Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Greg wlasnie wrocilem z Lublina i zamowilem okna w Goranie. Jestem zadowolony z wyjazdu, dali mi naprawde dobra cene :D Zobaczymy czy przy odbiorze bede rowniez zadowolony :-? Jutro moze pojade do Bialej i ustale jak ma wygladac kominek. Zdecydowalem sie na99% na Tarnawe, ale nie moge zamowic tam, poki nie dogadam sie odnosnie obudowy. Jeżeli nie to musze szukac innej firmy. Choc sam wklad tam tez moge zamowic, ale pozniej problemy z transportem i nowym wykonawcą. Zobacze tez jaka jutro bedzie pogoda

pozdrawiam Michalus

W sobotę był u mnie kominkarz i on zdecydowanie odradzał mi Tarnawę, że ten monolit żeliwny to wcale nie zaleta itp. Trochę mi namieszał bo też byłem raczej zdecydowany na ten wkład. On z kolei poleca wkłady Supra ale są droższe :(

Michalus a Ciebie przekonywali do Tarnawy?

Greg ja rozmawiałem z Forumowym ekspertem od kominkow czyli Forestem Natura. Zajmuje sie on montarzem kominkow i wklady Tarnawa bardzo mi On polecal. Mysle ze kazdy kominiarz bedzie zachwalal swoje produkty ktore dystrybuje. W Bialej zachwalali mi kominki Fonte Fla.... ktorych sa dystrybutorem. Dlaczeg nie poleca ci Ten kominiarz Tarnawy?

pozdrawiam Michalus

Michalus ten gostek nie polecał mi Tarnawy głównie dlatego, że ma małą szybę i nie pasowałby do obudowy, którą zamierzam mieć. No i uważa, że ten monolit to wcale nie jest zaletą, bo długo się nagrzewa itp. Mówi też, że nie zna firmy kominkarskiej, która by miała w swojej ofercie Tarnawę. Przedstawiciele Sprzedają same wkłady. Polecał mi wkład Supra Altima 105 bo on wg niego będzie idealnie pasował i wystarczy na mój domek. Pokazywał mi również Jotula i Sphaterma ale to nie ta liga :)

Znalazłem również przedstawiciela Tarnawy w Rzeszowie to jeszcze oglądnę.

Temat kominka odkładałem na dalszy plan ale postanowiliśmy wziąć kredyt na wykończeniówkę i stąd to zamieszanie. Teraz wyszpachlowano mi ściany i to podczas mojej nieobecności (znowu delegacja). Mam nadzieję, że zrobili to dobrze. Przesyłam Wam obiecane zdjęcia z wykonywania elewacji.

Pozdrawiam

greg

GREG - Dzięki jeszcze raz za zdjęcia! Bajer!!!! :D

My już podjęlismy decyzję o oknach - profil VEKA, i z bajerów kolorek złoty dąb i po obejrzeniu zdjęć Greg'a chyba też szprosy (oj, kusi, kusi...)

Umowę podpiszemy w styczniu - mają być większe upusty...

A jakie macie drzwi wejściowe - antywłamaniowe?

• 4 weeks później...

Witam, witam w Nowym Roku!!! :lol:

U nas jak na razie prace przy domku przebiegają "na sucho".

Zmieniliśmy trochę plany, i zamiast wykańczać dom na max oraz wprowadzić się w tym roku, będziemy TROCHĘ w tym roku, i większość w 2005 i wtedy się wprowadzimy..

No właśnie, i te TROCHĘ daje nam ostro do myślenia :( Bo w maju VAt, a tu pieniążków nie dużo, i nie wiadomo za co się zabrać i co kupić.

Ale chyba zrobimy tak:

- styczeń - zakup okien (zaliczka)

- luty - wybór drzwi wejściowych i bramy garażowej (nie mam na razie najmniejszego pojęcia co wybrać :( :( :( )

- kwiecień - zakup i wykonanie kominów

- kwiecień - zakup kominka - pewnie takiego jak Wy :)

- kwiecień - montaż okien, drzwi wejściowych i bramy garażowej

- kwiecień - zakup dachówki cementowej

- maj - VAT, VAT.... :evil:

- wakacje - ocieplenie fundamentów oraz zasypanie, montaż dachówki, być może instalacje wewnętrzne

A jak u Was plany noworoczne? Pewnie w tym roku już na max zamieszkacie..? :)

Czesc Ivo, witam w nowym Roku

ja tez chce uciec przed vatem :) i tak planuje

styczen -zakup drzwi wewnetrznych i zewnetrznych-mam juz pewne wzory

luty-zakup parkietu-mam tez juz upatrzony w Siemiatyczach

luty-zakup styropiany i welny mineralnei do ocieplen

marzec- jak pogoda pozwoli wstawienie okien

marzec-centralne

kwiecien-wykonanie kominka

kwiecien-ogrodzenie

kwiecien-wykonanie ocieplenia poddasza

plany jak widzisz sa ambitne ale zaleza od pogody i kasy :)

licze sie z pewnym poslizgiem ale zobaczymy :lol:

teraz krece sie ostro za drzwiami, te co mi sie podobaja sa drogie

pozdrawiam Michalus

Witajcie.

Dzięki Michalus młoda latorośl rośnie zdrowo i czasami daje czadu :)

Chociaż ubiegły tydzień spędziły z żoną w szpitalu bo małej nie chciała ustąpić żółtaczka poporodowa ale jest już ok.

Gratuluję zakupu wkładu. Ja niestety dałem się przekonać temu instalatorowi i będę miał Francuza. Mam tylko nadzieję, że też ogrzeje trochę mój domek.

Ja też w tej chwili szukam parkietu. Tzn. zastanawiam się jaki dać na poddaszu bo na dole to na pewno będzie dąb. Na poddaszu zależy mi żeby to był parkiet "ciepły" no i oczywiście niedrogi. Myślałem o buku bo jest tani ale podobno bardzo pracuje. A Ty co wybrałeś?

Drzwi miał zrobić stolarz w zimie ale jakoś się nie odzywa. Najwyżej zamówię K&P - jakoś podobają mi się bo nie są takie plastikowe.

Mam też 2 wyceny na schody tylko zastanawiam się, którą ofertę wybrać. Teraz wybraliśmy płytki do łazienki na dole i kuchni. Mam poszpachlowane ściany i w czasie przerwy świątecznej pogruntowałem je. Jak się trochę ociepli to pomaluję je na biało a po parkietach na kolor docelowy. No i niedługo muszę wybrać kotłownię.

Ivo ja tak jak pisałem wcześniej chcę zamieszkać w czerwcu. Jak nie musisz to nie śpiesz się. Ja wolałbym wszystko dokładnie wykończyć, obejście doprowadzić do porządku i dopiero zamieszkać.

Powodzenia w Nowym Roku :)

• 2 weeks później...

Witam!

Greg - mam nadzieję, że z małą wszystko oki...

Im bliżej wiosny tym bardziej doceniam naszą decyzję o wydłużeniu budowy - mam kolejny rok na przemyślenia :) Teraz do wyboru mam tylko kilka tematów, a już przeżywam strsy - czy na pewno to, czy będzie dobrze itp. Brrrr... :(

Michalus - i jakie drzwi zewnętrzne wybrałeś - Dziadka..?

Ivo, znalazlem drzwi ktore mi sie podobajaw i maja rozsadną cenę w Stolbudzie Włoszczowa http://www.stolbud.pl widzialem wykonanie na wlasne oczy, są ok. Nazywają się Walencja. U mnie wymiar w murze jest nietypowy więc czekam na wycenę. Druga alternatywa sa drzwi firmy Dziadek, ale chcialbym je wczesniej zobaczyc a nie mam gdzie. W Lublinie jest przedstawiciel ale on wystawkę mowi ze bedzie mial w lutym. Wiec czekam do lutego z podjęciem decyzji. Jaka jest u was cena po rabatach welny Rockwool Toprock gr12 cm i Superrock gr 10?

pozdrawiam Michalus