Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom dla szóstki!- Komentarze

alfreda

Recommended Posts

Kurczę, rzeczywiście te wiązania są całkiem zrąbane w kilku warstwach :( . Najważniejsze, że ściany rosną.

Siłaczka, fajnie masz z tymi córkami, przydają Ci się już na budowie. Ach, pomyśl sobie gdy wybudujesz, tyle par rąk do sprzątania domku. Zazdroszczę Ci. Cóż, mnie wychodzą jak do tej pory sami chłopcy, więc pewnie większej pomocy pod względem sprzątania z nich nie będę miała.

• Odpowiedzi 601
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za wszystkie dobre rady. Teraz gdy już wiem o tych przewiązaniach to nawet mnie rażą te trzy warstwy. Obejrzałem sobie dokładnie pozostałe ściany i wyglądają dobrze. Z majstrem porozmawiałem (przyznał mi rację, a wykonawca - jeden z murarzy - faktycznie coś bąkał o oszczędności), ale rozbierać nie kazałem. Będziemy się modlić aby się nie przewróciła. A swoją drogą, chyba wolałbym tego nie wiedzieć. Cała radość budowania została przygaszona. Obecnie mam wielkie opory przed wstawianiem jakichkolwiek zdjęć i dalszym prowadzeniem dziennika.

... Będziemy się modlić aby się nie przewróciła. A swoją drogą, chyba wolałbym tego nie wiedzieć. Cała radość budowania została przygaszona. Obecnie mam wielkie opory przed wstawianiem jakichkolwiek zdjęć i dalszym prowadzeniem dziennika.

Radziłem Ci rozbiórkę z jednego względu - "fachowcy" powinni wiedzieć, że ich kontrolujesz i nie przepuścisz żadnej fuszerki. Ściana w tym przypadku się oczywiscie nie przewróci (może się kiedyś zacząć rysować), ale niewykluczone, że w innych miejscach murarze też pójdą "na skróty" i kłopoty zaczną się mnożyć.

Szczególną uwagę zwróć też na murowanie kominów - łatwo tu o fuszerkę. Jeżeli nie jesteś pewien czy zrobione są dobrze wykorzystaj kierownika budowy.

W budowę wkładacie bardzo dużo wysiłku. Chcesz aby poszedł na marne tylko dlatego, że ktoś chciał sobie ułatwić pracę za którą mu zapłaciłeś ?

Rób jak najwięcej zdjęć. W razie kłopotów znajdziesz na nich ich przyczynę.

Dziennik też prowadź - przeczyta go wiele osób, które mają już swoje doświadczenie na swoich budowach lub fachowców.

Jeżeli masz opory przed publikowaniem zdjąć na forum (niektóre komentarze mogą rzeczywiście doprowadzić inwestora do skraju rozpaczy), to prześlij mi je na priva - postaram się nie przesadzać z komentarzami.

Pozdrowienia ze Słupska

dla całej Waszej Rodziny

Henryk

Też mam nadzieję, że nie zrazicie się komentarzami (chociaz czasem spotyka się na tym forum naprawdę ostre posty- trzeba to przyznać).

Czesto zagladamy do waszego dziennika, siłaczka tak fajnie pisze.

Budujacych spotyka wiele niespodzianek, z krytycznymi uwagami włącznie, widać to także w innych dziennikach.

Z niecierpliwością czekamy na dalsze wpisy i zdjecia.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Witam

Napiszcie w którym miejscu są te przewiązania i jak powinno być prawidłowo wykonane. Na jesień zaczynam zaczynam budowę takiego samego domu(prawie bo bez wykusza i pojedynczy garaż) i dlatego mocno jestem zainteresowany tym problemem. O budownictwie wiem tyle co wyczytałem na forum i w Muratorze tak więc jestem zielony nieco oczytany :) . Co do zdjęć to wstawiaj ich jak najwięcej z pewnością przydadzą się.

Szczególną uwagę zwróć też na murowanie kominów - łatwo tu o fuszerkę. Jeżeli nie jesteś pewien czy zrobione są dobrze wykorzystaj kierownika budowy.

Między innymi dlatego właśnie zdecydowaliśmy się na kominy systemowe, to znaczy dymowe są Schiedla, a kanały wentylacyjne z gotowych kształtek (jakieś niefirmowe, tańsze). Do kominów jest dołączona szczegółowa instrukcja i wszystkie niezbędne dodatki, więc mam nadzieję, że będzie to zrobione jak należy.

No, no, domek ładnie rośnie, z dnia na dzień go przybywa. Tymi komentarzami aż tak się nie przejmujcie. Tutaj nikt nikogo nie chce obrazić tylko doradzić.

Wasze córeczki pewnie się cieszą z takich postępów prac, niedługo będą spacerować po swoich pokojach :wink: .

Goralandrzej!

Przewiązania, to to w jaki sposób zostały ułożone bloczki, z jakim przesunięciem jeden względem drugiego.

To ile wejdzie Ci piachu w fundamenty zależy między innymi czy grunt jest pochyły czy płaski oraz jaka gruba jest warstwa humusu do zdjęcia. U nas jest grunt ze spadkiem, więc z jednej strony dużo do obsypania.

Pytaj, pytaj. Wiem, że to ze szczerego serca. A teraz ja mam pytanie. Załączam rzuty parteru, poddasza i dachu. Pytanie jest następujące:

czy trzeci kanał wentylacyjny przy kominie w kotłowni można wybudować

dopiero od poziomu poddasza?

http://www.konarzyny.edu.pl/my/rzut_parteru.jpg

http://www.konarzyny.edu.pl/my/rzut_parteru1.jpg

http://www.konarzyny.edu.pl/my/rzut_poddasza.jpg

Matko jedyna Shrek wyluzuj, bo na odległość czuć, jak jesteś spięty :cry: Cała radość ze "stawania się" parteru gdzieś odleciała :cry: Kilka źle wbudowanych bloczków nie spowoduje katastrofy budowlanej :wink: Ale sam przyznasz, że jednak dobrze mieć na odległość kogoś, kto w odpowiednim momencie podpowie, na co zwracać uwagę :p :p Wszyscy naprawdę mocno trzymamy kciuki za waszą budowę, a majstry niech wiedzą, że świat na nich patrzy i dalej już będą budować jak się patrzy!!!!Pozdrówka dla budującej rodzinki

Pytaj, pytaj. Wiem, że to ze szczerego serca. A teraz ja mam pytanie. Załączam rzuty parteru, poddasza i dachu. Pytanie jest następujące:

czy trzeci kanał wentylacyjny przy kominie w kotłowni można wybudować

dopiero od poziomu poddasza?

Jeżeli zastosujesz dokładnie takie jak na rysunku kominy systemowe to nie da rady. Natomiast w przypadku pojedyńczych kanałów np. ceramicznych 19x19cm jest to oczywiście możliwe. Pamiętaj i tym, że do rodzaju kształtek kominowych należy dopasować resztę. Np. kształtki 19x19cm wymagają dodatkowego obmurowania co najmniej na 1/4 cegły (względy p.poż.). Te które masz na rysunku takiej obmurówki nie wymagają. Trzeba się też zastanowić jak mają być wykończone kominy ponad dachem.

No i to co już pisałem - kominy wymagają wyjątkowo starannego podejścia - chodzi o ich szczelność. Nie może być pustych spoin.

Przy obecnej technice budowlanej (szczelna stolarka, dobrze ocieplone ściany) skłaniałbym się raczej do wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Może warto się jeszcze nad tym zastanowić ? Centalkę można zlokalizować np. na strychu lub w garażu. Dobra wentylacja przydaje się zwłaszcza na początku eksploatacji domu (dużo wilgoci technologicznej).

Mam kształtki ceramiczne (czerwone), tak jak piszesz. Wymiar jednego z kominów jest mniejszy i faktycznie wymaga wypełnienia. Cały komin obmurowany ma być klinkierówką, ale tylko sama góra. Moje poprzednie pytanie (czy można trzeci kanał zacząć od poddasza?) wynikało z tego, że nie jestem pewien podłączenia dolnej łazienki. Na projekcie jest wrysowany wentylator w stropie i prawdopodobnie rura wychodzi aż na dach, ale pewności nie mam. Te zamieszczone rysunki są chyba mało dokładne. Jeżeli tak, to przyślę inne na maila.

A! Tak naprawdę to mi te kanały wentylacyjne i tak niepotrzebne, bo będzie wentylacja mechaniczna z rekuperatorem (Koss).