Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gotowa zaprawa do klinkieru - jaka?

jj

Recommended Posts

W okolicznych hurtowniach sprzedawane są gotowe zaprawy do klinkieru następujących firm:

- Sopro

- kreisel

- quick mix

- Alpol

- optiroc

- wienerberger (terca)

Wiem, że najlepsza jest Sopro ale i najdroższa. Które z powyższych firm trzymają jakość a których lepiej unikać? Będę wdzięczna za podpowiedź. PS. Nie interesują mnie żadne domowe mieszanki.

Pozdrawiam :D

jj

Używałem optiroc, sopro i kreisel. W 2000 robiłem optirociem i było OK, ale gdy użyłem go w 2003 do murowania tego samego klinkeru ( dokladnie z tej samej dostawy) zrobiły się szpetne białe zacieki. Sopro OK ale cena. Teraz robię na Kreislu i wychodzi idealnie. Ekipa też była pozytwnie zdziwiona jakoscia Kreisla.

Używałem optiroc, sopro i kreisel. W 2000 robiłem optirociem i było OK, ale gdy użyłem go w 2003 do murowania tego samego klinkeru ( dokladnie z tej samej dostawy) zrobiły się szpetne białe zacieki. Sopro OK ale cena. Teraz robię na Kreislu i wychodzi idealnie. Ekipa też była pozytwnie zdziwiona jakoscia Kreisla.

No ładnie, ja własnie wczoraj kupiłem Optiroca - Gres Fix :evil:

U mnie był cement portlandzki+piasek+pigment grafit (jakiś dobry, ten z Castoramy ponoć kiepski).

Mój murek stoi od niedawna, ale widziałem ich poprzednie roboty i nie ma wykwitów. Ekipa ponoć robi tak od lat i nie mieli nic przeciwko, żeby użyć gotowej zaprawy jeśli ją kupię. Zaprawa gotowa to koszt +1zł. do cegły, więc zrezygnowałem.

Trochę też ponoć zależy od cegły i może zależeć od braku izolacji poziomej - powtarzam co słyszałem.

Ale możesz wyciągnąć z niego naukę, że wykonawca powinien ci potrafić doradzić jaka zaprawa jest najlepsza. Jeżeli nie wie lub nie chce to podejrzane (albo sami robicie :lol:).

Wykonawca nie ma tu interesu, żeby robić kiepską zaprawą.

W każdym razie ja miałem taką procedurę, że pytałem 3 wykonawców jakimi zaprawami robią i jechałem na ich poprzednie roboty oglądać. Jeden robił na Optirocu (to też polecali w hurtowni klinkieru), ale były wykwity (nie chcę robić złej reklamy Optiroc, pisałem, że to od innych rzeczy może zależeć). Inny murek mam na zaprawie Kreisel, grafitowej i jest bardzo ok. Gdybym musiał wybrać gotową to Kreisel.

Niemniej jak powiedziałem, większość klinkieru mam na zaprawie "domowej" i mam nadzieję, że będzie ok.

Wykwity mogą też się pojawić, gdy do zaprawy (obojętnie jakiej) dodasz zbyt dużo wody.

Czy to mało informacji i nie na temat? :wink:

Greinplast faktycznie robi zaprawy do klinkieru (w pięciu kolorach) ale przyznam, że na rynku warszawskim ich nie spotkałam. Nie ma ich w supermarketach (Leroy, Castorama, Platforma) ani w okolicznych małych hurtowniach. Być może są bardziej popularni na południu.

Można by jeszcze uzupełnić listę producentów o:

- Ceresit (Henkel) CT 32 w 7 kolorach

- CRH (szara, brąz, grafit)

Pozdrawiam

jj

Myślałam o tym. Są zaprawy do klinkieru z dodatkiem trasu niekoloryzowane (np Sopro). Można wymurować na niepełną spoinę na takiej zaprawie a potem zafugować. Tylko nie wiem czy mnie ekipa z takim pomysłem nie pogoni albo nie krzyknie drożej za robociznę :wink: . No i do sprawdzenia kwestia cenowa tej zaprawy.

Jeżeli jasny klinkier to być może da się wymurować na takiej zaprawie bez fugowania - też do sprawdzenia!

Pozdrawiam

jj

• 6 years później...