Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Byłem w niedziele na budowie -snieg po kolana :grin: Juz bym chciał ale nie moge. Budowe zakończylem na stropie nad parterem okrylem folią i tak to przezimowało. Chodze i szukam dobrej i taniej dachowki, okien,pieca co, szukam fachowca do elektryki wody i centralnego i zbieram pieniadze . Piszesz ze masz centralny odkurzacz i ja mysle o nim calkiem powaznie. Co ty o tym sadzisz jakiej firmy kupiles i jak ustawiles punkty ,,podlaczeniowe'' Czy instalacje co, swiatlo woda robiles wedlug planu czy sam ustalales punkty

pozdrawiam Michalus

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A u mnie teraz błoto :sad:

Elementy do centralnego odkurzacza kupiłem u przedstawiciela Vacu-Maind (chyba tak się pisze). "Gniazdka" umieściłem na kominie na parterze i na poddaszu (po jednym). Dodatkowo w kuchni będę miał tzw. szufelkę i może jeszcze w wiatrołapie. Cały pion mam puszczony do piwnicy. Robiłem to sam przed tynkami. Nie wiem czy kiedyś taki odkurzacz kupię ale te elementy kosztowały nieco ponad 100zł to się nie zastanawiałem. Trochę kucia było :smile:.

Korzystałem z projektów instalcji ale dużo zmieniłem. Np. dołożyłem więcej gniazdek elektrycznych. Instalację elektryczną robiłem w dużej mierze sam. Zwłaszcza kucie :smile:

Znajomy elektryk przychodził i łączył przewody, rozdzielnię i doradzał. Zamierzam w sobotę zacząć dalej działać.

dzięki za zdjęcia!

oj, widać, widać i to wystarczająco! jeszcze raz gratulacje

podobnie jak Ty podniesiemy ściankę kolankową - czy tą zmianę zatwierdzałeś w projekcie (pozwolenie na budowę), czy może zmiany wprowadziłeś dopiero w praktyce, podczas budowy..?

Ivo zmiany wprowadziłem dopiero podczas budowy :smile: Pisałem już o tym wcześniej, że oglądaliśmy wybudowany GLX19 i zwłaszcza moja żona zwrócila uwagę, że te ścianki są za niskie. Byliśmy w trakcie budowy i kosztem wyglądu domu podnieśliśmy je. Konsultowałem to (oraz inne zmiany, które wyszły w trakcie budowy) z osobą adaptującą projekt.

Michalus odpisałem ale rzyczywiście zniknęło :sad:

Jak będę miał zdjęcia aktualne to prześlę i chętnie oglądnę Twoje.

Jeśli chodzi o słupki to nie ma co rysować widać to na zdjęciach :smile:

Drewniane słupki opierają się za pomocą takich specjalnych kotew na słupkach betonowych. Kotwy te to taki ceownik z dospawanym prętem. Murek i słupki mają grubość 12cm. W czasie murowania zostawiono miejsce na słupki i wypuszczony był tam pręt fi 12 (powinny być chyba 4 ale jest jak jest). Całość oplata wieniec zbrojony drutem fi 6. Słupki i wieniec były zaszolowane i wylewane w jednym czasie i stanowią całość. Do kotew przykręcone są słupki drewniane. Mam nadzieję, że trochę Ci rozjaśniłem :smile:

• 2 weeks później...

Dzisiaj mają zacząć wykonywać u mnie co. Mam właśnie dylemat bo nie wiem czy dawać grzejniki pod oknami połaciowymi. W projekcie nie ma a wszędzie piszą, że powinny być. Może Ty mi doradzisz? Masz kogoś znajomego, który ma okna połaciowe bez grzejników pod nimi? Mają też robić gaz w tym tygodniu a zaraz po tym wylewki.

Postaram się zrobić zdjęcia w najbliższą sobotę.

Greg dzieki za zdjecia, przepraszam ze tak dlugo nie pisalem ale mam nawal pracy. Bylem na targach budowlanych w Lublinie i rozmawialem w sprawie grzejnikow z fachowcami. Wiekszosc sugeruje umiejscowienie grzejnikow pod oknem polaciowym. NIe rozmawialem z sasiadami poniewaz nie moge ich spotkac na budowie Jak cos bede wiedzial wiecej to napisze