greg 07.04.2003 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Ivo Wasz domek na pewno będzie sie prezentował jeszcze lepiej Michalus dzięki za info. Co. mam już zrobione i grzejniki pod oknami połaciowymi są. W ubiegłym tygodniu byłem na urlopie. W tym czasie udało mi się załatwić, instalację gazową, opinię kominiarską i wylewki. To był owocny urlop U nas teraz zima Wy robicie już coś na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 08.04.2003 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 u nas równiez zima na max (Wybrzeże).. A jutro już dostaniemy pozwolenie na budowę! HURA! Wtedy ruszymy z pracami - najpierw z przygotowaniem terenu... W nazwiązaniu do tematu grzejników pod oknami połaciowymi. Jeżli zrezygnowaliśmy z balkonu i będziemy mieć standardowe okno, to gdzie lepiej umieścić grzenik - pod tym oknem czy też połaciowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 09.04.2003 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Ivo u mnie będą 2 grzejniki w tych pokojach. Jeden obok drzwi balkonowych (tak jak w projekcie)a drugi właśnie pod oknem połaciowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 09.04.2003 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 My pod oknem połaciowym planujemy zrobić przeduże biurko , więc chyba będzie musiał wystarczyć grzejnik pod oknem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 16.04.2003 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Michalus właśnie podróżuję po Lubelszczyźnie do końca tygodnia(Lublin, Radzyń Podlaski, Chełm)i rozglądam się za Twoim domkiem Gdzie znajduje się Twoja budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 18.04.2003 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 Greg dostales mojego meila?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 22.04.2003 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Tak Michalus odpisałem. Działasz juz coś? Masz może jakieś zdjęcia Twojego domku? Chętnie bym oglądnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 25.04.2003 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2003 Greg sory ze tak długo nie pisalem ale ostatnio nie moge wejsc na Forum tak wolno dziala. Chcialbym juz zaczac ale moj majster jeszcze nie zjechal z Warszawy gdzie pracowal w zimie. Kupilem ju wszustkie materialy ktore so potrzebne do wykonania poddasza. Dzisiaj jezdzilem do Lublina za dachowka.Juz sie prawie zdecydowalem na Euronit ale zadzwonil gosc z Lublina zinformacja o promocji na dachowke Von MULLera i ze wlasnie przywiezli. Ogladalem ,cena rewelacja 2,17 brutto za angobe kasztan ale te dodatki Roznica w cenie miedzy Cementowa a Von Mullerem ok 2800zł. dostalem jedna sztuke i teraz mam o czym myslec przez sobote i niedziele. Zdjecia wkrotce zrobie i przesle pozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 26.05.2003 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Greg,czy Cie wylogowalo? jak postepuja parace?. U mnie już trzy tygodnie wre praca, majster wrócil. Wykonal sciane kolankowa, sciany wewnetrzne do jej wysokosci,ganek z przodu a teraz mysli o schodach.Za tydzien, dwa przchodzi ciesla.Zdecydowalem sie na Von Mullera ktorego juz zakupilem i poprzednia sobote ogladalem na placu w hurtownipozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 03.06.2003 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2003 Dawno mnie nie byłona Forum. Miałem urlop U mnie też się dzieje. Urlop wykorzystałem na wykonanie ocieplenia piwnic. Podpisałem też umowę na wykonanie ocieplenia i elewacji domku. Mają to zrobić do końca lipca. Na dniach mam też mieć zamówione wcześniej drzwi zewnętrzne i parapety wewn. Potem biorę się za wyrównanie terenu. Powodzenia greg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 06.06.2003 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 greg sorki ale mam taki zap... ze na nic nie mam czasu. W przyszlym tygodniu jak pogoda pozwoli stawiam dach. Przysle ci zdjęcia mojej chalupy bez dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 06.06.2003 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 i jeszcze jedno, jakie masz rynny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 11.06.2003 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Cześć. Wreszcie mogę się zalogować na Forum. Tak jak napisałem w mailu rynny mam Gamrata. W wolnej chwili podeślij zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 09.07.2003 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Chłopaki - mam pytanko na temat wymiarów okien. W GLX 10 wymiary otworu w ścianie wynoszą 1000/1300 lub 1000/1400. Jak wysłałam zapytanie do sprzedawcy okien to on stwierdził, że nie są to okna typowe i będą kosztowsły drożej. Zaskoczyło mnie, bo wydawało mi się, że w projektach są przede wszystkim okna standardowe. Jak to jest w Waszych domkach, jakie okna pasowały? Z jakiej firmy? HELPIK!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 09.07.2003 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Ivo tak jest również w GLX8. Zrobiłem podobnie jak Ty - skonsultowałem z firmą produkującą okna przed budową. Powiedzieli to samo. W ścianie frontowej zrobiłem okna "nietypowe" z projektu (100 x 150 w kuchni i 100 x 130 na poddaszu). Pozostałe zrobiłem 90 x 150 (typowe). Różnica w cenie nie była wcale taka duża i teraz żałuję. Domek lepiej wyglądałby z takimi oknami jak w projekcie. Z tym, że w salonie przy oknach o szerokości 100cm nie ma węgarka przy drzwiach tarasowych a ja teraz mam No i drzwi balkonowe o szer. 100cm to trochę dużo na PCV. Mam okna z PCV. Jak Twoja budowa? Pozdrawiam greg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 09.07.2003 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Greg - dzięki za info Czy wymiary okien typowy są podawane tak jak w projekcie - otwór w ścianie? Sorki - co to jest węgarka? No to tearz muszę się zastanowić i poszukać właściwego producenta okien. No i przeliczyć. Zastanawiam się, aby w razie zcego zwiększyć te okna niż jak Ty zmniejszyłeś na typowe. Poza tym mam nową wizję, gdy dom jest oddalony tylko 5,5 m od sąsiadów ze strony jadalni, więc chciałbym mieć "wystawkę" okinną na ogród, a nie podwórko sąsiadów... I wymyśliłam, aby drzwi tarasowe przenieśc na ścianę jadalni, w salonie w tym miejscu wstawić standardowe okienko, a z tych okien 2 * 100 w salonie zrobić drzwi balkonowe przesuwane - moje marzenie Co myślisz o tym? Z budową ruszyliśmy tydzien temu - buduje mąż z tatą i bratem. Dzisiaj zalewali chudy beton, a jutro ławy. Mieliśmy trochę stresów i dodatkowej roboty, bo mam wysoko wodę gruntową A jak u Ciebie? Kiedy się wprowadzacie? Masz nowe zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 10.07.2003 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Ivo producenci okien podają oba wymiary. Rzeczywiste wymiary okien nieznacznie różnią się u różnych producentów. Węgarek to kawałek muru oddzielającego okno od od ściany prostopadłej do niego. Chodzi o to, że okno nie jest przystawione bezpośrednio do tej prostopadłej ściany. Nie ma wówczas problemu z np. powieszeniem karnisza. Mam nadzieję, że wyjaśniłem w miarę jasno Podoba mi się Twój pomysł z drzwiami. W którymś projekci Atrium jest tak zrobione, że drzwi na taras wychodzą z jadalni. W GLX19 modelowym (z Czeladzi) też tak jest. Przemyśl wszystkie zmiany dokładnie. Ale i tak gwarantuję, że po wybudowaniu okaże się, że coś jeszcze zmieniła byś Tak już jest. Widzę, że masz murarzy w rodzinie. Fajnie na pewno dużo zaoszczędzicie w ten sposób. Ja w tej chwili czekam na ekipę do elewacji, wstawiłem drzwi zewnętrzne i parapety wewn. Mam teraz taką pracę, że często wyjeżdżam w delegacje i brakuje czasu na budowę. Ale i tak w tym roku się nie wprowadzimy bo i kasy nie starczy no i czekamy na kanalizację, która ma być w przyszłym roku. Za to w przyszłym roku mam nadzieję, że będziemy już na swoim i to w powiększonym składzie Zdjęć nowych też nie mam. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 11.07.2003 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Może miałam pecha, bo na stronach www nie znalazłąm tych wymiarów Ale teraz przygotowuję zestawienie w Excelu i zaraz będe wysyłać Z prośbą o wycenę oraz możliwą propozcyją dopasowania okien standardowych - to zależy od cen.. Rozumiem teraz co to jest węgarek - dzieki :) Człowiek ciągle się uczy... Mi wyjście na taras z jadalni lub kuchni zawsze się marzył, ale myślałam, że jednak nie uda się, aż do tej chwili, gdzie przekonałąm męża No i marzą się mi drzwi przesuwane w salonie z widokiem na ogród. W rodzinie nie mam zawodowych murarzy tylko "ochotników" - którze kazde wakacje dorabiali na obcych budowach, a teraz czas na swoją Łał - i jaki kolor elewacji będzie? Czy drzwi zewnętzne nie są za wąskie jak w projekcie? GARTULACJE! GRATULACJE! Wiadomo czy chłopczyk czy dziewczynka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 15.07.2003 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Ivo kolor elewacji będzie jakiś jasny żółty. Jeszcze nie zdecydowałem konkretnie. Drzwi są typowe. Czy za wąskie to się okaże jak zamieszkam ale nie sądzę Właśnie - jak będą Ci murowali to zostaw otwór o szerokości ok. 105 cm. Mi zrobili 101 i musiałem podkuwać. Jeszcze za wcześnie. Zresztą tym razem nie chcemy znać płci wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 20.07.2003 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 Myśłam o oknach drewnianych, ale jak dostałam wycenę to od razu przestałam marzyć.. Ja znowu z pytananiami: - z czego budowaliście kominy (też wentylacyjne)? - jak (tzn, w który miejscu) idą rury centralnego odkurzacza - trzeba na nie zostawić już teraz miejsce? - jak (tzn, w który miejscu) idą rury ogrzewania od kominka do pokoi na poddaszu - trzeba na nie zostawić już teraz miejsce? Właśnie zakończyliśmy fundamenty - HURA!!!! :) Pozdrawiam upalnie znad morza - Ivo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts