Hadraadae 29.09.2005 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Cześć Mam taką zagwozdkę: Mamy nową instalację CO z miedzi i kocioł dolnego spalania na paliwo stałe - ale nie żadne cudo automatyczne na eko-groszek. W kotłowni jest pompa cyrkulacyjna do ciepłej wody i pompa obiegowa do CO. Wymyśliłam sobie, że pompę cyrkulacyjną mogę podłączyć do zwykłego wyłącznika czasowego, żeby mi tę wodą "cyrkulowała" w tych godzinach, kiedy rzeczywiście korzystamy z wody (czyli rano, w porze gotowania, wieczorem). Czy to rozwiązanie wystarczy? No i większy problem - jak włączać/wyłączać pompę obiegową? Instalator mówi, że nie może chodzić cały czas, bo np. wymuszanie wody na zimnym kotle szkodzi całej instalacji z kotłem włącznie. Zaproponował więc 1. "automatykę", która będzie uruchamiać pompę kiedy kocioł osiągnie odpowiednią temperaturę oraz 2. czujnik temperatury w tzw. pomieszczeniu reprezentacyjnym, który będzie powodował wyłączenie pompy i "półautomatyczne" obniżenie pracy kotła przy pomocy miarkownika ciągu, którym ten kocioł dysponuje. Zastanawiam się, czy ten czujnik temperatury zda egzamin, bo nasz system będzie miał dużą bezwładność i z definicji nie da się nim błyskawicznie sterować, więc czy taki czujnik temperatury wyłączający pompę obiegową nie będzie powodował ciągłego wrzenia w zbiorniku? Druga rzecz to owo "pomieszczenie reprezentacyjne" - w salonie mamy dodatkowo kominek z rozprowadzeniem do 2 pomieszczeń, który będzie używany w sezonie przejściowym i pewnie w wielkie mrozy. Mam wrażenie, że działający kominek, będzie "ogłupiał" ew. czujnik temperatury i zmniejszał działanie kotła pomimo chłodu w pomieszczeniach, które nie będą dogrzewane z kominka. Sama już nie wiem, co o tym myśleć Zdaję sobie sprawę, że większość forumowiczów ma kotły na gaz, olej itp lub eko-groszek, ale może ktoś rozwiązał podobny do mojego problem albo wie, jak go ugryźć? Pomocy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 29.09.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Pompa obiegowa przy kotle na paliwo stałe powinna pracować cały czas.Jeśli idzie o pracę przy zimnym kotle mażna zastosować czujnik tem. i sterownik , który będzie włączał i wyłączał pompę np. przy 40 stopniach.Miarkownik ciągu można zastosować ale po to aby utrzymywał tem. wody w kotle na zadanym poziomie np.60 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 29.09.2005 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 A co sądzisz o moim pomyśle na pompę cyrkulacyjną CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 29.09.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Dzięki zastosowaniu wyłącznika czasowego zaoszczędzisz troszkę energii elektrycznej i zmniejszysz zużycie pompki cyrkulacyjnej. Co do zaoszczędzenia energii cieplnej, to przy kotłach na paliwo stałe bez sterowania procesem spalania np. nadmuchem raczej obojętne czy cyrkulacja będzie chodzić 24h. czy 8h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 29.09.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Jeżeli chodzi o cyrkulację, to mam tak samo - zwykły programator czasowy z OBI - działa bez problemów.Jeżeli chodzi o pompę obiegową, to powinna ona chodzić cały czas - takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kc 29.09.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 A po co pompa ma pracować cały czas? U mnie sterownik włacza pompę dopiero po osiągnięciu zadanej temperatury (30 st. C) i wyłacza, gdy temperatura na stygnącym kotle spadnie poniżej tej samej temperatury. Czujnik temp. jest umieszczony na wyjściu z kotła. Steruje pracą pompy i nadmuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 29.09.2005 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 A jaki jest orientacyjny koszt czujnika temperatury kotła i sterownik do pary - takich jak opisuje kc i GL35? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 29.09.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 No to przecież tak pisałem (dając przykład 40stopni). Pompa ma pracować cały czas, gdy się pali w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elgo 29.09.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Koszt najtańszej to około 150 pln, np przez google znalazłem http://www.dksystem.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 29.09.2005 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Serdeczne dzięki za wszystkie podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmar 29.09.2005 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Miałem ten sam problem i dobrym rozwiązaniem są sterowniki produkowane przez http://www.frisko.com.pl. Różne rodzaje w zależności od potrzeb, cena atrakcyjna w stosunku do ich właściwości, które są znacznie korzystniejsze niż w sterownikach do kotłów na paliwo stałe innych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 30.09.2005 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Wszelkiego rodazju sterowniki do pieców i pompek możesz kupić na Allegro i to w niezłych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts