cz 16.12.2002 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 Cześć!!Czym ocieplić rury CO w piwnicy? W handlu dostępne są otuliny z pianki poliuretanowej. Słyszałem, że nie sprawdzają się w wyższych temperaturach (nadtapiają się). Czy ktoś stosuje te otuliny, lub jakiś inny materiał ocieplający? Proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 16.12.2002 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 U mnie są takie otuliny - do tej pory się nie nadtopiły - temperatura nie przkraczała 68 st. C. Kiedyś stosowano otuliny gipsowe z wełną szklaną w środku czy coś takiego. Może spróbować otulin z wełny - chyba Rockwool coś takiego ma - ale nie wiem czy średnica będzie odpowiednia. Można też próbować samemu (z wełny szklanej, mineralnej) i odpowiednio zamocować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 16.12.2002 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 to zależy od tego jaka temp panuje w rurkach są otuliny z pianki polietylenowej max 60stsą otuliny z pianki poluretanowej max 100stsą otuliny z waty szklanej 250st i więceja w handlu często myli się piankę polietylenową z poiluretanemi z tąd taka opinia że się nadtapiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 16.12.2002 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 polecam izolację z twardej pianki poliuretanowej typu Steinonormgr min 2 cm, łatwo to umyć jak się zakurzy i ew. pojawiające się gryzonie tego nie ruszają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts