Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

domek dla szóstki

Recommended Posts

Zdjęcia z wizji lokalnej:

http://www.konarzyny.edu.pl/my/13.jpg

Czy tak będzie dobrze?

http://www.konarzyny.edu.pl/my/14.jpg

Każdy centymetr jest ważny!

http://www.konarzyny.edu.pl/my/15.jpg

Czy garaż dość szeroki?

http://www.konarzyny.edu.pl/my/16.jpg

Czy to na pewno tu wbić palik?

http://www.konarzyny.edu.pl/my/plan_lipa.jpg

Tak wyglada nasza działka i plan usytuowania domu.

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to mamy teraz dwa domki wytyczone na działce. A co! Nie każdy może mieć. Stoją do siebie plecami i na waleta jak w kartach. Jakby co, to by się zmieściły. :lol:

Ostatnie dni były okropne, architekt wyskakuje z coraz to nowymi pomysłami, Jacek mnie popędza... A ja mam w takim stresie podejmować życiowe decyzje!:( Nawet nie mogę nic w tym dzienniku napisać, bo najpierw coś trzeba postanowić. :-?

Dzisiaj próbowaliśmy zaplanować kuchnię (to w związku z nowymi propozycjami architekta). Nie wyobrażam sobie, żeby była mniejsza niż moja obecna, nie chcę też zasadniczo zmieniać mebli. Niezła gimnastyka! "Przestawiamy" ściany, mierzymy to, co mamy w kuchni. Jacek robi "rysunek techniczny", ja "wizualizację" :lol: Nie wszystko się mieści, ale może być... Kończymy. Ja do "Muratora", jeszcze raz czytam o kuchniach. Mówię, że może by jednak mieć jakiś stół w kuchni, no bo gdzie ja będę z dziewczynami lepić pierogi albo pierniczki wycinać... Jacek nic. Za chwilę pyta, gdzie będzie stał nasz obecny stół. Zabawa zaczyna się od nowa... Postawić ścianę czy nie, może pół ściany? "Jak chcesz, ty decydujesz, ale ja bym..." Jak tak dalej pójdzie, to poza etap papierowy nie wyjdziemy. :lol:

Dostałam polecenie służbowe od Motorka Budowy, żeby pisać, bo co to za dziennik, jak nie na bieżąco. Motorek wziął dodatkową pracę: ciężko i uczciwie zarabia na projekt. :lol: Efekt bonusowy jest taki, że w domu dziwnie spokojnie - nikt nie krzyczy na dzieci, że oglądają durne kreskówki. :lol:

Wczoraj ostatecznie, aczkolwiek nie bezboleśnie podjęłam decyzję dotyczącą kuchni: zamknięta i koniec. :D Na takie postanowienie złożyły się między innymi:

- to co przeczytałam na forum

- dwie nocki marnie przespane, połączone z rachunkiem sumienia na temat mojego zamiłowania do sprzątania

- widok smętnie schnących na stole talerzy, których nie można sprzątnąć, bo "dyżurna" od zmywarki nie raczyła wyjąć czystych naczyń. :evil:

Pan Piotr (architekt) z pewnością nie będzie zadowolony, że "zamykam przestrzeń" i "dubluję jadalnię", ale co tam. On nie będzie z nami mieszkał... 8)

A tak w ogóle to pomysł wziął się z za małej powierzchni salonu (27m). Dobre sobie! Teraz mam 18 metrów salono-pracownio-garderobo-sypialni i jakoś funkcjonuję. Wyrysowałam sobie mój przyszły salon w odpowiedniej skali i orzekłam, że wystarczy. Musi! Nawet wtedy, gdy przyjadą na święta cztery córki z czterema zięciami i gromadką wnuków. Zresztą święta są tak rzadko, a na co dzień to my pewnie sami będziemy, stare grzyby... :lol:

Z pomysłów pana Piotra muszę zanotować jeszcze jeden, bo boję się, że zginie w zakamarkach pamięci: drzwi balkonowe w dolnej łazience - takie wyjście do ogrodu i "brudne" wejście do domu. :o Pierwszy raz o czymś takim słyszałam. Tak byliśmy zaszokowani, że dopiero w drodze powrotnej dzieliliśmy się wrażeniami. Najlepsza była reakcja naszej średniej córki (lat prawie 15): "Co? A jak się myć? Nie dość, że okna robicie... I po co? Może jeszcze przeszkloną ścianę za kabiną prysznicową?" O, to jest pomysł! I zamontujemy dodatkowo kamerę, żeby sprawdzać zużycie żelu... :lol:

Teraz coś mniej nowatorskiego, a bardziej praktycznego: powiększenie łazieneczki na dole do przyzwoitych rozmiarów. Kosztem pokoju na dole - coś za coś. To chyba dobra podpowiedź, bo tam ma być pralka (a prania mam duuuużo). Chcemy też zrobić drzwi na zewnątrz, ale w pomieszczeniu gospodarczym, żeby z praniem dokoła domu nie biegać.

Ciąg dalszy pomysłów architekta to strzecha. :o Tak! Trzcinowa strzecha zgodna z kaszubską tradycją budowlaną i pasująca do krajobrazu. Same zalety: dobra izolacja, niepalność, trwałość, oryginalność... Tylko dlaczego jakoś nie mogę się do tego przekonać? :( Może gdyby dom drewniany... Może letniskowy... Ale mój domek?

Nawiasem mówiąc, na pierwszym spotkaniu była mowa o blachodachówce, a tu nagle bęc - zmiana. Widać architekci też nie są zdecydowani. :)

Zarzuciliśmy też dwa kolejne pomysły: poszerzenie wiatrołapu kosztem kuchni - kuchnia jednak ważniejsza - i powiększenie wykusza - w przypadku kuchni zamkniętej i tak mija się z celem.

Dziewczyny nareszcie zaczęły interesować się budową. Podzieliły pokoje i na razie snują fantazje co do urządzenia. :D

W ciągu tygodnia nastąpił pewien, niedostrzegalny dla osób postronnych, postęp w budowie, to znaczy przybyło kilka nowych papierków w coraz grubszej teczce. Dostaliśmy - nie bez nerwów i ponaglania pani w gminie - decyzję o warunkach zabudowy, bo wreszcie są wszystkie potrzebne uzgodnienia. Trwało to razem ponad 2 miesiące.

O tą decyzję dopominał się bank, bo z aktu notarialnego nie wynika, że nasza działka jest budowlana (kupiliśmy grunty rolne VI klasy). :( A bank musi mieć pewność, że na działce możemy budować. :) Później okazało się jeszcze, że Agencja ma prawo pierwokupu i że to bardzo się bankowi nie podoba. Więc i to jeszcze trzeba załatwić. :(

Tak oto potwierdza się prawda, że na pierwszej rozmowie w banku jest wszystko OK, a potem zaczynają się labirynty formalności. Co to będzie przy kredycie na budowę? :o

Mimo wszystko myślimy optymistycznie i dlatego zamówiliśmy projekt "modrzewiowego" w lustrzanym odbiciu. Już się robi, ma być za parę dni. Wszystkie zmiany, które Jacek pracowicie naniósł na rzuty, projektant uznał za nieistotne i niewymagające jego zgody.

Na działce bywamy tylko, żeby popatrzeć: liście spadają, lipa już na pół golutka. Ostatnio tuż za miedzą widzieliśmy dwie sarenki. Popatrzyły na nas i umknęły do lasu. Aparatu oczywiście nie mieliśmy. :(

Sprawdzaliśmy też, jak nam słońce do domu zagląda. Jest dobrze - po południu świeci prosto do salonu, omijając te gigantyczne modrzewie. :)

Za dobrze to wszystko szło, za łatwo, za szybko... Coś musiało nam wyskoczyć, jak zgniłe jajo. :cry:

Prawo ANR do pierwokupu i odkupu naszej ziemi jest podobno nie do przeskoczenia. Wynika z ustawy i tyle. Nikt tego zmienić nie może, oprócz tych 460, co tam siedzą u góry i sprawy zwykłych ludzi na pewno ich nie obchodzą. :evil:

Myśmy oczywiście o takim prawie wiedzieli, ale cały czas utrzymywano nas w przekonaniu, że to formalność, bo agencja z tego nie korzysta. Skąd mogliśmy wiedzieć, że bank będzie robił nam problemy? :-? Wobec totalnego braku żywej gotówki, budowa na tej działce na razie stoi pod znakiem zapytania. Chyba że inny bank okaże się łaskawszy.

Jakby na przekór temu, projektant i geodeta wywiązali się z terminów. :o Dziś pocztą przyszedł PROJEKT. Zagadkowo uroczy i z naszym nazwiskiem przy dumnym "inwestor" (O ironio losu!). Zrobiłam sobie kawę i przejrzałam, jakbym się znała. Cóż... W takich chwilach jestem skłonna uznać wyższość umysłów ścisłych nad osobnikami humanistycznymi. :wink:

Geodeta ma gotowe mapki. Wystarczy pojechać i zapłacić. 8) W sumie na dziś: 1400 zł za projekt i 600 dla geodety (wcześniej była zaliczka 400). Chciałabym w takim tempie zarabiać pieniądze... :wink:

• 2 weeks później...

Równiutki miesiąc musieliśmy czekać, żeby się dowiedzieć, że BPH wypiął się na nas i tyle. :evil: A takie mają śliczne granatowe teczuszki na dokumenty... Szkoda! Jeszcze w zeszłym tygodniu łudzili nas, że może pozytywnie, fachowcy obradowali nad takim ewenementem prawnym, a dziś telefon - dziękujemy. :evil:

Banków ci u nas dostatek, jeno obawy mam pewne, że historia może się powtórzyć. Na razie zastanawiamy się, czy w kolejnym banku (bankach?) stawiać sprawę jasno czy liczyć na to, że się nie zorientują. :-? Ja jestem za wyłożeniem kawy na ławę - najwyżej odmówią od razu. Bo jakby w każdym banku czekać miesiąc na decyzję, to doczekamy nowej epoki lodowcowej.

Utknęliśmy... nawet nie chce mi się pisać...

Podział ról u nas tradycyjny: ja biadolę i nie dosypiam ze zmartwienia, a Jacek DZIAŁA, znaczy mailuje, obdzwania i objeżdża banki. Mam nadzieję, że skutecznie...

Wczoraj dorwaliśmy, zresztą trochę przypadkiem, prawnika od ksiąg wieczystych i też był zdziwiony tymi dziwacznymi przepisami. Obiecał sprawdzić i rzeczywiście zadzwonił wieczorem. Niewiele nowego powiedział ponad to, co już wiedzieliśmy, niestety... :cry: Niech ten przykład przemawia na naszą obronę. Bo tak chwilami myślę, że my idioty jakieś... :wink:

JEST!!! Dziś z PKO telefon, że udzielą nam kredytu. :lol: :lol: :lol: Jacek już wypełnia wniosek, żeby się czasem nie rozmyślili... Nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę i paru potrzebnych do tego papierów, ale panie w banku radziły, żeby pośpieszyć się, załapać na jakąś promocję, może coś kupić przed końcem roku... :o Jak nam przyznają kredyt, to z zastrzeżeniem, że ruszy z chwilą dostarczenia pozwolenia na budowę. I kto by pomyślał, że i tak można...

Po tym kilkudniowym rozeznaniu już wiemy, że bank bankowi nierówny. W niektórych zdolność kredytową mamy, w innych nie, w niektórych tylko w PLN. :o Trzeba pytać, próbować, nic nie jest przesądzone.

A jednak gwiazdy, a raczej dobrzy ludzie nam sprzyjają. Złożyliśmy wniosek o kredyt w PKO. Wprawdzie formularze przekraczają możliwości przeciętnych ludzi :wink: , ale panie bardzo bardzo pomagają te wszystkie maluśkie rubryczki wypełnić. Jeszcze parę rzeczy jest to uzupełnienia. Nie mamy np. odpisu z księgi wieczystej, będzie najpóźniej za miesiąc. Ale w każdym razie znów krok do przodu. :lol:

Wczoraj trzecia wizyta u architekta - już bardziej konkretna, z projektem i mapką w łapie. Nie mamy wprawdzie pieniędzy na adaptację, ale pan był na tyle miły, że zapłacimy po, jak dostaniemy pozwolenie na budowę (i kredyt). Mamy cichą nadzieję, że to będzie miesiąc.

Dla banku musieliśmy mieć uproszczony kosztorys. Już zrobiony - przydały się ściągawki z forum. Jacek obgadał też projekt z majstrem, żeby się z grubsza zorientować co do cen. Na razie wersje cenowe architekta i majstra znaaaacznie się różnią :o , a my jesteśmy zbyt zieloni, żeby coś o tym wiedzieć. Dlatego kosztorys jest jakimś kompromisem. Poza tym musieliśmy brać pod uwagę naszą zdolność kredytową. :wink:

Jacek dziś odbył niezłą rundę po urzędach i w ten sposób załatwił wiele rzeczy: w urzędzie gminy wniosek o przyłącza wod-kan, u notariusza odpis z księgi wieczystej (nasza księga wciąż nie gotowa, więc jeszcze na ARN), w energetyce uzgodnienia dotyczące przyłącza i umowa, w banku brakujące papiery do kredytu i wreszcie u architekta - to co potrzebne do projektu przyłączy. Teraz czekać. Z naszej strony na razie wszystko zrobione. :)

Na dziś: 20 zł za odpis z księgi wieczystej i 630 dla energetyki. :cry:

Są Tacy Jedni, co się dopominają o nowe wpisy w dzienniku (pozdrawiamy Wejherowo :D ). A co tu pisać? NIC się nie dzieje. Ćwiczymy się w cnocie cierpliwości. :wink:

No dobra, dzieje się, ale zupełnie bez naszego udziału. Nasza działeczka co nieco przekopana, wodociąg się robi. Troszkę chyłkiem, opłotkami, znaczy wzdłuż granicy, jak było uzgodnione. Ale nie całkiem, bo Jacek był i odkrył, że nam wirtualny wykusz zahaczyli. :evil: (Zajrzałam do dziennika - 15 października nas molestowali w tej sprawie, a tu listopad ma się ku końcowi - niezłe tempo.)

W ramach naszych przestojów czytam sobie cudze dzienniki, ale te starsze, w których wpisy skończyły się w zeszłym roku albo wcześniej. Ciekawe - wiele osób pisze tylko na początku budowy, potem długo, długo nic i ewentualnie jakiś post na finiszu albo już po zamieszkaniu. Wniosek z tego taki, że jak się buduje, to czasu (albo sił) na pisanie nie ma. :) A jak to z nami będzie?

Na jutro zapowiedziała się pani z PKO BP. Chce zobaczyć działkę. Pokażemy każdy słupek z osobna, a jeszcze panią sfotografujemy, co by dla potomnych dowód tej historii pozostał. Jakby pani chciała, to bezpłatnie może rozbić na naszych gruntach namiot i aż do wiosny z całym bankiem urzędować, byleby kredyt dało. :)

Obiecanki, cacanki a ... No, było obiecane zdjęcie działki z panią Bankówką w tle, jednak aparat rano został w domu, a potem wszystko potoczyło się błyskawicznie. To pani Bankówka pstryknęła ze dwa zdjęcia działce i już jej nie było.

Jeszcze jedna nowość: na działce pojawił się dwumetrowej długości niebieski wąż wystający z ziemi. To po prostu przyłącze wodne. Jeszcze pozwolenia na budowę nie ma, ale woda już (prawie) jest. Wężyk jest piękny, jutro pójdziemy go sfotografować (chyba).

Cyrograf podpisany na 20 lat. :o :o :o Ale zamiast spodziewanej radości, uczucia są co najmniej mieszane. :-?

W banku byliśmy w czwartek. Przez telefon pani zastrzeliła nas wiadomością, że mamy przywieźć coś koło 4 tys. zł :o :o :o Widać wyglądamy na takich, którzy mają tyle w kieszeni. :) Jacek przekonał panią, żeby "włożyli" to w kredyt, ale i tak musieliśmy wyczarować 360 zł na już. :( Bardzo śmieszne! W naszym Banku Spółdzielczym kasę zamykają o 13, a bankomatu niet. :)

W każdym razie kredyt nam przyznano, podpisaliśmy ze 2 kg papierów. Uskuteczni się to wszystko po otrzymaniu pozwolenia na budowę.

Prawie na deser dostaliśmy wiadomość, która do tej pory zaprząta nam myśli i pewnie długo nie puści. Pierwsza transza zostanie prawie w całości "zjedzona" przez koszty kredytu (prowizja, ubezpieczenie). Tu mści się na nas niewysoka cena za działkę. Zapłaciliśmy niecałe 8 tys. i taka jest dla banku wartość nieruchomości. PKO wypłaca transze nie wyższe niż 50% wartości, czyli w naszym przypadku ok. 4 tys. :(

Wychodzi teraz na to, że tak czy siak na początek budowy musimy mieć jakieś fundusze własne. Skąd? Kombinujemy.

W piątek dostaliśmy z UG "warunki techniczne na wykonanie przyłączy wod.-kan." (uwielbiam te urzędnicze szyfry!) :wink: Jest nadzieja, że i u architekta coś ruszy.

Wodę niemalże mamy na działce, co widać na załączonym obrazku, a studzienki kanalizacyjne posiadamy aż 3 - naprawdę! 8) Przyłącze ma być zrobione do tej najbliższej, w najbardziej na wschód wysuniętym różku działki. Specjalnie pojechaliśmy sprawdzić - jest na naszym terenie. Jak będziemy kopać, to na pewno na swoim. Ale UG życzy sobie, żeby dokumentację przyłączy uzgodnić z Rejonem Energetycznym, TPSA i Powiatowym Zarządem Dróg. :evil: Powoli przestaję się dziwić, że załatwianie wszystkich papierów trwa tak długo.

Co do przyłącza energetycznego, to obyło się zupełnie bez projektu, bo okazało się, że przewód idzie na poboczu drogi, prawie po granicy. Skrzynka ma stanąć gdzieś popod lipą. :lol: