Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom dla szóstki!- Komentarze

alfreda

Recommended Posts

A co bym radził:

1. obojętnie jaki grunt, ławy szalować;

2. wydać mimo wszystko parę złotych więcej na to, co być może jest zbędne, ale napewno nie zaszkodzi (np. nadmiar izolacji) - ma się lepsze samopoczucie.

Święta racja! Proponowałbym w ramach autocenzury usunięcie zdjęć z wylewania ław fundamentowych bezpośrednio do gruntu (bez deskowania lub np. izolacji z folii).

Zły przykład szybko się rozprzestrzenia :cry:

Już po Was ławy bezpośrednio do gruntu wylewał np. burak - http://www.buduje-dom-blog.republika.pl/foto.htm .

• Odpowiedzi 601
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za wiadomości u mnie wykonawca chce wyłożyć wykop pod ławy folią i lać bez szalowania- mam pewne wątpliwości, co do izolacji to chcę jeszcze ocieplić fundament i dodatkowo jakaś folia izolacyjna, ale to na razie wstępne założenia u mnie fundament będzie lany, jak dobrze pójdzie, w październiku teraz obserwuję co u Was.

Dzięki za wiadomości u mnie wykonawca chce wyłożyć wykop pod ławy folią i lać bez szalowania- mam pewne wątpliwości, co do izolacji to chcę jeszcze ocieplić fundament i dodatkowo jakaś folia izolacyjna, ale to na razie wstępne założenia u mnie fundament będzie lany, jak dobrze pójdzie, w październiku teraz obserwuję co u Was.

Zobacz co na ten temat napisałem w tym wątku (do spółki z Jareko) :

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1177618&highlight=#1177618

Na mój laicki rozum - po kiego szalować jak wykopy równe i sie nie sypiš?

Folia? Rozmawiali�my na ten temat do�ć długo. Do mnie trafił argument na temat odprowadzenia wody z ławy. NA co ta folia? dla ozdoby? napewno nie - więc chodzi o izolacje betonu od ziemi. A w jakim celu? Aby nie zamokły? Możliwe. Będš dreny wokół domu wyprowadzone w żwirze którym będš zakopane wykopy. Wilgoć i tak przejdzie przez zawinięcia folii je�li jej będzie za dużo eody w okolicy.

pozatym.... objechałem kilka budów okolicy i nikt nie ładuje folii pod łšwy. Widocznie u nas nie umiejš budować :lol:

U nas widocznie też nie umieją budować,:D :D kilkanaście.... --lub ..set (jak kto woli) takich domów już stoi i nikt nie ma problemów z ławami .

Zwykle izolacja Dysperbitem sprawdza się.

U nas widocznie też nie umieją budować,:D :D kilkanaście.... --lub ..set (jak kto woli) takich domów już stoi i nikt nie ma problemów z ławami .

Zwykle izolacja Dysperbitem sprawdza się.

Zobacz co napisałem w tym poscie :

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1178354&highlight=#1178354

a także troche dalej w tym samym wątku.

Zastanów się czy nie mam racji.

burak obiecał zdjecia z odkrywki - proponuję je obejrzeć.

Ładnie się dyskusja rozwija, choć bez naszego udziału. :D

Jeśli chodzi o wylewanie w gruncie, to trzeba by z tego forum (zwłaszcz z dzienników) kilkadziesiąt zdjęć usunąć, żeby "złego przykładu nie rozprzestrzeniać". Osobiście nie czuję się odpowiedzialna za to jak burak czy ktoś inny wylewał u siebie ławy. To chyba nie moja wina? :lol:

A tak poważnie, to naprawdę trudno jest zbudować pierwszy dom zupełnie bez błędów. Myślę, że drugi będzie znacznie lepszy. :D

Często nie mogę się oprzeć wrażeniu, że budowa przypomina wychowywanie pierwszego dziecka. Stres ogromny, wszystkie książki mądre - każda mówi co innego, wszyscy dookoła mają dobre rady, a i tak popełnia się mnóstwo błędów. Z drugim dzieckiem jest mniej problemów, nawet jeśli ma gorszy charakter. :wink: Przy trzecim i czwartym można służyć innym za eksperta. :lol:

Dawno nie czytalam twoj dziennik a tu juz tyle zmian. Pieknych zmian. :p

Corki masz wspaniale. Jak juz w domku zamieszkacie, to bedzie mozna mowic, ze wszyscy go budowaliscie...A ten lasek - las to cudny bedzie...Oj taki widok to ja bym tez chciala miec...A bedzie czym oddychac...Bardzo fajnie to, miec swoj lasek kolo swojego domku...Bajka...Trzymam kciuki... :p

silaczko ze tez ludzie sie interesuja tak cudzymi sprawami,domami....

Najwazniejsze jest to, ze to bedzie Wasz sliczny,cudny domek.Taki jaki sobie wybraliscie,dla siebie,dla swojej rodziny a nie dla ciekawskich :evil:

Poza tym w trakcie budowania dom zmienia perspektywe i wydaje sie raz maly , raz duzy. :roll:

Trzymam kciuki jak zawsze! :lol: Pozdrowionka :lol:

Ale u was praca wre!!! Kilka dni temu oglądałam na zdjęciach fundamenty i siatkę, a teraz już bloczki pną się do góry!

Masz rację - posesję trzeba ogrodzić. Ludzie mają taką naturę, że włażą sami bez pytania. Nas też to denerwowało. Potem ogrodziliśmy - i był spokój. A teraz znowu mamy otwarte domostwo i jest nam z tym bardzo źle. :cry: Ale mamy nadzieję, że już nie za długo...

Będę zaglądała nadal do waszego dziennika, bo z radością wam kibicuję! :D

http://www.konarzyny.edu.pl/my/84.jpg

Przewiązania w tej ścianie są dalekie od doskonałości...

Proponuję małe op.... dla majstrów.

Jeżeli to możliwe - rozbiórka i wymurowanie od nowa.

Na tym etapie trzeba się dobrze zastanowić na jakiej wysokości powinny być nadproża okienne i drzwiowe - źle ustalona wysokość mści się później okrutnie ...