jj 29.09.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 W okolicznych hurtowniach sprzedawane są gotowe zaprawy do klinkieru następujących firm: - Sopro - kreisel - quick mix - Alpol - optiroc - wienerberger (terca) Wiem, że najlepsza jest Sopro ale i najdroższa. Które z powyższych firm trzymają jakość a których lepiej unikać? Będę wdzięczna za podpowiedź. PS. Nie interesują mnie żadne domowe mieszanki. Pozdrawiam jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_dlugi 30.09.2005 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Używałem optiroc, sopro i kreisel. W 2000 robiłem optirociem i było OK, ale gdy użyłem go w 2003 do murowania tego samego klinkeru ( dokladnie z tej samej dostawy) zrobiły się szpetne białe zacieki. Sopro OK ale cena. Teraz robię na Kreislu i wychodzi idealnie. Ekipa też była pozytwnie zdziwiona jakoscia Kreisla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 30.09.2005 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 U siebie murowałem na Alpolu - niestety troche wykwitów wyszło na klinkier. A z tego co widzę na budowach i w hurtowni teraz na fali jest Kreisel. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 30.09.2005 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Stosowałem kreisler, na grafitowej cegle. Zero wykwitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwitek 30.09.2005 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Używałem optiroc, sopro i kreisel. W 2000 robiłem optirociem i było OK, ale gdy użyłem go w 2003 do murowania tego samego klinkeru ( dokladnie z tej samej dostawy) zrobiły się szpetne białe zacieki. Sopro OK ale cena. Teraz robię na Kreislu i wychodzi idealnie. Ekipa też była pozytwnie zdziwiona jakoscia Kreisla. No ładnie, ja własnie wczoraj kupiłem Optiroca - Gres Fix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldkomornik 30.09.2005 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Też używałem Optiroca - Gres Fix i na jednym kominie są wykwity na drugim nie, ta sama zaprawa, z tej samej dostway, cegły również, ten sam fachowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 30.09.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 a mój sąsiad ma cement, wapno i wode i klinkier i nie ma wykwitów..... a i jaki ladny kolorpo co się placi za coś kupe kasy by bylo brzydko???? z tego co wiem quick mix to ZERO wykwitów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 30.09.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Moi murarze zalecali quick mix - twierdzili, że najlepszy.Jak kupowałem to takiego nie było i wziąłem alpol - podobno dużo gorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 30.09.2005 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 U mnie był cement portlandzki+piasek+pigment grafit (jakiś dobry, ten z Castoramy ponoć kiepski).Mój murek stoi od niedawna, ale widziałem ich poprzednie roboty i nie ma wykwitów. Ekipa ponoć robi tak od lat i nie mieli nic przeciwko, żeby użyć gotowej zaprawy jeśli ją kupię. Zaprawa gotowa to koszt +1zł. do cegły, więc zrezygnowałem.Trochę też ponoć zależy od cegły i może zależeć od braku izolacji poziomej - powtarzam co słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 30.09.2005 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Mzawadzk,Dziękuję za wypowiedź ale jeszcze raz powtarzam - chodzi o zaprawy GOTOWE. Przepisy na zaprawy własnej roboty można znaleźć w innych postach. Dlatego uprzejmie proszę wszystkich o trzymanie się tematu.Pozdrawiamjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 30.09.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Ale możesz wyciągnąć z niego naukę, że wykonawca powinien ci potrafić doradzić jaka zaprawa jest najlepsza. Jeżeli nie wie lub nie chce to podejrzane (albo sami robicie ). Wykonawca nie ma tu interesu, żeby robić kiepską zaprawą. W każdym razie ja miałem taką procedurę, że pytałem 3 wykonawców jakimi zaprawami robią i jechałem na ich poprzednie roboty oglądać. Jeden robił na Optirocu (to też polecali w hurtowni klinkieru), ale były wykwity (nie chcę robić złej reklamy Optiroc, pisałem, że to od innych rzeczy może zależeć). Inny murek mam na zaprawie Kreisel, grafitowej i jest bardzo ok. Gdybym musiał wybrać gotową to Kreisel. Niemniej jak powiedziałem, większość klinkieru mam na zaprawie "domowej" i mam nadzieję, że będzie ok. Wykwity mogą też się pojawić, gdy do zaprawy (obojętnie jakiej) dodasz zbyt dużo wody. Czy to mało informacji i nie na temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 30.09.2005 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 No widzisz Mzawadzk - i tak mi mów Wykonawca wykonawcą a inwestorów też można o zdanie zapytać. No i jak pięknie się wypowiadają Najbliżej chyba jestem zakupu quick mixa. Czy może ktoś robił na tej zaprawie i ma jakąś opinię? Pozdrawiam jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobens 30.09.2005 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 a co myślicie o greintplaście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 01.10.2005 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 Greinplast faktycznie robi zaprawy do klinkieru (w pięciu kolorach) ale przyznam, że na rynku warszawskim ich nie spotkałam. Nie ma ich w supermarketach (Leroy, Castorama, Platforma) ani w okolicznych małych hurtowniach. Być może są bardziej popularni na południu. Można by jeszcze uzupełnić listę producentów o:- Ceresit (Henkel) CT 32 w 7 kolorach- CRH (szara, brąz, grafit)Pozdrawiamjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunia 01.10.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 My używaliśmy Bolixa na płot, wyszło super. Na komin murarz miał Optiroca, ale powiem szczerze, że mnie nie przekonał (gruboziarnista zaprawa i miałam wrażenie że się wykrusza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 05.10.2005 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Jeszcze raz wywołam temat - może ktoś dołoży swoje doświadczenia.Pozdrawiamjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 05.10.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Mam murowane na Quickmixie, brąz albo marchewkowy brąz.Jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nazaryjczyk 05.10.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 A moze sposob laczony - na niepelna spoine?Wymurowac na zaprawie cementowej i tylko "fugowanie" wykonać z uzyciem zaprawy do klinkieru.Sopro - the best! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 05.10.2005 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Myślałam o tym. Są zaprawy do klinkieru z dodatkiem trasu niekoloryzowane (np Sopro). Można wymurować na niepełną spoinę na takiej zaprawie a potem zafugować. Tylko nie wiem czy mnie ekipa z takim pomysłem nie pogoni albo nie krzyknie drożej za robociznę . No i do sprawdzenia kwestia cenowa tej zaprawy. Jeżeli jasny klinkier to być może da się wymurować na takiej zaprawie bez fugowania - też do sprawdzenia! Pozdrawiam jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 26.08.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Jak po kilku latach kształtuje sie ranking producentów zapraw gotowych? Od ostatnich wpisów mineło 7 lat.Jakiego producenta polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts