Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom dla szóstki!- Komentarze

alfreda

Recommended Posts

Siłaczka dacie radę 8) Może trzeba jeszcze poszukac innego banku :roll: Nie trać wiary 8)

A z tytmi wykonawcami to tak jest, że jak nam sie nie spieszy to oni wszystko robią szybko ajak zależy nam na czasie to już nie tak szybko :-? Jakby specjalnie :roll:

Ale czekaj, ja tu czegoś nie rozumiem :roll: Przejzałam jeszcze raz twój dziennik i dalej nie kumam :oops: :roll:

Macie działke już kupioną więc w czym problem :roll: Agencja ma jakiś czas na skorzystanie z prawa pierwokupu :-? Czy ten czas już nie minął :roll:

Nie wiem :roll: może żle coś zrozumiałam albo nie doczytałam :oops: :-?

• Odpowiedzi 601
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też myślałam, że Agencja zrezygnuje i tyle. Ale okazało się, że ma prawo pierwokupu i odkupu działki przez 5 lat. To takie prawo, którego nie może się zrzec. :o Taki zapis jest w akcie notarialnym i ma być w księdze wieczystej, której jeszcze nie mamy. Z zapewnień, na razie telefonicznych, jakiegoś ważnego gościa z Agencji wynika, że nie skorzystają na pewno z odkupu (nie po to sprzedawali). :lol:

Nie wiemy na razie, czy bank się tym zapewnieniem, oczywiście na piśmie, zadowoli. Czekamy, chyba do wtorku - jak się okaże, że nie, będziemy kombinować co innego. :-?

Jacek twierdzi, że oni w banku też się nie znają na tych przepisach, mylą jakieś pojęcia i w sumie żądają od nas czegoś niemożliwego.

Ja kupiłam działkę od gminy i teraz sprawdziłam w akcie notarialnym i mam taki zapis, ze Agencji przysługuje prawo pierwokupu w ciągu miesiąca od zawiadomienia o sprzedaży i taki zapis był w 1 akcie a w 2 akcie który był sporzadzony po rezygnacji Agencji z prawa pierwokupu jest napisane po prostu, ze nie skorzystają a nie ma mowy o jakichś pięciu latach :roll:

Trochę to dziwne :-? Zasady kupowania takich działek powinny być wszędzie podobne :-?

Ale z drugiej strony co to za problem :-? nawet jak Agencja zechce odkupić działkę to odkupi obciążoną hipoteką która ciąży na działce a nie na właścicielu :roll:

Hmm :-? :roll:

Siłaczko, u mnie było podobnie. Kupiliśmy działkę od gminy i tez okazało się, że Agencja Nieruchomości Rolnych ma prawo pierwokupu. Notariusz powiedziała nam, że to tylko formalność, nigdy jeszcze Agencja nie skorzystała z tego prawa.....

W Akcie Notarialnym był zapis o Warunkowej Umowie Sprzedaży. Cytuję zapis: Strony zobowiązują się zawrzeć umowę przeniesienia własności wskazanej działki niezwłocznie po wygaśnięciu prawa pierwokupu, przysługującego Agencji N R .( nie podano żadnego terminu). I dalej....W przypadku skorzystania z tego prawa Burmistrz Miasta zobowiązuje się do zwrotu całej ceny za działkę w terminie 7 dni.

Po trzech tygodniach znów stawilismy się u notariusza i podpisaliśmy Właściwy Akt Notarialny z Umową Przeniesienia Prawa własności, gdzie stwierdzono, że Agencja nie skorzystała z prawa pierwokupu.

My nie kupiliśmy działki od gminy, tylko od Agencji, na przetargu otwartym. Wiedzieliśmy jeszcze przed kupnem, że uchwałą RG ta działka została zaliczona do "potencjalnych obszarów rozwojowych" - na budownictwo mieszkaniowe czy nieuciążliwą działalność gospodarczą. Wiadomo było na 100%, że dostaniemy warunki zabudowy, żadnego problemu z odrolnieniem (grunty VI klasy). W ogóle wszystko OK. A teraz bank się czepia. :(

• 2 weeks później...

Rzeczywiście - to jest bardzo dziwne, że bank się czepia tego zapisu. Przecież wiele gruntów, które sprzedaje gmina (np. na cele inwestycyjne) też ma zapis o prawie pierwokupu - to na wypadek, gdyby kupujący chciał pospekulować i sprzedać działkę za dużo wyższą kwotę od ręki.

Ale jeżeli nie ma się zamiaru sprzedawać, to prawo pierwokupu nie ma znaczenia dla aktualnego właściciela - tylko dla ewentualnego nabywcy! Chyba, że bank chce udzielić wam kredytu i w przypadku jakiegokolwiek podknięcia z waszej strony - przejąć nieruchomość i ją sprzedać z zyskiem.

Ja na waszym miejscu złożyłabym wnioski kredytowe w dwóch-trzech innych bankach (bez informowania ich o tym zapisie) i poczekała na ich decyzję. Jak mają mądrych prawników to powinno się udać.

Czegoś tu nie rozumiem :(. Prawo pierwokupu jest istotne w przypadku sprzedazy działki, ale wy przecież tej działki nie macie zamiaru sprzedawać. Czy może to trzeba rozumieć, ze zakup przez was tej działki bedzie prawomocny dopiero za 5 lat ??? To znaczy, ze macie tylko warunkowy akt notarialny??

My kupowaliśmy dziłke, co do której agencja również miała to prawo. Najpierw sporządzilismy akt nortarialny warunkowy, a po chyba miesiącu przyszło pismo z agencji, że oni nie będą korzystać z tego prawa i sporządziliśmy akt końcowy. Czy to znaczy, że u Was jest inne prawo ? Co to znaczy

Ale okazało się, że ma prawo pierwokupu i odkupu działki przez 5 lat. To takie prawo, którego nie może się zrzec.
, że inne prawa u Was obowiązują ? U nas się zrzekli, u Żaby się zrzekli, w kilku innych przypadkach się zrzekli a u Was nie mogą ?????

Coś tu nie gra, albo ja nic juz tu nie rozumiem. Pogadałabym z jakimś prawnikiem.

Wszystko gra, przynajmniej ze strony prawnej. My kupiliśmy działkę od ANR (nie od kogoś kto sprzedając powinien umożliwić pierwokup ANR). Ustawa o gospodarowaniu nieruchomościami (z dnia 19 października 1991 roku) mówi:

Art. 29.

4. Agencji przysługuje prawo pierwokupu na rzecz Skarbu Państwa przy odsprzedaży nieruchomości przez nabywcę w okresie 5 lat od nabycia tej nieruchomości od Agencji.

5. Agencji przysługuje prawo odkupu nieruchomości na rzecz Skarbu Państwa w okresie 5 lat, licząc od dnia jej nabycia od Agencji, z wyjątkiem nieruchomości położonych w granicach specjalnych stref ekonomicznych; prawo odkupu powinno być ujawnione w księdze wieczystej prowadzonej dla danej nieruchomości.

A samo prawo pierwokupu i odkupu reguluje kodeks cywilny:

Art. 593. § 1. Prawo odkupu może być zastrzeżone na czas nie przenoszący lat pięciu; termin dłuższy ulega skróceniu do lat pięciu.

§ 2. Prawo odkupu wykonywa się przez oświadczenie sprzedawcy złożone kupującemu. Jeżeli zawarcie umowy sprzedaży wymagało zachowania szczególnej formy, oświadczenie o wykonaniu prawa odkupu powinno być złożone w tej samej formie.

Art. 594. § 1. Z chwilą wykonania prawa odkupu kupujący obowiązany jest przenieść z powrotem na sprzedawcę własność kupionej rzeczy za zwrotem ceny i kosztów sprzedaży oraz za zwrotem nakładów; jednakże zwrot nakładów, które nie stanowiły nakładów koniecznych, należy się kupującemu tylko w granicach istniejącego zwiększenia wartości rzeczy.

§ 2. Jeżeli określona w umowie sprzedaży cena odkupu przenosi cenę i koszty sprzedaży, sprzedawca może żądać obniżenia ceny odkupu do wartości rzeczy w chwili wykonania prawa odkupu, jednakże nie niżej sumy obliczonej według paragrafu poprzedzającego.

Art. 595.§ 1. Prawo odkupu jest niezbywalne i niepodzielne.

§ 2. Jeżeli jest kilku uprawnionych do odkupu, a niektórzy z nich nie wykonywają tego prawa, pozostali mogą je wykonać w całości.

Tak więc prawnie wszystko jest OK i trudno się dziwić, że banki są ostrożne.

Dziasiaj porozsyłaliśmy zapytania do kilku banku opisując wszystko dokładnie. Zrobiliśmy to dopiero dzisiaj, bo dopiero wczoraj wieczorem dowiedzieliśmy się, ze BPH się na nas wypiął. Szkoda, że czekaliśmy na to "wypięcie" aż trzy tygodnie. Odwiedziliśmy też dwa banki. W Millenium rozmowa dobrze się nie zaczęła, a już się okazało, że prowo pierwokupu wyklucza kredyt. Małe światełko zaświeciło w PKO BP. Mamy poczekać do czwartku na opinie prawnika. Chojnice są małe, może te wszystkie banki mają tego samego prawnika?

Własiwie jesteśmy w sytuacji gorszej niż ci, którzy wogóle nie mają działki. Mamy co prawda wariant "B". Obok naszej działki jest działka 13 arowa ze starym drewnianym domem i stodołą. Obecny właściciel (nie ANR!!!) chce ją sprzedać. Kiedyś te dwie działki były jedną dużą. Tylko skąd wziąć pieniądze jeszcze na zakup jednej działki, mimo że u nas ziemia nie jest droga.

Cześć! :p :p :p

Witajcie w klubie budowniczych(przyszłych tak jak my).

Dziennik-rewelacja,pisz słoneczko dalej.

Spokojnie-inni budują,my też damy radę-a w między czasie,proponuję polski film pt,Nigdy w życiu"-obejrzałam czyba naście razy i obejrzę jeszcze kilkanaście razy bo od razu mam lepszy humor i wiem że nie ma bata a dom będzie zbudowany.Trzymam kciuki,życzę zdrówka całej rodzince i na wiosnę zaczynamy!!!! :p :p :p