Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom dla szóstki!- Komentarze

alfreda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 601
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wspaniale że już jest prąd :) , teraz można robić niezależnie od pory dnia.

I tego trochę się obawiam, bo w końcu kiedyś trzeba odpoczywać. :wink:

Ale rzeczywiście - dzień odczuwalnie się skraca, a w środku domu wcześniej robi się ciemno niż na zewnątrz, więc bardzo nam to ułatwi pracę. :D

Elektrykom płacimy 1500 zł. To chyba bardzo dobra cena. Nawet nie chcę myśleć, co by było, gdybyśmy płacili za punkty wg takich stawek, o jakich piszą na forum.

Z tynkarzem jesteśmy umówieni na 6zł za metr kw. To też chyba nie jest drogo. :roll: Oczywiście materiał to inna bajka.

Prawdę mówiąc, nie wiedzieliśmy, ile mamy metrów do tynkowania, dlatego wczoraj pomierzyłam cały dom. Jeśli nie pomyliłam się w rachunkach, to zapłacimy ok. 4 tys., bo wyszło mi 670 m. :o Nie myślałam, że aż tyle.

Sześć z tych jedenastu to prąd, jedna - gniazdo antenowe (przewód poprowadzony od multiswitcha z poddasza), cztery - gniazda głośnikowe do ewentualnego kina domowego (5+1). Gniazda antenowe są w każdym pokoju, także w kuchni (w kuchni tylko po to by miec możliwość, ale z niej nie korzystać), także we wszystkich pokojach są gniazda sieci komputerowej. Wiem, istnieje łączność bezprzewodowa (której nie wykluczam), jednak moje doświadczenie nakazuje mi jej nie ufać (przy tak zbrojonych stropach). Okablowane zostały też drzwi, okna i ściany kabelkami o mniejszym przekroju.

Witaj Jacku

Widzę, że etap kablomani masz za sobą. Jakie, w końcowym rozrachunku, wyszło zużycie poszczególnych kabelków (około). Na jakim etapie jesteś z wentylacją mechaniczną? Męczy mnie sposób rozprowadzenia rur, ile płaciłeś za projekt itp. Chciałbym co nieco wiedzieć zanim zacznę rozmawiać z fachowcami. Jaki zainstalujesz router do sieci komputerowej.

Nie tak dużo: 3x1,5 - 400m, 3x2,5 - 400 m, koncentryk - 120m, 6x0,5 - 200 m, skrętka - ok. 150 m, 2x2 - 50 m. W sumie przeszło 1300 m. Na wentylację jestem wstępnie umówiony w połowie września. Projekt zrobiłem sam po konsultacji z fachowcem - 0 zł.

Jeżeli chodzi o sieć komputerową, to najpierw wszystkie kabelki spotkają się w hubie, potem dopiero będzie router. Jaki tego jeszcze nie wiem, bo nie jestem pewny przez co będę się łączył. Niestety neostrada jest u nas nieosiągalna. Możemy, tak jak do tej pory, skorzystać z SDI, ale wychodzi strasznie drogo. może z pomocą przydzie nam ERA. Jeszcze nie jestem na tym etapie. Obecnie bardziej interesuje mnie ocieplanie poddasza.

Na razie korzystam z nerwostrady :) , ale w domku (oddalonym o 3km w lini prostej od obecnego miejsca) już neo nie ma :cry: . Kolega korzysta z oferty Plus GSM (30zł. miesięcznie) i jest zadowolony ja zobaczę co będzie za rok. Ciekawi mnie jak masz zamiar ocieplić stryszek nad poddaszem użytkowym, w podłodze czy skosy do kalenicy?

Okna - super - macie :lol: Zresztą idziecie jak burza , ale po niższych kosztach. Za światły przykład robice :D i bardzo dobrze.

I warto zaraz z okien taśmy ściagnąć bo jak się draństwo zwulkanizuje to ino płacz i zgrzytanie zębów słychać. Nie mówiąc o kleju... Jest nawet taki napis uprzedzający na taśmach- i mówi prawdę: zdjąć w ciagu 2 tygodni. koniecznie.

Każdą poziomnicę można łatwo sprawdzić.

Wystarczy zaznaczyć np. na ścianie linię poziomą lub pionową, a następnie sprawdzić czy obrócona o 180 stopni poziomica również pokazuje poziom lub pion.

Ważne jest też zastosowanie poziomnicy o odpowiedniej długości, a tym samym dokładności do róznych elementów. Np. mierzenie krótką 0,5, poziomnicą pionu ściany, czy drzwi mija się z celem.

Dla dłuższych odcinków poziomych (ponad 2 m) trzeba użyć "węża z wodą" lub niwelatora.

Dobry fachowiec powinien mieć "we krwi" sprawdzanie dokłądności swoich narzędzi, w tym wypadku poziomnicy.

I warto zaraz z okien taśmy ściagnąć bo jak się draństwo zwulkanizuje to ino płacz i zgrzytanie zębów słychać. Nie mówiąc o kleju... Jest nawet taki napis uprzedzający na taśmach- i mówi prawdę: zdjąć w ciagu 2 tygodni. koniecznie.

Mnie okropnie paluchy świerzbią, żeby już zdejmować. Tylko że drzwi jeszcze nie ma, a te okna takie pikne, ktoś by się skusić mógł. :D :wink: Wydaje mi się, że to od środka tak łatwo można wyjąć. Nie można spać spokojnie... :roll:

Co do urody okien... Podsłuchana rozmowa tynkarzy:

- Ty, oni mają okna takie bez ramki, w całości...

- No wiesz, to jest kwestia gustu...

I tyle. :D

A kolor "złoty dąb" w naszej wioseczce jakiś niepopularny. :roll: Na razie widziałam jeden domek z takimi oknami, świeżo zasiedlony.

.... Tylko że drzwi jeszcze nie ma, a te okna takie pikne, ktoś by się skusić mógł. :D :wink: Wydaje mi się, że to od środka tak łatwo można wyjąć. Nie można spać spokojnie... :roll: ....

Najpewniej byłoby przez końcówkę wakacji zamieszkać już pod nowym dachem.

W końcu przeciagów już nie ma...

A tak na serio, jeżeli na drzwi macie dłużej poczekać, to lepiej zabić drzwi deskami a w środku uruchomić instalację alarmową :cry: .

Spotkałem już inwestorów, którzy jednego dnia cieszyli się ze śieżo zamontowanych okien, a następnego płakali po ich stracie. :evil:

Siłaczka, nick jest typowo "polonistyczny" dla polonistów a budowlany dla inwestorów :D :wink: .

Co do zakupów szlifierek, lutownic, kielni i tym podobnego złomu - mój mąż też tak ma, bo przecież wszystko może się przydać :lol: :lol: :lol: .