Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

c.d. z GLX19

Michalus:

U mnie przy podniesionej ściance kolankowej da się wstawić bez problemu typowe okno 90x150 (może nawet większe - sprawdzę przy najbliższej okazji). Ja takiego nie wsawiłem ale kazałem wykonać dłuższe nadproże tak aby w razie potrzeby nie było problemu z wstawieniem takiego okna. Jeśli chodzi o okna połaciowe to wg mnie wystarczy takie jak mam. Chociaż podobno światła nigdy za wiele i możesz wstawić większe. W tym najmniejszym pokoju wcale nie dałem okna połaciowego chociaż miałem już kupione. Wydaje mi się, że zwykłe okno wystarczająco go doświetla. Ale ja może nie lubię zbyt jasnych pomieszczeń :smile:

Piszesz, że wyniosłeś budynek 60 cm. Jak wykonałeś ten ganek wejściowy? Również go podniosłeś? Ja mam działkę ze spadem i ten ganek zrobiłem po prostu jako balkon bo z tej strony wyszło mi ok 80 cm różnicy poziomu. Myśle to obsypać ziemią.

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Greg. Dzieki za odpowiedz.Ganek rowniez wynioslem i wymurowalem z klinkieru. Mam klopoty ze schodami i jeszcze ich nie mam .Mam zamiar zrobic je tylko z jednej strony poniewaz podobnie jak ty zrezygnowalem z garazu.Schody beda na ,,trzy strony", ilosc stopni jak najmniejsza, mam zamiar obsypac je ziemia

pozdrawiam Michalus

Ja zdecydowałem się na dachówkę. Jeszcze nie wiem jaką ale rozważam następujące możliwości: ceramiczna von MULLER, RUPPCERAMIKA lub cementowa Brass lub Euronit. Dużo dobrego słyszałem o von MULLERZ ale jej jeszcze nie widziałem i nie znam jej ceny. W mojej okolicy jest jeden przedstawiciel sprzedający von MULLERA. Mam zamiar go w sobotę odwiedzić. Ruppceramikę widziałem , jest stosunkowo droga. Polecał mi ją dekarz. Rozważam również dachówki cementowe, szczególnie Euronit na który jest obecnie dobra cena, u mnie 2.2zł za dachówkę podstawową i można jeszcze dostać upust na pozostałe elementy. Jak widać nie jestem zdecydowany, mam teraz czas będę szukał. A ty co wybrałeś???Czy otwory na okna zostawiłeś tak jak są w projekcie np. szerokość 100cm

Pozdrawiam Michalus

To masz dokładnie to co ja w ubiegłym roku :smile:

Przez całą zimę zastanawiałem sie nad pokryciem. Rozważałem między blachodachówką, dachówką ceramiczną (Syriusz Rupceramiki i Tondach)i cementową Braasa. Ostatecznie pokryłem blachodachówką Rautaruuki. Zadecydowała cena bo dostałem dobry upust. Teraz pewnie to wybrał bym dachówkę ale na pewno ceramiczną. Jakoś cementowa mi się nie podoba. Z bliska ma takie jakieś wżery itp. Chociaż przyznam, że nie widziałem Euronita.

Myślę, że jak już będę bogaty i mi się znudzi blacha to zmienię na dachówkę :wink:

Von millera też nie widziałem. U nas w hurtowniach dominują Rupceramika, Ruben, Wiekor, Tondach. no i Creaton.

Okna w części frontowej zrobiłem takie same jak w projekcie szerokość - 100cm. Tylko powiększyłem to małe okno w łazience na dole dając bodajże 60x90 cm. Wykułem je bo jak zamawiałem okna to gostek mówił, że przez takie malutkie to nic nie będzie widać i dobrze mi doradził. Mam okna z PCV.

Pozostałe okna zrobiłem 90x150cm. Również drzwi balkonowe na poddaszu mam szerokie na 90cm.

Ty jak je zrobiłeś? W ogóle to gdzie budujesz jeśli można wiedzieć? Domy podpiwniczone nie są obecnie popularne. Co spowodowało, że się zdecydowałeś na taki?

Greg Buduje okolice Radzynia Podlaskiego tj.70 km za Lublinem na północ. Dlaczego się zdecydowałem na dom podpiwniczony? Kilka spraw;1) mała szerokość dzialki 21 m,2) przy tym projekcie na parterze nie ma na nic miejsca, kotłownia, pralnia, pomieszczenie rekreacyjne, jakiś warsztacik. Widziałem projekt glx19 niepodpiwniczony z kotlownią na parterze. Dla mnie to rozwiązanie było za ciasne-mała kuchnia, przedpokój 3) suchy teren. Mogłem zrezygnować z podpiwniczenia ale wtedy musiałbym zmienić projekt na większy ale ten mi się podobał. Przyznam że odnosnie podpiwniczenia mam ciągle wątpliwości czy dobrze zrobiłem. Odnośnie piwnicy to obserwuje ze ludzie mimo wszystko takie domy budują. W mojej okolicy jest ich dużo.

pozdrawiam

Dokładnie te same powody co u mnie :smile:

Chociaż ja na początku chciałem podpiwniczyć tylko połowę. Ale jak już wspominałem odradzono mi to i dobrze. Wody odpukać na razie tez nie mam (działka dodatkowo jest na niewielkim wzniesieniu). Co zastosowałeś jako izolację pionową piwnicy?

Stokrotko, suszarnie również w piwnicy. Piwnica ciepła ogrzewana, ściany wewnętrzne ceramika W lecie będę suszył na powietrzu. Zarzucisz mi pewnie że w piwnicy jest stęchle powietrze. Ja to rozwiązałem tak: w piwnicy oprócz kratek wentylacyjnych w każdym pomieszczeniu, mam zrobione nawiewy na wysokości ok15cm od podłogi. Nawiew to rura średnicy110mm tworzywo, 2-3 kolanka wstawione w ścianie na etapie murowania, kratki wentylacyjne ozdobne .Cyrkulacja działa znakomicie ,można regulować zmieniając ustawienie kratki ozdobnej. Nie musze otwierać ciągle okien

Pozdrawiam Michalus

• 5 weeks później...
Michalus czytałem Twój wątek o ścance kolankowej. Jak zeskanuję zdjęcia to Ci prześlę. Ocenisz jak podniesienie ścianki wpłynęło na wygląd domku. W tej chwili mam dużo zdjęć instalacji - z wnętrza. Robiłem je cyfrówką przed tynkami. Z tych nie wiele byś się dowiedział :smile:

• 3 weeks później...

Jaki jest koszt podpiwniczenia GLX 8? Dlaczego odradzili Ci częściowe podpiwniczenie..?

I jakie planujesz ogrzewanie?

Zastanawiamy się cały czas nad podpiwniczeniem, a jeżli nie to wybierzemy GLX 9 (więcej pomieszczeń gospodarczych)lub GLX 121 (zmiana pokoju na pom. gosp.)

Jaki jest koszt podpiwniczenia GLX 8? Dlaczego odradzili Ci częściowe podpiwniczenie..?

I jakie planujesz ogrzewanie?

Zastanawiamy się cały czas nad podpiwniczeniem, a jeżli nie to wybierzemy GLX 9 (więcej pomieszczeń gospodarczych)lub GLX 121 (zmiana pokoju na pom. gosp.)

Ivo koszt podpiwniczenia zależy od tego jak je wykonasz. Z tego co pamiętam koszt stanu "zero" wyniósł mnie ok. 20000zł. Składało się na to: pełny wykop, ławy fundamentowe, murowanie z bloczków betonowych, szolowanie i zbrojenie płyty,bloczki i beton B15, schody, drenaż opaskowy, izolacja p. wilgociowa. Niestety nie zdążyłem ocieplić przed zimą i bedę to musiał zrobić teraz. Teraz pewnie zrobiłbym to inaczej. W ciekawy sposób wykonał piwnice Michalus.

Wykonanie piwnicy ma jedynie sens w przypadku niskich wód gruntowych. U mnie wprawdzie wody jeszcze nie było (druga zima) ale z tego co czytałem woda może nawet pojawić się po kilkunastu latach. Gdybym miał szerszą działkę to nie wiem czy zdecydowałbym się na podpiwniczenie. Chociaż z drugiej strony fajnie mieć takie pomieszczenia gospodarcze na osobnej kondygnacji.

Częściowe podpiwniczenie odradzili mi (zresztą podobnie pisze Murator)ponieważ przy małym domku koszt częściowegfo podpiwniczenia nie jest dużo mniejszy a istnieje ryzyko nierównomiernego osiadania domu.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: greg dnia 2003-02-10 13:21 ]

Dzięki! Nadal się zastanawiamy czy np. GLX 8 z piwnicą czy może GLX 9 bez..

Jak jest rozwiązana wentylacja łazienki na parterze?

Czy aby nie jest za ciepło (przy kominku!) na spiżarnię - pom. 6.?

Czy w kotłowni zastosowaliście ogrzewanie olejowe czy może na paliwo stałe?

Czy mogę też prosić o podesłanie scanowanych zdjęć..? :smile:

Ivo jeszcze nie mieszkam w tym domu :smile:

Wg planu wentylacja łazienki na parterze przechodzi poziomo przez przedpokój do komina. Tak mam też zrobione. Ale ja docelowo zamierzam wykonać wentylację mechaniczną. Też mnie niepokoi lokalizacja spiżarki. Chociaż u moich teściów jest podobnie - spiżarka koło komina spalinowego i teść od wewnątrz odizolował ją wełną - zdaje egzamin. Tylko traci się parę centymetrów i tak małego pomieszczenia. Zresztą zależy co tam się będzie przechowywać. Dużą i chłodną spiżarnię przewiduję właśnie w piwnicy :smile: Zdjęć na razie nie mam bo czekam na aparat cyfrowy. Chyba, że interesują Cię zdjęcia instalacji z wnętrza przed tynkami (128 sztuk) :smile: