Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy farba (która?)pokryje drobne pęknięcia na tynku?

Cezarr

Recommended Posts

Witam

Na moich wewnętrznych tynkach tradycyjnych pojawiły się drobne pęknięcia na stropie, mało widoczne a jednak- nie wiem, czy z czasem nie będą się powiększać. Strop (teriva) ma dużą rozpiętość i to jest prawdopodobnie przyczyna tych drobnych pęknięć. Teoretycznie farba by je przykryła. Jaką farbę zastosować, była ona na tyle elastyczna, że przykryje ryski?A może jest inne rozwiązanie (gładź gipsowa?)

Na moim stropie ale monolitycznym pojawiło się sporo drobnych pęknięć, które z powodzeniem zakryła farba Kabe Aquatec i przypuszczam że większość farb też to zakryje o ile nie będą to np. cienkowarstwowe lateksy. Lecz niestety jak obserwuję zachowanie stropów z terivy w mojej firmie po latach to te pęknięcia są znaczne i chyba żadna farba im nie pomoże i pewnie co jakiś czas trzeba będzie szpachlować. Z tego też powodu do swojego domu wybrałem strop monolityczny (jest też dużo tańszy).

• 7 months później...

Podnoszę temat, jak po pół roku sprawują się te malowane sufity?

Ja teraz jestem właśnie przed malowaniem, narazie przy docieraniu tynków papierem pojawiły się w kilku miejscach rysy na terivie.

A może delikatnie przyszpachlować cekolem C-40 (tym do beztaśmowego spoinowania)? Tyle, że po pomalowaniu to może być widać?

Nikt nie odpowiedział, no to ja napiszę...

Kupiłem Beckersa, 10l ponad 180 PLN, ale....

Beckers poszedł na 2 sufity (narazie), pęknięć też narazie nie widać i żeby nie minimalne smugi po moim malowaniu pędzlem, to można by już drugi raz nie malować :o - pierwsze malowanie na grunt.

Na pierwsze malowanie ścian kupiłem Śnieżkę - 32 PLN za 10l - różnica w jakości mniej więcej odpowiada różnicy w cenie. Zachlapię na raz ściany Śnieżką, a na drugie malowanie kupię coś porządnego