Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie.

Dawno nie zaglądałem bo jakoś czasu ostatnio brakuje no i grypa szalała w rodzinie.

Ivo dzięki z małą wszystko ok. Niestety to jest właśnie tak z tą budową - cały czas stresy. Trzeba to przeżyć :)

Kolega ma drzwi firmy Dziadek i jest zadowolony.

Pochwalę się, że mam już zainstalowany kominek. Teraz muszę wybrać kocioł. Zrobiłem obchód po hurtowniach. Różnie sprzedawcy mówią. Ale kilku polecało np. Niedźwiedzia SD. Wcześniej myślałem o Vaillancie

Michalus Ty już wybrałeś kocioł?

hej

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ivo domek ekstra szczerze gratuluje

Greg zastanawiam sie nad zestawem Saunier Duval o nazwie Themapak Fas21E, jesto kociol z zamknieta komora, W zestawie jest wszystko:zasobnik,podgrxewacz, rura,plyta polaczeniowa itp, brakuje regulatora pokojowego. Cena katalogowa przy 100l zasobniku 5778. Znalazlem w internecie firme z tymi kotlami ktora oferuje upust ok 30% co daje ok.4000zl. Firma ma siedzibe w Debicy, to kolo Ciebie. Mam do ciebie prosbe, czy moglbys ja sprawdzic.Jezeli tak to odezwij sie na priva

pozdrawiam Michalus

Właśnie myślałem, żeby podnieść wyżej :D

Mam już kotłownię i grzejniki. Zamówiłem też parkiet i mam umówionego wykonawcę do jego położenia i schodów. Pora porozglądać się za kuchnią.

W przyszłym tygodniu biorę urlop więc coś porobię. M. in. mam zamiar uruchomić alarm i pomalować ściany na biało.

• 2 weeks później...

Gratuluję Ivo :D

Ja już po urlopie. Wymalowałem wszystki ściany i sufity na biało. Po parkietach na kolor docelowy. Kominek sprawuje się raczej dobrze chociaz dawno juz w nim nie paliłem. Raz że nie mam dobrego drewna a dwa, że działa mi już co :lol:

Tylko boję się rachunku za gaz :cry:

Ivo w piatek odebralem drzwi, drzwi sa ze Stolbudu Wloszczowa model Walencja z pszeszkleniem kolor lazur dąb. Przyznam ze ich dobrze nie ogladalem poniewaz musza one jeszcze przez pewien czas stac w garażu, sa zapakowane i czekać na swoja kolej. Byly robione na zamowienie poniewa maja wysokośc 230cm. Odnośnie ocieplenia poddasza to wlasnie zakupilem Rockvoola Superrock i Toprock, krece sie za drzwiami wewnetrznymi, podoba mi sie Porta ale ta cena :) mam obgadanego wytworce parkietu iw kwietniu wystawi mi faklture na 7% a sam parkiet odbiore pozniej. szukam grzejnikow i wszystkiego co sie da :) aby uciec przed watem. Mam juz zrobiony projekt kominka i kosztorys ale znowu ta cena :) musze wplacic na poczatek 30% wartosci i odkladam ta decyzje

Greg jakie grzejniki wybrales i ile ciebie kosztowala obudowa kominka

pozdrawiam Michalus

michalus - właśnie dzisiaj jestem po pierwszych przeglądach wizualnych drzwi zewnętrznych i ...wszystkie 210 wys :( A jak wspomniałam, że mam 230 to proponuję prześwietlenie górne.

Dlaczego się zdecydowałeś akurat na nietypowe zamiast prześwietlenia? No i najważniejsze - zdradzisz cenę tych drzwi na zamówienie..?

A nie zastanawiałęś się nad drzwiami wew robionymi na zamówienie u lokalnego stolarza - ponoć wychodzi taniej i sam decydujesz jak piękne mają być... :)

Projekt kominka robiła Ci jakaś firma? Za free..? Możesz podesłać..?

Michalus moja obudowa kominka kosztowała jakieś 3700 brutto (bez robocizny). Długo się zastanawiałem czy ją robić. Ale w końcu zdecydowałem się i mam. Jest to klasyczna obudowa z piaskowca a półki z marmuru. Wybraliśm ją ponieważ od razu przypadła do gustu i mni i żonie a to się rzadko zdarza :)

Grzejniki mam Delonghi. Tutaj się nie zastanawiałem - wszystkie firmy robią podobne.

Właśnie dzisiaj ma być u mnie stolarz i porozmawiamy o drzwiach

wewnętrznych.

P.S. Kiedy podeślesz obiecane zdjęcia? :)

Ivo rozmawiałem z kilkoma fachowcami, gościem zajmującym się projektowaniem drzwi nietypowych w Stolbudzie Wloszczowa i większość z nich stwierdziła ze to naświetle będzie małe i będzie brzydko wyglądało. W niektórych firmach produkuje się naświetle jako osobny element , czyli na naświetle wychodzi 20 cm. Tłumaczono mi ze rama ma grubość ok. 6-7 cm razy dwa to na naświetle zostanie ok. 8-6cm. We Włoszczowej byli gotowi zrobić jak jedną całość ale to kosztowało ok.300zł drożej . Byłem również u miejscowych stolarz ale zrezygnowałem z ich usług. Nie mam do końca do ich zaufania, widziałem drzwi robione zewnętrzne przez nich po3-4 sezonach. Po drugie wybrałem okna meranti tik i chodziło o dobranie do nich koloru drzwi. Tutaj była taka możliwość, a u stolarza to były pewne problemy . Cenowo też nie byli rewelacyjni ok. 2000zł z byle, jakim zamkiem i okuciami. Tutaj za lazur i nietypowy wymiar doliczyli mi odpowiednio 15% i 15% i wyszło za cale drzwi z ładna klamka, dwoma wkładkami atestowanymi zamkiem ryglowym 2750zł.Jeżeli zobaczysz projekt tych drzwi to one maja przeszklenia które daja światlo

Projekt kominka robi mo firma POLGRAFT2 z Bialej . Jest on u nich w komputerze i dostane go w formie pisanejdopiero po podpisaniu umowy :)

Greg zdjecia przysle w tym tygodniu

pozdrawiam Michalus