Senser 29.09.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 A dokładnie... Mam zosobnik 150l Elektrometu z jedną wężownicą. Na razie będe jechać na samym kominku...Jak zbudować poprawnie kotłownie aby: 1. Bez dokupowania pomp/innych mechanizmów w każdej chwili móc podłączyć piec co 2. W przypadku spadku temperatury wody w zasobniku "cała moc" kominka żeby szła na zasobnik!! a po ustaleniu się właściwej temperatury aby zasilał już normalnie instalacje CO?? Jeśli możecie to proszę zasugerujcie również firmy i w miarę dokładnie produkt... To może być istotne. Na dole w dużej części (ok 80 m2) mam ogrzewanie podłogowe podłączone pod oddzielny rozdzielach. Chodzi też o to, aby na podłogówkę szła odpowiednio niższa temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.09.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 A dokładnie... Mam zosobnik 150l Elektrometu z jedną wężownicą. Na razie będe jechać na samym kominku...Jak zbudować poprawnie kotłownie aby: 1. Bez dokupowania pomp/innych mechanizmów w każdej chwili móc podłączyć piec co 2. W przypadku spadku temperatury wody w zasobniku "cała moc" kominka żeby szła na zasobnik!! a po ustaleniu się właściwej temperatury aby zasilał już normalnie instalacje CO?? Jeśli możecie to proszę zasugerujcie również firmy i w miarę dokładnie produkt... To może być istotne. Na dole w dużej części (ok 80 m2) mam ogrzewanie podłogowe podłączone pod oddzielny rozdzielach. Chodzi też o to, aby na podłogówkę szła odpowiednio niższa temperatura Ad 1. Szczerze powiem, że nie wiem jak, ale to jest możliwe. Obecnie mam kociołęm połączony z CO przez wymiennik. CO w ukłądzie zamkniętym dla podłogówki. Instalacja jest przygotowana do podłączenia kociołka, ale fizycznie jeszcze nie połączona. Kocioł działa w układzie otwartym (na drewno) i w ten otwarty ma być wpięty kominek. Tyle wiem - resztę niech dopowiedzą fachowcy. Ad. 2. Myślę, że sprawę rozwiąże ty jakiś zawór mieszający. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 30.09.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 ja podłączyłem dwa żródła ciepłej wody na zwykłym rodzielaczu do c.o.przy wejściu do rodzielacza np. ciepła woda z ogrzewacza elektrycznego... i ciepła woda z kotła c.o.... sa zaworki....w zalezności który aktualnie masz uruchomiony... jedno zakręcasz, drugi odkręcasz... a dalej z rozdzielacza do odbiornika. już leci..... mam to zrobione w piwnicy... nie musiałem nigdzie chowac po ścianach, kątach..... takie proste, że aż strach.... a na instalacji c.o też mam zawor, który odcina mi zasilanie ogrzewania domu i zostaje zmiejszony obieg c.o tylko na kocioł c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 30.09.2005 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś. Chodzi mi o dwa źródła zasilania zasobnika!! a nie o dwa żródła cwu!!A po drugie, nie wiem czy dobrze rozumiem, ale ty tym wszystkim musisz chyba za każdym razem sterować manualnie i latać "w te i wewte"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 30.09.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 drugim żródłe zasilania może być... np grzałka elektryczna.....lub... ... hmmmm... możesz się włączyć trojakiem na przewód zasilania i powrotu wężownicy oczywiście z zaworami i w zalezności którym żródłem ciepła zasilasz... te zawory otwarte......może w tym kierunku....a co mojego latania.... to zaworki mam przy wejściu do piwnicy obok łazienki.... i przeciez wiem, ze mam kocił ciepłej wody... lub nie.... wytarczy raz dziennie...a w zimie.... ani raz.... no chyba, że zużycie jest potworne./np. pełna chałupa gości.../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 30.09.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Ja bym załozył wyłącznik termiczny pompy obiegowej co by nie latała jak temperatura zasilania z kominka jest poniżej 50C, a przy zasilaniu bojlera załozył zawór trójdrogowy sterowany temperaturą w zasobniku. No ale do tego trzeba juz hydraulika co to bedzie wiedział jaki zastosowac zawór i jak to wszystko zmontowac coby poprawnie działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 30.09.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Senser! Zdaje się, że mam taki układ jak ty chcesz zbudować.Otóż mam zasobnik termet 150l, a jako żródła ciepła służą: a) kominek z płaszczem, b)kocioło gazowy termet. Żródła ciepła są połączone równolegle poprzez zawór trójdrogowy do wężownicy zasobnika i do grzejników. przed zaworem 3d na zasilaniu z kotła i z kominka są zawory zwrotne, po to, aby jedno żródło ciepła nie ogrzewało drugiego tylko odbiorniki.Zawór 3d sprawia, że całość ciepłej wody idzie na zasobnik czy też na grzejniki. Zawór 3d jest bezprądowo otwarty na grzejniki, gdy termostat z zasobnika da sygnał to się przełącza na wężownicę. Wszystko działa ok, tak jak chciałem.Wiem, że ten opis nie wyjaśnia może wszystkich szczegółów, dlatego jeżeli chcesz to pytaj o konkrety. Dysponuję również schematem połączeń i zdjęciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 30.09.2005 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Senser! Zdaje się, że mam taki układ jak ty chcesz zbudować. Otóż mam zasobnik termet 150l, a jako żródła ciepła służą: a) kominek z płaszczem, b)kocioło gazowy termet. Żródła ciepła są połączone równolegle poprzez zawór trójdrogowy do wężownicy zasobnika i do grzejników. przed zaworem 3d na zasilaniu z kotła i z kominka są zawory zwrotne, po to, aby jedno żródło ciepła nie ogrzewało drugiego tylko odbiorniki. Zawór 3d sprawia, że całość ciepłej wody idzie na zasobnik czy też na grzejniki. Zawór 3d jest bezprądowo otwarty na grzejniki, gdy termostat z zasobnika da sygnał to się przełącza na wężownicę. Wszystko działa ok, tak jak chciałem. Wiem, że ten opis nie wyjaśnia może wszystkich szczegółów, dlatego jeżeli chcesz to pytaj o konkrety. Dysponuję również schematem połączeń i zdjęciami. Nie chyba, ty na 100% masz to samo co ja !!! W sumie nie napisałem, że mam ten zasobnik jeszcze z grzałką elekt...musiałem kupić w takiej opcji bo na razie nie mamy gazu ziemnego a kotłownie chcę wykończyć z opcją na podłączenie pieca gazowego, czy to LPG czy gaz ziemny. Więc przez jakiś czas będziemy jechać na samym kominku...a nie chcę palić w lato A czy masz też może jakieś powierzchnie z podłogówką i rozdzielaczem pod samą podłogówkę?? Dawaj zdięcia i schematy!! Mam jeszcze questions!! Czy: 1. W twoim przypadku, w przypadku spadku temperatury cała moc kominka/pieca zostaje automatycznie przekierowana na zasobnik a po ustaleniu w nim odpowiedniej temperatury dopiero na co bez manualnego nadzoru?? 2. Jak rozwiązałeś sprawę cyrkulacji cwu?? Niektórzy zalecają zbudowanie takiego systemu, gdzie cyrkulacja włącza się w określonych porach doby... Bardzo mi pomożesz jak wyślesz mi zarówno foty jak i sam schemat. Zapytam tylko jeszcze jaki masz kominek?? A, czy ten twój zsobnik ma dwie czy jedną wężownicę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 30.09.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Senser! Nie mam podłogówki, ale to akurat nie powinno mieć znaczenia, ponieważ rozdzielacz od podłogówki będzie za zaworem 3d. ad.1 W przypadku dogrzewania wody w zasobniku całość wody idzie tylko na wężownicę, wszystko dzieje się automatycznie - steruje tym termostat, tzn woda w zasobniku ma temperaturę niższą niż nastawiona to woda krązy z źródła ciepłą do wężownicy, a gdy woda jest już nagrzan ato całość wody krąży z żródłą cipepła do grzejników. ad.2. Nie mam cyrkulacji ciepłej wody. Kominek to Lechma 15kW, pracuje w układzie otwartym, ciepło do grzejników i zasobnika (pracujących w ukł. zamkniętym) jest dostarczane poprzez wymiennik ciepła. Pisząc wyżej o źródle ciepła miałem właśnie na myśli ten wymiennik lub kocioł gazowy (Termet UniCo 13K na gaz płynny). Zasobnik to termet z jedną wężownicą. Zawór 3d jest produkcji Honeywell, posiada również możliwość ręcznego przełączenia. P.S. Fotki i schemat prześlę jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 30.09.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Chcecie mieć kominek podłączony pod układ zamknięty CO? Czy to nie trochę ryzykowne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 30.09.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Chcecie mieć kominek podłączony pod układ zamknięty CO? Czy to nie trochę ryzykowne? Oczywiście, że to ryzykowne, dlatego kominek mam w układzie otwartym. Zasobnik, grzejniki, kocioł gazowy to układ zamknięty. Jeden układ jest połączony z drugim poprzez wymiennik. To że coś jest podłączone pod układ zamknięty nie oznacza, że pracuje w układzie zamkniętym, to ogromna różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 30.09.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 gdzieś umknął mi ten wymiennik w Twoim opisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts