Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 5 weeks później...
  • Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to muszę się pochwalić :)

Mamy stan zamknięty!!!!!!!!!!!!!!!!!

Najpierw wstawil inam bramę garażową, potema sami drzwi zewnętrzne od gorażu od stronu ogrodu.

Wczoraj montowali nam okna (nareszcie!!!!) - wrażenie robi potężna suwanka - dosłowne okno na świat :)

A dzisiaj mężulek montuje drzwi zewnętrzne

A wszystko w kolorze "złoty dąb".

No i kominy mamy postawione - cegla klinkierowa Sahara cieniowana - też mi się podoba :)

Na razie robię zdjęcia, ale z wywołąniem i skanowaniem musze poczekac do zakończenia kliszy, a trochę jeszcze zostało..

A co u Was nowego????

Ivo gratulacje :) Pamiętam to uczucie jak wiatr przestał hulać po domu :)

Ta suwanka to drzwi Tarasowe?

U mnie nic szczególnego. Cały czas coś tam dłubię, wykańczam. Chociaż ostatnio dużo jeżdżę po Polsce (w ubiegłym tygodniu byłem nawet u Was w Trójmieście) i nie bardzo mam czas. A żona biedna sama w domu z dziećmi :(

hej

greg - tak, ta suwanka to drzwi tarasowe - na miejscu dwóch okien w salonie, mają ok. 270 cm :)

To pociesz swoją żonkę, że ja też samiutka, bo mężulek z budowy wraca po 22:00. Ale najważniejszy jest cel - domek :) :) :)

Zdecydowaliśmy się w ostatniej chwili na drenaż. Skończymy pewnie za dwa dni i wtedy ruszymy z ociepleniem domku. A dekarz jednak się trochę spóżni i dopiero w następny poniedziałek rozpocznie kłaśc dachówkę.

Prace w tym roku zakończymy na koniec sierpnia, najpóżniej w połowie września, a od październiak czekamy na nasze maleństwa :D

• 3 weeks później...

Fajnie to wymyśliłaś z tymi drzwiami tarasowymi :)

No właśnie ja też zwłaszcza przez ostatnie tygodnie przed przeprowadzką wracałem często o północy. Ale cel osiągnięty :) Warto było. Tylko teraz mało mam okazji cieszyć się z mieszkania w nim bo ciągle delegacje :(

Dach i ocieplenie już zrobione? Czym ocieplacie? Jaki system?

Tak przez ten czas oczekiwania na maleństwa sprawy budowlane odłużcie na plan dalszy. Są sprawy ważniejsze niż budowa :)

Pozdrówka

P.S. Ciekawe co u Michalusa. Dawno nic nie skrobnął. Uuuu Michalus napisz co u Ciebie.

Zawsze marzyły się mi drzwi przesuwane okno na świat, ogród. A w miejscu drzwi balkonowych na zadaszony taras mamy zwykłe okno, natomiast z jadalni jest wyjście na ten tarasik.

Z dachu musieliśmy zrezygnować - nie starczyło nam pieniążków na robociznę :( :( :( Ale dachwóka, rynny, okna połaciowe czekają w domku na wiosnę, na lepsze czasy finansowe.

A domek ocieplamy styropianem 12. I na to siatka. A Wy jak macie?

W tą sobotę robimy sobie grilla i powoli zamykamy budowę. Ruszymy ponownie na wisonę, albo nawet lato. A przeprowadzk ito nawet sobie nie umiem wyobrazić.

A maleństwa jak dobrze pójdzie, to powinny przyjść na świat tak w październiku - czyli od września zacznie się etap wyczekiwania :)

No właśnie - Michalus - hop! hop!

Tak tak widać to na zdjęciach Waszego domu.

My też mamy styropian 12cm a system Greinplast (nasz lokalny producent).

Zrobicie wolniej to lepiej wszystko przemyślicie i mniej później przeróbek. Przy wykończeniówce można więcej zrobić samemu tylko trzeba czasu.

Moja strasza córka też urodziła się w październiku :)

hej

• 2 weeks później...

witam Ivo i Greg, przepraszam ze sie nie odzywalem ale mialem mala przerwe. Musialem odpoczac od internety :) Gratuluje wam nowych czlonkow rodzin. U mnie bez zmian. Na budowie u mnie przezywa trudne chwile . Wstawialem wlasnie drzwi wejsciowe: jeden fachowie wstawil mi je zle wiec wziolem drugich i ci mi je wymazali w piance. Twierdza ze byl przeciag i od strony zawiasow sa w piance wymazane bo im sie zamknely , a tego dziadostwa nie idzie usunąc. Tyle kasy a wyglada :(

pozdrawiam Michalus

• 2 months później...

Ivo już październik dawno minął i pewnie nie masz teraz czasu aby zaglądać na Forum. Mam nadzieję, że wszystko w porządku :)

Michalus tak to jest z fachowcami. Drzwi wewnętrzne to ja już sam sobie wstawiałem z pomocą szfagra. Może trwało to dłużej niż by to robił fachowiec ale jest naprawdę ok.

Ivo ode mnie też gratulacje. Niech rosną zdrowo :) to oczywiste, że budowa zeszła teraz na drugi plan :D

Michalus jaki parkiet kładziesz?

Ja też cały czas coś robię ale nie jest to juz takie tempo jak kiedyś. Ostatnio wykafelkowałem kotłownię, korytarz w piwnicy itp. Właśnie przymierzam się do kupna wanny i reszty do górnej łazienki, która czeka na wykończenie. Chcę jeszcze wykorzystać odliczenia w ramach starej ulgi. Najbardziej przeszkadza błoto wokół domu ale na razie nic nie poradzę. Jest prowizoryczny chodnik i póki co musi wystarczyć :-?

Pozdrówka :D

Dzięki za gratulacje! Chłoapki to Piotruś i Pawełek - kochane maleństwa :wink:

A co do budowy, to faktcyznie teraz o niej nie myslimy, i dobrze się złozyło, że chłopaki przyszły na świat jak zakończyliśmy robić ocieplenie.

U na splany trochę się jednak zmienią - planujemy na wiosnę kredyt (Brrrr...), zrobić instalacje, i latem wykończyć tylko parter i tak zamieszkać. I wtedy wykańczać resztę domku - bo inaczej nigdy tego nie skończymy...

Fajnie macie, że Wasze budowy to już domki do (za)mieszkania. Mozecie podesłąć do mnie zdjęcia Waszych wnętrz????

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Czekam i czekam na zdjęcia a tu nic :( Hop! Hop!

Mma pytanka, bo zbieramy sie do wykończenia:

1) Czy pod oknami połaciowymi macie kaloryfery, czy może w innym miejscu?

2) jaki macie układ wanna, kabina, zlew w łazience na poddaszu - taki jak była propozycja w projekcie?

3) czy macie grzejnik w korytarzyku..?

4) co byście mi polecili, a co odradzili..?

Najnowsze zdjecia: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=550776#550776

Pa! Iwona

Ivo zdjęcia jak obiecałem tak będą tylko cierpliwości... Ciężko teraz z czasem a do tego jeszcze dzicie chorowały, na nartach wypada pojeździć bo piękna zima u nas :D

Odpowiadam na pytania:

1. Na poddaszu mam kaloryfery po oknami połaciowymi itaki mały obok drzwi balkonowych jak w projekcie.

2. Łazienki na poddaszu jeszcze nie mam el plan układu oczywiście jest. Wanna owszem tak jak w projekcie i chyba umywalka. Reszta inaczej bo mam przesunięte drzwi ze względu na zmianę schodów zabiegowych na proste.

3. Chodzi Ci o wiatrołap? Mam tam tylko podłogówkę. W korytarzu na parterze również. Na poddaszu mam kaloryferek obok drzwi łazienki.

4. Jeśli chodzi o ogrzewanie to sam nie wiem czy potrzebne są te kaloryfery pod połaciówkami. Przeszkadzają w umeblowaniu pokoi ale fakt nie mam problemów ze skroplinami. Tam gdzie będą płytki rób podłogówkę.

Gratuluję pięknego dachu :D

• 1 month później...