Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gazociąg DN500 CN 1.6MPa a budowa domu

rafal_m

Recommended Posts

Witam wszystkich i proszę o poradę,

Obok działki, którą zamierzam kupić i na której się wybudować przebiega gazociąg DN500 CN 1.6MPa,

Gazownia na pismo od poprzedniego właściciela działki, o możliwość wybudowania domu jednorodzinnego odpowiedziała:

"...dotyczy zaopiniowania lokalizacji budynku jednorodzinnego wraz z przyłączami energetycznymi, wodnym oraz lokalną kanalizacją sanitarną w...

...Przy pracach projektowych w obrebie w/w gazociągu należy uwazględnić następujące odległości:

- poziome zgodnie z Dz.U. Nr 139 poz. 686 z dnia 7 grudnia 1995r.; (odległość proj. budynku jednorodzinnego przyłączy od gazociągu DN 500 CN 1.6 MPa min. 10m);

- pionowe zgodnie z PN-91/M-34501.

Wszelkie miejsca kolizji projektowanej inwestycji z naszymi urządzeniami zabezpieczyć zgodnie z PN-91/M-34501.

W przypadku prowadzenia robót w pobliżu naszych urządzeń inwester winien skontaktować się z Wydziałem Obsługi Sieci Zabrze (tel....) celem ustalenia nadzoru nad w/w robotami. Nadzór wykonywany jest odpłatnie, na który inwestor powinien przesłać zlecenie z podanymi warunkami płatności, podając datę i znak uzgodnienia.

Szczegółowy plan zagospodarowania terenu podlega naszemu uzgodnieniu.

Uzgodnienie ważne jest przez okres 2 lat od daty wydania niniejszego pisma.

Fakturę za rozpoznanie sprawy prześlemy w terminie późniejszym.

Sprawę należy dodatkowo uzgodnić z Operatorem Gazociągów Przesyłowych GAZ-System Sp. z o.o. (adres i tel).

..."

Dodatkowo jako załącznik do pisma gazownia przekazała mapkę zasadniczą z naniesionym gazociągiem, możliwym umiejscoweniem budowanego domu i miejsce na podłączenie przyłączy (oddalone wszystko od gazociągu o 10m).

No i tu moje watpliwości,

W Dz.U. Nr 139 poz. 686 znalazłem tabelkę w której odległość podstawowa dla gazociągu o ciśnieniu od 1.2 do 2.5 i średnicy powyżej 300mm do budynku mieszkalnego wynosi 30m !!!

Gazownia napisała, że 10m, więc czy ktoś może wie dlaczego ???

Dodatkowo, jeśli już mam plan, to czy przed zakupem działki powinienem coś jeszcze gdzieś sprawdzić, uzgodnić ? Troche to wszystko dla mnie pogamtwane.

Czy ktos moze mnie oświecić ;-)

No i tu moje watpliwości,

W Dz.U. Nr 139 poz. 686 znalazłem tabelkę w której odległość podstawowa dla gazociągu o ciśnieniu od 1.2 do 2.5 i średnicy powyżej 300mm do budynku mieszkalnego wynosi 30m !!!

Gazownia napisała, że 10m, więc czy ktoś może wie dlaczego ???

Nie wiem, ale powołane rozporządzenie jest uchylone nowszym rozporządzeniem Dz.U. 2001 nr 97 poz. 1055. Sprawdź tam.