Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warunki na prąd

_Beti_

Recommended Posts

dostałam dziś warunki na prąd piszą tam że mam prąd ciągnąć z innego słupa niż im zaproponowałam, ponieważ mają tam mniejszą odległość 90m i nie muszą robić przekopu pod drogą, ale ja wiem że sąsiedzi się nie zgodzą aby niszczyć im podjazdy chodniki i trawniki a z tego słupa co ja sobie zaplanowałam jest odległość 140m i jest przekop pod drogą za to nie ma problemu z sąsiadami po kabel poszedł by polem jednej osoby która już wyraziła zgodę, więc co teraz??? Czy zmienią mi warunki jeśli sąsiedzi nie zgodzą się na przepuszczenie prądu. Acha niezależnie od odległości na Podkarpaciu płaci się 1000zł z małym hakiem za podłączę

mam także umieścić skrzynkę w granicy niestety moja działka jest tak położona że skrzynka musiała by być na bramie, więc chyba musi ona być w domu tak???

dostałam dziś warunki na prąd piszą tam że mam prąd ciągnąć z innego słupa niż im zaproponowałam, ponieważ mają tam mniejszą odległość 90m i nie muszą robić przekopu pod drogą, ale ja wiem że sąsiedzi się nie zgodzą aby niszczyć im podjazdy chodniki i trawniki a z tego słupa co ja sobie zaplanowałam jest odległość 140m i jest przekop pod drogą za to nie ma problemu z sąsiadami po kabel poszedł by polem jednej osoby która już wyraziła zgodę, więc co teraz??? Czy zmienią mi warunki jeśli sąsiedzi nie zgodzą się na przepuszczenie prądu. Acha niezależnie od odległości na Podkarpaciu płaci się 1000zł z małym hakiem za podłączę

mam także umieścić skrzynkę w granicy niestety moja działka jest tak położona że skrzynka musiała by być na bramie, więc chyba musi ona być w domu tak???

Dokładnie tak. Ja miałem pra podłączany wspólnie z sąsiadką. Ja dostałem warunki na przyłącze ze słupa powiedzmy z dołu, a sąsiadka z góry. Przyjechał pan projektant i zadecydował ze zrobi nam przyłacze z góry. Kabel miał przejść nad właścicielami trzech dziąłek. Dwóch się zgodziło, a trzeci nie. Więc musiał zmienić projekt i przyłacze wykonano z dolnego słupa do obu domów.

A co do skrzynki to czemu przeszkadza Ci ona w bramie. Umieść w którymś z słupków ogrodzenia blisko bramy i będzie OK - ja tak zrobiłem. Jak będziesz miała w domu, to będziesz musiała wpuszczać za każdym razem gościa do odczytu licznika.

wykonawcą będzie ZE który zrobi przetarg na przyłącze ale ja znam bardzo dobrze moich przyszłych sąsiadów i nie chcę za bardzo im się narzucać z rozkopaniem im posesji po prostu jest mi głupio nie chcę na początku zachodzić im za skórę możliwe że by się zgodzili ale z wielkim niesmakiem, a ta proponowana przeze mnie droga podłącza byłaby bezproblemowa

Witam :)

a poz tym w warunkach pisze że to ja muszę załatwić ich zezwolenia na wejście na posesje i jej wykonanie a także doprowadzenie do stanu poprzedniego itp.

Hehe, dobre sobie. To napisz im, że nie zgadzasz się na ten punkt w warunkach i niech Ci z tego powodu odmówią doprowadzenia prądu. A Ty wtedy z tym do URE :D.

witam:)

a poz tym w warunkach pisze że to ja muszę załatwić ich zezwolenia na wejście na posesje i jej wykonanie a także doprowadzenie do stanu poprzedniego itp.

:o Trochę to dziwne bo projekt i wykonawstwo leży po stronie dostawcy czyli ZE chyba, że wzięłaś na siebie opracowanie dokumentacji za co otrzymałaś rabat do 10% opłaty przyłączeniowej.

witaj:)

Moim zdaniem projekt i wykonawstwo leży po stronie Dostawcy.

Jeżeli natomiast w Twoim ZE panują jakieś zbójeckie zwyczaje i Ty masz coś przygotować to pozostaje to próbować zrobić albo walczyć. Jeżeli właściciel działki nie podpisze Ci zgody to nie ma sprawy. Pisemko z odmową do ZE z propozycją nowego miejsca przyłączenia na które jesteś w stanie załatwić zgody.

nowe prawo energetyczne to reguluje

skrzynka w granicy działki lub poza nieruchomością

z tego co pamiętam?

ale mogę si mylić

niech wypowiedzą się elektrycy

witam:)

Miejsce umieszczenia skrzynki z licznikiem zależy od rodzaju przyłącza.

Jeśli jest to przyłącze napowietrzne to skrzynka na elewacji budynku, jeśli przyłącze ziemne, to skrzynka w linii ogrodzenia (albo w ogrodzeniu , albo wolnostojąca obok niego)

do tych przypadków dodam jeszcze jeden.

Na słupie sieci napowietrznej pomiar energii. Od słupa do budynku kabel zaprojektowany i wykonany na koszt Inwestora.

I jeszcze jedno, przy przyłączach kablowych są przypadki układu pomiarowego na zewnętrznej ścianie budynku.

tylko że moja działka wygląda tak

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

I I I

I I I

dz I I I pole

sąsiada I* działka I droga I

I -> moja I moja I

I 2 I I

I I I

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII * I ------------- * I

I I

I I

działka I I

sąsiada I ^ 18m I

I* |1 4m *I

są to dwie działki moje nie scalone, droga ma 4m na 18m (18m jest do połowy drogi) prąd oni chcą mi przesłać strzałką nr 1a ja proponuje aby prąd ciągnęli mi strzałką nr 2 więc gdzie oni chcą mi umieścić tą skrzynkę

mają 5 rozwiązania (umieszczam tam gwiazdkę) ale wszystkie są one bezsensu bo elektryk musiałby albo wchodzić do mnie na posesje albo skrzynka byłaby od strony sąsiada i nie byłoby do niej dostępu albo skrzynka musiałaby wisieć na bramie, i wtedy musiałabym na własny koszt dość daleko ciągnąć prąd od bramy do domu ( wie ktoś jaki jest koszt podciągnięcia 1 metra przyłącza prądu od granicy działki do domu)

Więc istna paranoja dlatego pewnie mi powieszą piękną skrzyneczkę na ścianie mojego domu, chyba że macie inny pomysł

Mam wogóle nadzieje że rozumiecie coś z tego mojego rysuneczku :oops:

tylko że moja działka wygląda tak

……….. ....IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

………….....I ……………………………....................I…………......I………………….

……….. ....I ……………………………....................I…………......I………………….

.dz ……...I…………………………….....................I…………......I………pole……..

.sąsiada.I* …………działka…......................I…droga…. I………………..

……….....I -> …………………………................I….moja…..I………………….

…….......I…2 …………………………...................I………….....I………………….

……….....I…………………………….... ................I ………….....I…………………

…..........IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII*I ---------*I………………….

………………………………...................I……………...I………………..

………………………………...................I……………...I……………………

…..działka……………………..............I……………...I ………………

….sąsiada……………………..............I..^….18m I………………….

………………………………...................I*.|.…4m *I………………….

mam nadzieje że teraz się udało