jaclic 29.09.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Zrobilem wymiennik gruntowy trochę inaczej niż wynika ze znanych mi opisów. Mianowicie, jako że musialem wynieść budynek ponad poziom wód gruntowych i została mi spora przestrzeń pomiędzy ściankami fundamentowymi, którą i tak muszę zasypać to zrobiłem wymiennik wewnątrz budynku a nie na zewnątrz. Moje rozumowanie było następujące:1. Nie trzeba kopac na 1,3m (czyli poniżej poziomu przemarzania) bo w obrębie fundamentów (ocieplonych) grunt nie przemarza nawet na 0,5m 2. Latem słońce nie nagrzeje wymiennika (bo jest pod domem)3. Zimą śnieg nie ochłodzi wymiennika a dodatkowo, jeśli przypadkiem tracę trochę ciepła przez podłogę to może ono dodatkowo podgrzać powietrze w wymienniku (pewnie w sumie niewiele)4. Oszczędzam zatem sobie robotę a co za tym idzie koszty - raz ewentualnego dodatkowego kopania, dwa wypelniania fundamentow piachem - w koncu rura długości 40m i średnicy 200 to ponad 1m3 piachu. Instalator od rekuperatora powiedzial ze "czemu nie" Co o tym sądzicie?[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 29.09.2005 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Ad. 1nie nagrzeje i nie odnowi również złoża ochłodzonego zimąAd. 3 będziesz wychładzał dość intensywnie powierzchnię pod domemAd. 4Oszczędności w zasadzie pomijalne: 1 m3 piasku - parę złotych, koperka 3 godziny ok. 200 zł.A co z ewentulanym dostępem do rury? Ja również się zastanawiałem nad tym rozwiązaniem i odpuściłem.Użyj funkcji SZUKAJ - było już o tym na forum nawet ze stronami z Niemiec i Angli (jak dobrze pamiętam). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 30.09.2005 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Jest dokładnie tak, jak pisze Nurni. Jesli temat Cie interesuje przeczytaj dokladne niemieckie lub angielskie opracowania. Na Forum była przytaczana rowniez jedna niemiecka praca doktorska, jak sądze. Przeczytałem ją i stwierdzam, że zawiera ona mnostwo informacji, porównan itp niezbednych do prawidłowego wykonania GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 30.09.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Ja również jestem zdania, że nie należy wprowadzać zimą mrozu pod budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaclic 03.10.2005 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 nurni, oczywiscie ze slonko nie bedzie odnawiac zloza latem - bedzie go odnawiac powietrze, ktore latem mam zamiar chlodzic tym wymiennikiem - wniosek - jesli bedzie tam zimniej niz normalnie to chlodzenie bedzie lepsze. A temperatura zloza podniesie sie dzieki przeplywowi powietrza latem Wychlodzenie zloza zima jest stosunkowo niegrozne. Jesli 15 cm welny chroni sciany przed przemarzaniam z -20 stopni to 8 cm styropianu na podlodze + 1 m piachu ochroni przed przemarzaniem podloge. Zreszta ziemia pod budynkiem nie wychlodzi sie do -20. A w kwestii prac doktorskich - z tego co pamietam jeden Polak na przelomie XIX i XX wieku udowodnil w pracy doktorskiej ze nie mozna wzniesc w powietrze pojazdu ciezszego od powietrza za pomoca silnika. No i dwa lata pozniej powstal pierwszy samolot ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts