Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom dla szóstki!- Komentarze

alfreda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 601
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ile nowości w dzienniku :lol: :lol: :lol: :lol:

Gratulacje !!!!!

Rozpoczęcie budowy jest bardzo ekscytujące, potem pewnie człowiek się do tego przyzwyczają, ale na razie bomba.

Czekam na dalsze wpisy.

Pozdrowienia dla dziewczyn.

http://www.konarzyny.edu.pl/my/51.jpg

Pomysł super.

Powodzenia.

Jeśli możesz powiedzieć, o ... napisać to chciałabym dowiedzieć ile kosztowało wytyczenie ław.

[/b]

Witam. Trafiłem na Wasz dziennik z wątku zaczynających na wiosnę ... Pytałaś tam o izolacje poziome. Pozwolę sobie zacytować to co tam napisałem:

Coś postanowić??? Pierwsze to wywalić kierownika budowy na pysk !!!! Gdybym się z nim spotkał, powiedział bym mu wprost, że jest IDIOTA! Rozumiem majstra, bo to dodatkowa robota, ale kierownik? 150-200 zł w stosunku do kilkuset tysięcy za cały dom ? Nad czym się tu zastanawiać. Jeśli się na budowaniu nie znasz to przyjmij generalną zasadę: MA BYĆ TAK JAK W PROJEKCIE !!!

Można dyskutować o różnicy pomiędzy rodzajem ścian, okien, dachówki, ale nie można dyskutować o wydaniu kilkuset złotych na izolacje przeciwwilgociową, tego jestem pewien.

Może trochę ostro, ale ... Podobny problem jest z wylaniem betonu wprost do ziemi. Koszt najtańszej folii budowlanej do wyłożenia wykopów jest niewspółmiernie mały w stosunku do korzyści jakie ona za sobą niesie. Czy kierownik budowy przypadkiem nie trzyma z majstrem ? Ja bym zaczął dokładnie patrzeć co oni razem zaczynają kombinować. Pamiętaj co tanie to drogie.

Dlaczego majster zmienił rozstaw strzemion w ławie? Przeliczał to ? Ich odległość uwarunkowana jest rodzajem gruntu na którym posadowiona jest ława, wymiarami ławy i mówiąc prosto ciężarem budynku. Konstruktor ma obowiązek policzyć to na etapie adaptacji projektu. Po co dodatkowe koszty? Chyba że majster jest cwany i zamiast podsypki piaskowej, chudziaka, folii - wlał beton w ziemię, a dla wzmocnienia ławy (z którą miał dużo mniej roboty) zagęścił strzemiona? Czy jesteś z nim umówiona za robotę czy na godziny, Bo jeśli na robotę to będzie robił wszystko, aby sobie uprościć i przyspieszyć pracę. Teraz pewnie Ci powie że: na bloczki nie ma potrzeby dawania rapówki, po co malować dysperbitem, abizolem, czy innym izolbetem. Obsypać najlepiej ziemią z wykopu. Po co zasypywać fundamenty piachem. Ubijanie mechaniczne warstw co 20 cm jest niepotrzebne. Styropian do ocieplenia ścian fundamentowych to niepotrzebny wydatek. Robienie wieńca zbrojonego nad ścianą fundamentową z bloczków się nie robi....

Będę pilnie obserwował pomysły majstra i kierownika :D

Super wyglšdajš u Ciebie wykonane już ławy. Podaj mi proszę troszkę więcej szczegółów: ile cm. humusu zbieraliœcie (na zdjęciu wyglšda, że niezbyt dużo), jak głęboko i szeroko zrobione zostały wykopy pod ławy i zalane same ławy i ostatecznie ile kubików betonu weszło w nie.

U mnie wstępnie kierownik mówi o zalaniu monolitu prawie do poziomu zero a dalej 2 lub 3 warstwy bloczków betonowych bez wieńca, izolacja pozioma i pionowa i œciany. Nie wiem czy to aby jest dobry pomysł...

Pozdrawiam i trzymam kciuki!!

Z tym humusem to różnie - w niektórych miejscach więcej, a w innych mniej. To bardzo dobrze widać, bo kolor jest zupełnie inny. Gdyby zbierać ręcznie, można by to pewnie zrobić dokładniej, ale kto by przerzucał tyle ziemi? W każdym razie żółte podglebie było odkładane na osobną pryzmę.

Wykopy pod ławy były wstępnie robionę łychą, potem poprawiane ręcznie. W projekcie szerokość ławy - 45 cm, a wyszło szerzej. Dlatego też poszło więcej betonu niż by wynikało z projektu - 11 kubików. Co do głębokości wykopów też różnie, bo różnica poziomów. W najgłębszym miejscu 1,5 m. Na to podsypka i chudy beton (jak w projekcie).

U nas ściany z bloczków, bez wieńca. Postawiliśmy 6 warstw. I tak mamy sporo gruntu do nawiezienia, bo z jednej strony działka wypada niżej od poziomu drogi.

Witaj siłaczko

Tempo prac rewelacyjne-tak trzymać. Dowiedziałem się ile poszło u Was betonu na ławy i ostro zaatakuję mojego przyszłego wykonawcę. W naszym Modrzewiowym bez wykusza wyliczył 15 kubików na ławy, zapytam go czy przypadkiem nie chce budować schronu przeciwatomowego. Wracając do naszych Modrzewiowych założyłem temat czy ktoś buduje niestety zero odpowiedzi :cry: wygląda na to, że jesteśmy sami.

Dowiedziałem się ile poszło u Was betonu na ławy i ostro zaatakuję mojego przyszłego wykonawcę. W naszym Modrzewiowym bez wykusza wyliczył 15 kubików na ławy, zapytam go czy przypadkiem nie chce budować schronu przeciwatomowego.

U nas operator gruszki mówił, że przeważnie ludzie biorą 14-15 kubików, dziwił się, że tak mało. A naprawdę w niektórych miejscach ława wyszła bardzo szeroka (między innymi w wykuszu). Myślę, że 15 to w waszym przypadku przesada, ale zrób sobie jakiś zapas.

Dzięki za priv., odpisałam Ci lecz nie wiem czy doszło, bo u mnie znajduje się ta wiadomość w zakładce "do wysłania".

Zdjęcia ze "stanu zero" kiedy będzie można zobaczyć?

Doszło, doszło. :D Nareszcie ktoś po sąsiedzku. :D

Co do prac, to ekipa na razie jest na innej budowie. Fundamenty są już ocieplone, smarować dysperbitem, zasypywać i zagęszczać będziemy sami. :o

Ta przerwa nam pasuje, mamy co robić - czeka już siatka na ogrodzenie i nie skończona szopa, a dziś kupiliśmy iglaki. Stan zero chyba na początku maja. :D

Witaj siłaczko

Wczoraj dostałem projekt do ręki i mam pytanie czy w Waszym projekcie wykonawca, kierownik budowy, architekt znaleźli jakieś błędy, niedopatrzenia czy stwierdzili że projekt jest solidny i rzeczowy.

ps

po drugiej rozmowie i pokazaniu projektu wykonawca stwierdził, że 10-11 kubików na ławy powinno wystarczyć.

Prawdę mówiąc, nie sądzę aby się tak wnikliwie przyglądali projektowi. Siłaczka (dziwnie mi tak pisać o żonie, choć jak patrzę na nią jak tyra na działce, to faktycznie - siłaczka) znalazła szerokość otworu drzwi garażowych w trzech miejscach projektu - w każdym inną.

Majster dziwił się, że krokwie mają tylko 5 cm szerokości, no ale są rozstawione co 60 cm. Drugi wymiar krokwi zwiększyłem z 15 cm na 17, aby ocieplenie 15 cm się mieściło i była dylatacja 2 cm.

A co bym radził:

1. obojętnie jaki grunt, ławy szalować;

2. wydać mimo wszystko parę złotych więcej na to, co być może jest zbędne, ale napewno nie zaszkodzi (np. nadmiar izolacji) - ma się lepsze samopoczucie.

Jak pracę będą sie posuwały dalej, pewnie rad też będzie więcej.