Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom dla szóstki!- Komentarze

alfreda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 601
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jaki duży zasobnik planujecie? Nam na 4-osobową rodzinę instalator polecił 200 l. Co do Linga stalowego, też był przez jakiś czas faworytem, dopóki nie zobaczyliśmy jak wygląda jego przekrój. Okazało się, że nie ma on prawie żadnych kanałów do rozprowadzania w nim ciepła, w sumie grzałby komin, podobnie jak Zębiec. Za to Ling Combi, ten żeliwniak nagrzewa choćby swoje żeliwko. W dodatku ma płaszcz wodny wokół retorty, ponoć takie kotły żeliwne wytrzymają 30 lat.

Pisząc zasobnik, miałem na myśli pojemnik na pelety czy węgiel, a nie wodę użytkową.

Jest nas sześcioro, więc zapewne będzie to 300 l (wody).

Mamy trochę więcej czasu od Was, bo dopiero jak mrozy puszczą to zaczynamy. Chcielibyśmy zakończyć w jednym sezonie, ale nic "na wariata". Jak się nie da, to trudno. W tej chwili przygotowujemy się teoretycznie i mentalnie do budowy. Pozwolenie powinno być za jakiś tydzień, może dwa.

• 2 weeks później...
Hmmmm... , skoro zamierzacie zacząć budowę już w lutym, to pozostaje Wam życzyć wiosennej pogody. Każdemu budującemu by się przydała, my chcemy w lutym założyć prąd, ale przy takim zimnie elektryk chyba przymarzłnie do ściany. A pomyśleć, że w styczniu ubiegłego roku impregnowaliśmy więźbę.

Shrek, to teraz już wiemy jak będzie wyglądać Wasz domek. Nic tylko czekać na pogodę i działać. A tak na marginesie, ależ Ci się musiało nudzić, że Ci się chciało makietę robić. Ale wyszła super!

Ja też dołączam się do grona Twoich czytelników. Pisz, pisz, bo ostatnio coś nie za wiele się dzieje na forum, chyba ta zima....

A dlaczego " ważne jest 2 lata, więc tak już na zaś..."?

Również będę budować na kredyt i przyznam, że jeszcze nie rozglądaliśmy się za materiałami, a wszyscy straszą podwyżkami. Czy można zadatkować jakieś materiały, nie mając jeszcze kredytu i pozwolenia na budowę?

My czekamy w tej chwili na warunki zabudowy (będą na dniach). Pozwolenie dostaniemy chyba szybciutko (wynikało to z rozmowy z architektem). Hurtownię materiałów, którą polecają nam wszyscy, mamy dosłownie 100m od działki i też ponoć przyjmują wszystkie zwroty.

Wczoraj przeglądałam trochę oferty materiałów budowlanych, np. na stronie Wienebergera pustak 25 P+W 5.37zł z Vat, a taki sam na allegro u hurtowników ok. 3.70zł z Vat. Chyba rzeczywiście trzeba się nachodzić, żeby kupić taniej.

Pozdrawiam

Architekt stwierdził, że jak zaczynają się prace przy budowie, to się o takich papierkach zapomina. A trzeba zgłosić rozpoczęcie prac tydzień wcześniej. Oczywiście nie mieliśmy zamiaru zaczynać w lutym, ale tak to już mamy ten papierek z głowy. :D W naszym przypadku większość papierków wiąże się z wyjazdami do miasta i to jest wkurzające.

Do kupowania materiałów to chyba tylko trzeba mieć kasę i nic więcej. :wink: My budujemy z kredytu, więc możemy wydać tylko tyle, ile bank nam da. Nic tu nie pomoże obawa przed podwyżkami.

Aha, do kupienia drewna z nadleśnictwa miało być potrzebne pozwolenie na budowę, ale Jacek mówi, że jednak nie chcieli.

Makietka bardzo fajna, ale te ludziki, kot, pies i samochod to dopiero pomysl.

Mysle, ze przy takich pomyslach z budowaniem problemow nie bedzie a zwlaszcza z urzadzaniem. A do tego zdolne dzieciaki.

Pozdrowienia dla Moniki, artystki domowej... Szykuje juz obrazki na nowy dom... :p

Co do tych podwyżek - od marca ceny wielu materiałów idą w górę: wszelkie bloczki, cegła, pustaki, cement, okna. Po raz kolejny drożeje styropian (pierwsza podwyżka na początku lutego). Na kupnie materiałów, które mogą poleżeć dłużej na pewno zaoszczędzicie. Nie warto natomiast kupować cementu, bo w workach pod wpływem wilgoci się zbryli.

Siłaczka, Ty jesteś nauczycielką (tak mi się kojarzy z wcześniejszych wątków)?

My tych zakupionych materiałów w ogóle na razie nie odbieramy. Płacimy, a przywiozą nam, jak będą potrzebne. Dlatego o przechowywanie zbytnio się nie martwię (z wyjątkiem drewna).

Myślałam, że to się da ukryć, ale chyba nie: jestem nauczycielką (w dodatku wiejską - toteż mi córka wymyśliła taki durny nick, będąc świeżo po lekturze). Mój ślubny zresztą też "szkólny"... :lol: Teraz mamy ferie, pieniędzy na wczasy w górach brak i dlatego tak trochę nam odbija (patrz: makieta). :lol:

Siłaczka, sądząc po nicku, jesteś pewnie polonistką. Wyprowadź mnie z błędu, jeśli się mylę. A Twój mąż czego uczy? Ja ukończyłam polonistykę, ale tak się jakoś złożyło, że nie miałam okazji pracować w swoim zawodzie poza zwykłymi praktykami studenckimi.

Ja za to pracuję już długo, chyba za długo :wink: . Uczę polskiego, a Jacek informatyki i fizyki - oboje w tym samym gimnazjum. To nie jest zła praca, ale czasem straszymy własne dzieci, że jak nie będą się uczyć, to skończą tak jak my. :wink: :lol:

:lol: :lol: :lol:

Zła tomoże nie jest ale bardzo ciężka i odpowiedzialna.