Mane Tekel 15.12.2002 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2002 Witam,po raz pierwszy na Forum. Jesienią tego roku zakończyłem pierwszy etap budowy: findamenty pod dom i budynek gospodarczy.Wiosną chcę rozpocząć następny etap. Dotąd nie miałem wątpliwości, z czego budować ściany nośne. Wybrałem porotherm 250. Teraz przyszłt wątpliwości: a może beton komórkowy. Jeśli tak, to jaki: 240, 300, jakiego typu: 500 czy 600. Co z nośnością? Dach ma być pokryty dachówką? Co z innymi parametrami: jakość, cena, zdrowie?Liczę na uwagi doświadczonych forumowiczów.Pozdrawiwam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anonimowa 15.12.2002 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2002 A co to ma za znaczenie z czego, jak i tak wieszczysz fares... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 15.12.2002 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2002 czesc,jestem w podobnej sytuacji, sporo czytalam, sklaniam sie dodobrego producenta BK z odmiany 400 bez docieplenia, na cieplej zaprawie. Wspolczynniki : k= min. 0,3; wytrzymalosc min. 3Mpagrubosc 36 cm, tynk tradycyjny wapienno-cementowy. Nie wiem jaki w srodku, naczytlam sie o peknieciach maszynowo-gipsowych ?Sporo juz napisano o docieplaniu - ale czy warto - nie tylkoze wzgledu na cene ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 16.12.2002 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 Ja podobnie jak Karina skłaniam się do BK-sciana jednowarstwowa,jak dla mnie to same plusy-0 odpadów,b.łatwe budowanie,co do tynków to chyba jednak gipsowe-nie mam uprzedzen,widziałem takie tynki w praktyce i nie bylo mowy o jakichś spękaniach czy złym mikroklimacie,ale takie jest moje zdanie.Każdy zrobi jak uważa :smile:Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 16.12.2002 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 Oglądałem dom z BK. Majster ktory to budował na moje pytanie jaki będzie tynk wewnątrz przyłożył 3m łatę do ściany i zapytał "a po co,wystarczy gładz". Łata idealnie przylegała do powierzchni ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 16.12.2002 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 czesc,czy z tynkiem gipsowym w srodku na BK ( i nie tylko )nie jest tak, ze powinno sie go polozyc az budynek sie ustabilizuje - czyli po 1 sezonie ? PozdroKarina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.12.2002 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 mc ja osobiście bym wypier... takiego majstra który nie wie do czego służy tynk, tynk ma swoje przeznaczenie nie tylko wyrównanie ściany ale musi jeszcze pokonać np: naprężenia termiczne warstwy spodniej, dlatego minimum dla tynku to 1cm, bez względu na jego materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts