalismy" - oj niedobrze ze mną ;-)

Wracając do rzeczy, to podziwiam za wnikliwe studiowanie projektu. Ja już jestem po adaptacji, a po lekturze waszego dziennika zacząłem sie zastanawiać nad "typowością" wymiarów okien i drzwi. Jak bedą nietypowe to trudno, przy stawianiu murów będę pilnował wymiarów.

Niezły pomysł z tym zsypem do bielizny . No i przypomniałem sobie o kranie albo umywalce w garażu - sposób rozwiązania problemu jak powyżej .

No to na razie tyle. Czekam na cd.

Ps. Życze zdrowia, mam nadzieję że to przejściowe...

Pozdrow.

Witam,

Wiecie że przy czytaniu najbardziej zaintrygowało mnie zdanie:

Potem w strugach deszczu pokochalismy się na działeczce :o

Coś mnie tknęło i spojrzałem na datę - chyba cuś zimno - pomyslałem i wróciłem do zdania które nie dawało mi spokoju. No tak! Nie "pokochaliśmy" tylko "pojechalismy" - oj niedobrze ze mną ;-)

:D

• 2 weeks później...

Hej,

My jestesmy rowniez w trakcie "catingu", rozmawialismy juz z 2 ekipami gorali, jedna lokalna, kolejna ekipe "gorali" bedziemy "przegladac" jutro,

co do wstepnych wnioskow to:

- bardzo dobrze na poczatku rozmowy podsunac pod nos wykonawcy umowe, od razu wiadomo, ze wiemy o co chodzi i nie da sie nas zrobic w trabe,

- twardo obstawiac przy swoim (my akurat chcemy ytong'a, i nie przekonuja nas wywody wykonawcow, o ile szybciej i latwiej sie buduje z ceramiki),

- ogladac poprzednie budowy (na jednej z budow goral sam dawal nam poziomice do reki, pewny tego ze wszystkie sciany i konty sa proste),

Ale oczywiscie spotkalismy sie z kilkoma dla nas zaskakujacymi stwierdzeniami, typu:

- eee, taki domek to od wbicia lopaty do polozenia rynien, to 2 miesiace az za duzo ??

- po wylaniu law fundamentowych musimy zrobic 28 dni przerwy, co by dom pozniej nie usiadl ??

Ale nadal nie mamy faworyta i ciagle szukamy,

Pozdr. i owocnego "castingu"

Hej,

Ale oczywiscie spotkalismy sie z kilkoma dla nas zaskakujacymi stwierdzeniami, typu:

- po wylaniu law fundamentowych musimy zrobic 28 dni przerwy, co by dom pozniej nie usiadl ??

"

no wiedziała, że kto jak kto ale ty pomożesz :D

co do tego stwierdzenia, które cytujesz to już w wielu miejscach właśnie o 28 dnaich czytałam. Kazek powiedział, że jak się uprze kierownik to tzw. przerwy technologiczne muszą być zachowane. Nam na czasie nie zależy- w końcu chcemy sezonowac budowę wiec przyszły rok to tylko stan surowy otwarty więc gwarantuję, że kierownik suię uprze..... :D

jak mus to mus :lol: niech ida w tym czasie gdzie indziej.

Z tą umową to masz rację- następnym razem tak zrobię. Cioekawa jestem z jakiej umowy korzystasz bo ja myślałam o małych modyfikacjach tego co w wymianie doświadczeń pokazał Inwestor

:lol: :lol:

Z tą umową to masz rację- następnym razem tak zrobię. Cioekawa jestem z jakiej umowy korzystasz bo ja myślałam o małych modyfikacjach tego co w wymianie doświadczeń pokazał Inwestor

Hej, ja akurat uzylem jako wzorca umowy Fugasa http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=22707 ale jak chcesz to moge ci podeslac swoja na priv

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 11 months później...
  • 3 months później...