Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hejka!

Michalus - zdjęcia podeślę w poniedziałek - z pracy...

Greg - co byś jeszcze zrobił inaczej?

U Was prace to już na max :) A ja jestem dopiero na etapie przemyśleń - jak to wszystko wykończyć.... :(

Bardzo chcieliśmy okna drewniane, ale cena nas odstrasza. Michalus - a możesz podać cenę w przybliżeniu? Co myślicie o oknach antywłamaniowych - warto...?

Mam do Was pytanka - ogrzewanie.

1) czy planujecie podłogowe i gdzie?

2) czy macie rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka do łazienek?

3) jak planujecie ogrzać ciepłą wodę?

Miłego!

Greg firma nazywa sie Homer. i ma siedzibę na Cyruliczej, tj boczna Lubartowskiej niedaleko Zamkum i dworca głownego PKS

Ivo odnośnie okien robiłem wyceny w lipcu w trzech firmach

GORAN lublin 10700zł

FERNO 10600zl

Natura 10400 zł

W tym tygodniu podejme decyzje odnośnie okien, zrezygnowalem z Ferno zostały Goran i Natura. W poprzednim tygodniu lokalny przedstawiciel tych firm robil mi ostateczną wycene i jutro sie z nim spotkam. Odnośnie rozprowadzenia bylem w jednej z firm i w tym tygodniu ma przyjechac inżynier od nich i ustalimy możliwości :)

pozdrawiam Michalus

Dzięki Michalus. Zaglądnę tam.

Ivo:

1. Mam podłogowe zrobione na parterze tam gdzie będą płytki czyli kuchnia, łazienka,wiatrołap i przedpokój. Na poddaszu tylko w łazience.

2. Nie mam DGP doprowadzonego do łazienek.

3. Kocioł jednofunkcyjny + zasobnik, cyrkulacja.

Pozdrawiam

Greg, tak zdecydowalem sie naTarnawe. Ogladalem wiele kominkow:Jotul, Fonnte,Dovre i inne. Ta tarnawa tylko z polokraglom szybą najbardziej mi odpowiada. Rozsądna cena, masywna , odlew i i wygląd mi odpowiada. Najbardziej podobały mi sie kominki Jotula ale to nie na moja kieszeń. Znalazłem firme w Białej Podlaskiej która robi całe kominki ale już mi jadą 3 tygodnie na wizje lokalną :) Jakie sa twoje wrażenia ??

Michalus ja też myślę o Tarnawie. Miałem ich katalog już dawno a teraz wreszcie zobaczyłem je osobiście. Po niektórych tekstach z Forum, że jest masywna i w ogóle brzydka przekonałem się, że tak nie jest ale oczywiście to kwestia gustu :)

A jakiej mocy wkład kupujesz? W sumie 14 kW byłby wystraczający ale chyba lepiej 16. Na pewno musi mieć popielnik.

Ivo widać kawał dobrej roboty :) zycze dalszych postępów w budowie. Zdecydowalem sie na Gorana ale już mi przygotowują ostateczna wycenę 2 tygodnie. Wiem ze maja duzo zamowień i nie śpieszy Im sie. Ja też nie mialem czasu ich naciskac, właśnie kończyłem wylewki. Na dniach musze do Nich zadzwonić

pozdrawiam Michalus

Greg przymierzam się to kupienia tego Exclusive o mocy 14kw lub Exclusive bis. Oba mają popielniki. Jutro ma w końcu przyjechać ten ekspert od kominków :D i z nim jeszcze podyskutuje o wielkości wkładu. Chce rozprowadzić grawitacyjnie powietrze na poddaszu do wszystkich pokoi oraz łazienki, ale nie wiem czy to się da. Chciale też doprowadzić cieple powietrze do piwnicy, ale grawitacyjnie chyba się nie da :) Zaczynam również rozglądać za kotłem jednofunkcyjnym z zasobnikiem, a jaki ty wybrałeś

pozdrawiam Michalus

Michalus ja chcę rozprowadzić również grawitacyjnie ale tylko do pokoi. Podziel się informacjami po rozmowie z tym fachowcem. Ja kominek zainstaluję dopiero po wprowadzeniu się i na razie nie roztrząsam tego tematu dokładnie. A jeśli chodzi o kocioł to myślę o Vaillancie ale jego z kolei to zainstaluję przed samą przeprowadzką (kradzieże no i gwarancja). Szczerze mówiąc nie mam teraz za bardzo głowy do budowy bo inne myśli zaprzątają moja łysą głowę - oczekuję narodzin drugiego potomka :) a tu jeszcze praca i delegacje.

pozdrawiam

Greg pogratuluje Ci po szczęśliwym rozwiązaniu :) byl dziś u mnie gość od kominków, pomierzył narysowal, rozprowadzenie na górze proponuje grawitacyjne i twierdzi ze nie będzie problemów.To piwnicy proponuje mi ich wynalazek tj. mały wentylator ktory jest montowany bezpośrednio na rurze i to pozwala na doprowadzenie ogrzewania do jednego pomieszczenia w piwnicy. Mam w następny tygodniu pojechac do Bialej Podlaskiej na wstepną rozmowe z ustaleniem możliwości i projektu

pozdrawiam Michalus

Chyba jednak w razie czego wyprowadzić kanał do kuchni. Byłam u znajomych, którzy mają podbny układ pomieszczen jak my, i mówią, że jednak w kuchni jest chłodniej. No to też zależy, kto ile gotuje i jakei ciepełko wówczas wytwarza:)

Ja teraz na max szykam okien, i chyba wybierzemy profil VEKA, okucie WINKHAUS. Nie wiem tylko, czy kupować szybę P2, a nawet P4 :(

Co u Was nowego?