JackD 29.09.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 chciałem zamontowac ogrzewacz przepływowy pod zlewozmywakiem, ale........ typowy pod zlew kosztuje 450.00 zł w górę......a taki z wylewka już od 150.00 zł... i teraz jak odkręcę wylewkę.... to bedzie pracował jak pod zlewowy, czy się mylę... czy inne jakieś niebezpieczeństwa??.. Macie jakieś doświadczenia??. uwagi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 29.09.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 ...podgrzewacze ( bezciśnieniowe ) z własną baterią działają lepiej niżtej samej mocy ciśnieniowe bez. Dlaczego ? Dlatego, że baterie są mocno dławione + perlatory sprawiają wrażenie, że woda jest cieplejsza.Do zlewu gospodarczego ( w wersji ciśnieniowej ) sprawdziłem kolejno:4,5 kW ( 230 V) i 5,5 kW ( 230 V )... i ........ "no" kwaśna...Teraz montuje siłowe 9 kW i to wystarczy ( mam 11 kW w natrysku i jest ok).PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 29.09.2005 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Jerzysio Nie wiem czy dobrze pytałem... chciałem zamontować pod zlewem zdekompletowany ogrzewacz który posiada wylewke..... mocy jesli pamiętam... 3,5KW i teraz jesli zdemontuje wylewke podłaczę bezpośrednio zasilanie z sieci i cipłą wode od ogrzewacza pod baterię stojąca.... to czy są jakieś ograniczenia??..Dodatkowo mam zmywarkę, i mam zamontowany bojler 15 l. .. podszafkowy/który chcę zlikwidować-bezsens, porazka/ a w łazience mam do natrysku osobny 18/24 KW 400 V Siemens i jestem bardzo zadowolony....równiez pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 29.09.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Raz ... podgrzewacz musi być w wersji ciśnieniowej!Dwa .... przy normalnej baterii wody ciepłej ( nawet nie gorącej ) przy 3,5 kW będzie za MAŁO !!!PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 29.09.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Popieram to co mówi Jerzysio, przetestowałem już kilka takich urządzeń.Wszystko zależy od delty t, czyli od jakij temperatury (najczęściej 8-9oC) podgrzewana jest woda i do jakiej (najczęściej 36-45) delta wynosi 30-36oC.Wiele słabszych podgrzewaczy sprawdziło by się w większych budynkach z wodociągiem, tu woda może mieć nawet 15oC, gorzej w domach jednorodzinnych, gdzie ciśnienie może się wahać i temperatura jest mniejsza.Pierwszym podgrzewaczem był mały 10l podgrzewacz bezciśnieniowy, nie byliśmy z niego zadowoleni. Kolejnym był zamontowaliśmy podgrzewacz przepływowy jednofazowy 3,5KW woda z niego leciała na przemian ciepła i zimna. Po roku zmieniliśmy go na trójfazowy 6,5KW, był prawie dobry, teraz rzadziej trafiały się okresy pojawiania się zimnej wody. Ta zimna woda pojawia się w trakcie pozyskiwania wody ciepłej gdy ciśnienie w sieci jest największe, gdy hydrofoir się wyłącza. Teraz mam podgrzewacz o mocy 12KW, ale wykorzystuję tylko 9KW, dodatkowo na poddaszu, gdzie zawsze jest ciepło (15-20oC) zastosowałem zbiornik ciśnieniowy o pojemności 20l. Woda zanim trafi do podgrzewacza podgrzana jest do temperatury 15-20oC, wydaje mi się, że daje to wymierne oszczędności w zużyciu energii elektrycznej, wydaje mi się że kilkaset zł roczne. Teraz zastanawiam się nad zastosowaniem w kabinie prysznicowej baterii z termostatem. Dodatkowo zastanawiam się nad zastosowaniem czegoś co by ograniczyło wahania ciśnienia w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 30.09.2005 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 dzieki za wyczerpujące już rozumiem.... mam sieć wodociagowa... cisnienie raczej stabilne....w większości wysokie.... obserwując ten drugi ogrzewacz 18/24 w sezonie letnin jade na tym mniejszym biegu, mam na zaworze ciepłej wody zdławione tylko max otwarcie baterii powoduje optymalną temp. wody w kabinie...czyli powinienem szukać ciśnieniowego mocy około 5-6 kW, mimo, że w domu mam 400 v, to akurat w kuchni nie przewidziałem i nie mam trzech faz.... ale myślę, że będzie ok.... Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 30.09.2005 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Popieram to co mówi Jerzysio, przetestowałem już kilka takich urządzeń. dodatkowo na poddaszu, gdzie zawsze jest ciepło (15-20oC) zastosowałem zbiornik ciśnieniowy o pojemności 20l. Woda zanim trafi do podgrzewacza podgrzana jest do temperatury 15-20oC, wydaje mi się, że daje to wymierne oszczędności w zużyciu energii elektrycznej, wydaje mi się że kilkaset zł roczne. . zygmor..... to zdanie wyżej naprowadziło mnie.... na pomysł... może ktos już ma tak zrobione...... zlewozmywak mam ok 40 cm od kuchenki gazowej wraz z okapem..... i zastanawiam się jak wykorzystać ciepło.... z okapu.... , a myslę, że jest. go sporo, jesli sie nie zywisz poza domem... ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 30.09.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Ne wem jak to wykorzystać, ale powinieneś poczytać o rekuperatorach, to są urządzenia wentylatorowe do odzykiwania ciepła z wentylacji. Trzeba bardzo wnikliwie przemyśleć ten problem i może coś da się zastosować.Jedna uwaga, podczas gotowania na gazie tworzy się tłusty nalot, który pokrywa wszystkie części okapu, szczególnie te wewnętrne, podobno przy gotowaniu na płytkach elektrycznych to zjawisko nuie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 30.09.2005 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 ..... powinieneś poczytać o rekuperatorach, to są urządzenia wentylatorowe do odzykiwania ciepła z wentylacji. Trzeba bardzo wnikliwie przemyśleć ten problem i może coś da się zastosować. Jedna uwaga, podczas gotowania na gazie tworzy się tłusty nalot, który pokrywa wszystkie części okapu, szczególnie te wewnętrne......, hmmmm. wiesz. ciekawie to brzmi...... ale... ja myśłem bardziej o jakimś wymienniku, nagrzewnicy, tylko jakiej?/. pojemności/?, żeby to miało sens, zeby nie iść w koszty, a na zasadzie uda sie to dobrze... a jak nie... to drugie dobrze.... albo inaczej ...... ucz się na błędach innych, ale czasem trza na swoich.... pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 30.09.2005 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Czy mozesz mi wytłumaczyc o co chodzi z tym zdławieniem i jak to zrobić- ja też mam 18/24 , latem tak jak i ty używam na 18-ce ale ciagle musze kręcic wajchą żeby ustawic optymalna temp. do prysznica. - tzn. czy dobrze rozumiem - odkręcasz na max i zawsze masz podobna temp. wypływającej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 30.09.2005 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 ..... powinieneś poczytać o rekuperatorach, to są urządzenia wentylatorowe do odzykiwania ciepła z wentylacji. Trzeba bardzo wnikliwie przemyśleć ten problem i może coś da się zastosować. Jedna uwaga, podczas gotowania na gazie tworzy się tłusty nalot, który pokrywa wszystkie części okapu, szczególnie te wewnętrne......, hmmmm. wiesz. ciekawie to brzmi...... ale... ja myśłem bardziej o jakimś wymienniku, nagrzewnicy, tylko jakiej?/. pojemności/?, żeby to miało sens, zeby nie iść w koszty, a na zasadzie uda sie to dobrze... a jak nie... to drugie dobrze.... albo inaczej ...... ucz się na błędach innych, ale czasem trza na swoich.... pozdrawiam. Witam. Na Twoim miejscu pomyślałbym raczej o odzyskiwaniu ciepła traconego w ściekach - tego jest znacznie więcej niż w cieple z okapu. Tyle ę trzeba pomyśleć o tym wczesnie i zainwestować. Zastrzegam że znam tamat teoretycznie - myślę jedna że niedługo przy wzroścuie cen energii zostaniemy zmuszeni do ekonomicznego myślenia. Link do informacji http://www.solis.pl/projektowanie_instalacji/inne_instalacje_wspolpracujace/kolektor_odbioru_ciepla_od_sciekow_bytowych ale proponuję poszukać jeszcze czegoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 02.10.2005 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Czy mozesz mi wytłumaczyc o co chodzi z tym zdławieniem i jak to zrobić- ja też mam 18/24 , latem tak jak i ty używam na 18-ce ale ciagle musze kręcic wajchą żeby ustawic optymalna temp. do prysznica. - tzn. czy dobrze rozumiem - odkręcasz na max i zawsze masz podobna temp. wypływającej wody? mam zrobiona instalacje rozdzielaczami, pexem czyli. kazdy odbiornik ma swój przewód i swój zawór...... i ustawiłem na ciepłej wodzie na wyjsciu na prysznic na zaworze taka wartość, ze otwiera 3 grzałki z niewielkim zapasem i zawsze jak otworze na full ciepła wode mam optymalna temp. prysznica...... tak samo mam na umywalce...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts