Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Składzik na drewno - odległość

kodaka

Recommended Posts

• 2 years później...
  • 1 month później...

Myślę że w takich przypadkach znaczenie ma rodzaj fundamentu. Jeśli coś jest stawiane na prowizorycznym/ nie trwałym posadowieniu nie zalicza się do budynku. Ponoć budując dom na palach można bawić się w samowę i nik nic ci nie zrobi bo budynek nie jest trwale związany z podłożem.

Stawiaj w granicach rozsądku i nie szczyp się zawsze przepisami.

Postaw się na miejscu sąsiada i oceń czy tobie by cos takiego przeszkadzało. Jak nie to stawiaj

• 1 year później...

Witam!

Też szukałem bo jestem na etapie planowania gdzie postawić składzik na drewno do kominka i znalazłem taką informację (na stronach muratora zresztą)

Składzik na drewno

Przepisy rozporządzenia w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów zabraniają składowania poza budynkami materiałów palnych – w tym pozostałości roślinnych, gałęzi i chrustu – w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki.

Poza budynkami tzn. wiata -czyli BEZ ścian, a jak znów zrobisz w składziku ścianę to masz BUDYNEK i musisz też zachować 4m lub 3m jak nie ma okna.

A tu cały art. o odległościach

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/u-sasiada-za-plotem,6320_16778.htm

pozdrawiam

Piotr W.