andrzejka 14.04.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Wesołego królika,co po stole bryka,spokoju świętegoi czasu wolnego,życia zabawnegow jaja bogategoi w ogóle-wszystkiego kurde najlepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetmar 15.04.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 http://img135.imageshack.us/img135/8787/27tm2.th.jpg WESOŁYCH, SŁONECZNYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 15.04.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 http://www.gifownik.pl/gify_gifownik_lut/swieta/wielkanoc/22.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 15.04.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 http://kartki.onet.pl/_i/d/niebieski_d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 15.04.2006 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Jak ja tu dawno nie zaglądałem!Życzę dalszego powodzenia w trudnościach budowy. No i życzonka dla całej rodzinki z okazji świąt! http://members.chello.pl/e.gajewska3/dziennik/najlepsiego.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fal 18.04.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Ile nowości w dzienniku Gratulacje !!!!! Rozpoczęcie budowy jest bardzo ekscytujące, potem pewnie człowiek się do tego przyzwyczają, ale na razie bomba. Czekam na dalsze wpisy. Pozdrowienia dla dziewczyn. http://www.konarzyny.edu.pl/my/51.jpg Pomysł super. Powodzenia. Jeśli możesz powiedzieć, o ... napisać to chciałabym dowiedzieć ile kosztowało wytyczenie ław. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 18.04.2006 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Witam. Trafiłem na Wasz dziennik z wątku zaczynających na wiosnę ... Pytałaś tam o izolacje poziome. Pozwolę sobie zacytować to co tam napisałem: Coś postanowić??? Pierwsze to wywalić kierownika budowy na pysk !!!! Gdybym się z nim spotkał, powiedział bym mu wprost, że jest IDIOTA! Rozumiem majstra, bo to dodatkowa robota, ale kierownik? 150-200 zł w stosunku do kilkuset tysięcy za cały dom ? Nad czym się tu zastanawiać. Jeśli się na budowaniu nie znasz to przyjmij generalną zasadę: MA BYĆ TAK JAK W PROJEKCIE !!! Można dyskutować o różnicy pomiędzy rodzajem ścian, okien, dachówki, ale nie można dyskutować o wydaniu kilkuset złotych na izolacje przeciwwilgociową, tego jestem pewien. Może trochę ostro, ale ... Podobny problem jest z wylaniem betonu wprost do ziemi. Koszt najtańszej folii budowlanej do wyłożenia wykopów jest niewspółmiernie mały w stosunku do korzyści jakie ona za sobą niesie. Czy kierownik budowy przypadkiem nie trzyma z majstrem ? Ja bym zaczął dokładnie patrzeć co oni razem zaczynają kombinować. Pamiętaj co tanie to drogie. Dlaczego majster zmienił rozstaw strzemion w ławie? Przeliczał to ? Ich odległość uwarunkowana jest rodzajem gruntu na którym posadowiona jest ława, wymiarami ławy i mówiąc prosto ciężarem budynku. Konstruktor ma obowiązek policzyć to na etapie adaptacji projektu. Po co dodatkowe koszty? Chyba że majster jest cwany i zamiast podsypki piaskowej, chudziaka, folii - wlał beton w ziemię, a dla wzmocnienia ławy (z którą miał dużo mniej roboty) zagęścił strzemiona? Czy jesteś z nim umówiona za robotę czy na godziny, Bo jeśli na robotę to będzie robił wszystko, aby sobie uprościć i przyspieszyć pracę. Teraz pewnie Ci powie że: na bloczki nie ma potrzeby dawania rapówki, po co malować dysperbitem, abizolem, czy innym izolbetem. Obsypać najlepiej ziemią z wykopu. Po co zasypywać fundamenty piachem. Ubijanie mechaniczne warstw co 20 cm jest niepotrzebne. Styropian do ocieplenia ścian fundamentowych to niepotrzebny wydatek. Robienie wieńca zbrojonego nad ścianą fundamentową z bloczków się nie robi.... Będę pilnie obserwował pomysły majstra i kierownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buschido 19.04.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Super wyglšdajš u Ciebie wykonane już ławy. Podaj mi proszę troszkę więcej szczegółów: ile cm. humusu zbieralicie (na zdjęciu wyglšda, że niezbyt dużo), jak głęboko i szeroko zrobione zostały wykopy pod ławy i zalane same ławy i ostatecznie ile kubików betonu weszło w nie. U mnie wstępnie kierownik mówi o zalaniu monolitu prawie do poziomu zero a dalej 2 lub 3 warstwy bloczków betonowych bez wieńca, izolacja pozioma i pionowa i ciany. Nie wiem czy to aby jest dobry pomysł... Pozdrawiam i trzymam kciuki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 20.04.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Z tym humusem to różnie - w niektórych miejscach więcej, a w innych mniej. To bardzo dobrze widać, bo kolor jest zupełnie inny. Gdyby zbierać ręcznie, można by to pewnie zrobić dokładniej, ale kto by przerzucał tyle ziemi? W każdym razie żółte podglebie było odkładane na osobną pryzmę.Wykopy pod ławy były wstępnie robionę łychą, potem poprawiane ręcznie. W projekcie szerokość ławy - 45 cm, a wyszło szerzej. Dlatego też poszło więcej betonu niż by wynikało z projektu - 11 kubików. Co do głębokości wykopów też różnie, bo różnica poziomów. W najgłębszym miejscu 1,5 m. Na to podsypka i chudy beton (jak w projekcie). U nas ściany z bloczków, bez wieńca. Postawiliśmy 6 warstw. I tak mamy sporo gruntu do nawiezienia, bo z jednej strony działka wypada niżej od poziomu drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goralandrzej 21.04.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Witaj siłaczko Tempo prac rewelacyjne-tak trzymać. Dowiedziałem się ile poszło u Was betonu na ławy i ostro zaatakuję mojego przyszłego wykonawcę. W naszym Modrzewiowym bez wykusza wyliczył 15 kubików na ławy, zapytam go czy przypadkiem nie chce budować schronu przeciwatomowego. Wracając do naszych Modrzewiowych założyłem temat czy ktoś buduje niestety zero odpowiedzi wygląda na to, że jesteśmy sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fal 21.04.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Dzięki za priv., odpisałam Ci lecz nie wiem czy doszło, bo u mnie znajduje się ta wiadomość w zakładce "do wysłania".Zdjęcia ze "stanu zero" kiedy będzie można zobaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 21.04.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Dowiedziałem się ile poszło u Was betonu na ławy i ostro zaatakuję mojego przyszłego wykonawcę. W naszym Modrzewiowym bez wykusza wyliczył 15 kubików na ławy, zapytam go czy przypadkiem nie chce budować schronu przeciwatomowego. U nas operator gruszki mówił, że przeważnie ludzie biorą 14-15 kubików, dziwił się, że tak mało. A naprawdę w niektórych miejscach ława wyszła bardzo szeroka (między innymi w wykuszu). Myślę, że 15 to w waszym przypadku przesada, ale zrób sobie jakiś zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 21.04.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Dzięki za priv., odpisałam Ci lecz nie wiem czy doszło, bo u mnie znajduje się ta wiadomość w zakładce "do wysłania". Zdjęcia ze "stanu zero" kiedy będzie można zobaczyć? Doszło, doszło. Nareszcie ktoś po sąsiedzku. Co do prac, to ekipa na razie jest na innej budowie. Fundamenty są już ocieplone, smarować dysperbitem, zasypywać i zagęszczać będziemy sami. Ta przerwa nam pasuje, mamy co robić - czeka już siatka na ogrodzenie i nie skończona szopa, a dziś kupiliśmy iglaki. Stan zero chyba na początku maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 24.04.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Powiem tyleSiłaczko, MASZ WSPANIAŁE CÓRKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 24.04.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Zazdroszczę tylu chętnych rąk do pracy. A tempo widać... Oby tak dalej, pogoda sprzyja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fal 27.04.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 http://www.konarzyny.edu.pl/my/66.jpg Cieszy oko, pozazdrościć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goralandrzej 27.04.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Piękny widok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfreda 27.04.2006 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Ale Wam piknie ta budowa idzie!!! Pozazdrościć!!! Dzieciaczków!!Pieska, no i oczywiście widoków!!!Miód na serducho się leje ,jak człek sobie późniejszą egzystencję W TAKIM MIEJSCU WYOBRAZI!!! REWELACJA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goralandrzej 28.04.2006 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Witaj siłaczkoWczoraj dostałem projekt do ręki i mam pytanie czy w Waszym projekcie wykonawca, kierownik budowy, architekt znaleźli jakieś błędy, niedopatrzenia czy stwierdzili że projekt jest solidny i rzeczowy. pspo drugiej rozmowie i pokazaniu projektu wykonawca stwierdził, że 10-11 kubików na ławy powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrek_11 28.04.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Prawdę mówiąc, nie sądzę aby się tak wnikliwie przyglądali projektowi. Siłaczka (dziwnie mi tak pisać o żonie, choć jak patrzę na nią jak tyra na działce, to faktycznie - siłaczka) znalazła szerokość otworu drzwi garażowych w trzech miejscach projektu - w każdym inną.Majster dziwił się, że krokwie mają tylko 5 cm szerokości, no ale są rozstawione co 60 cm. Drugi wymiar krokwi zwiększyłem z 15 cm na 17, aby ocieplenie 15 cm się mieściło i była dylatacja 2 cm.A co bym radził: 1. obojętnie jaki grunt, ławy szalować;2. wydać mimo wszystko parę złotych więcej na to, co być może jest zbędne, ale napewno nie zaszkodzi (np. nadmiar izolacji) - ma się lepsze samopoczucie.Jak pracę będą sie posuwały dalej, pewnie rad też będzie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts