Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A u nas zakupy na szybkiego przed VATem :(

Jak na razie mamy kupione okna i bramę garażową w kolorze "złoty dąb". Dzisiaj odebraliśmy wycenę dachówki i pewnie zaraz po świętach zrobimy zamówienie. I od razu pewnie też styropian i wełnę na ocieplenie poddasza.

A nawięcej nerwów to mam z drzwiami wejściowymi - nie mogę znaleźć producenta, któy by mi zrobił na wymiar :evil: Ale jeszcze poszukam...

No własnie - tylko ta kasa.... :(

WESOŁYCH i RODZINNYCH ŚWIĄT!!!!!

Michalus dzięki za zdjęcia. Fajnie zobaczyć domek taki jak mój w innym wykonaniu :)

Nie wiedziałem, że budowałeś z BK na klej. Będziesz to ocieplał?

Mam jeszcze pytanko bo nie widac na tych zdjęciach: pod tarasem wejściowym masz jakieś wejście? Jest tam kratka wentylacyjna. Pytam bo ja go chyba podmuruję tak jak Ty.

• 3 weeks później...

Hej.

Co tam u Was? Po wejściu do Uni nic nie robicie :)

Ivo dalej jesteś w szoku? Zaczekaj na wykończeniówkę ta dopiero potrafi zaszokować (przynajmniej u mnie tak było) :)

U mnie położone parkiety jutro mają przyjść je pocyklinować. Mam zrobioną łazienkę na dole. Tydzień temu wykopalem szambo bo niedoczekałem się na kanalizację. W sobotę wstawiłem też drzwi wewnętrzne na dole bo na górze dopiero po cyklinowaniu. Zastanawiam się teraz na jakie kolory pomalować ściany. Coraz bliżej do przeprowadzki :)

Pozdrówka.

Szok mi już minął, bo zakończyliśmy wydatki na ten rok i wydaliśmy kaskę.

My na budowie pracujemy tylko w wakacje, więc zaczynamy pod koniec czerwca :D

A wykończeniówka to naprawdę masę kaski pożera? Ile procentowo? No to bedzie się szykował kolejny SZOK

greg - a kiedy dokładnie ma być przeprowadzka - macie taki termin?

No to macie teraz wakacje budowlane Ivo :D

Trudno powiedzieć ile to jest procentowo wykończeniówka ale mnie zaskakuje :evil: Jakoś przy budowie potrafiłem wszystko wyliczyć a teraz nazbiera się tyle pierdółek i to wszystko niby małe kwoty ale kosztuje. Chcemy się przeprowadzić w połowie czerwca. Tak, że jescze ok miesiąca czasu mamy :D

No to super macie - my dopiero będziemy się wprowadzać w następnym roku, pewnie w sierpniu.

A ta wykończeniówka to mnie teraz męczy i już się zastanawiam co i jak, i o czym nie zapomnieć. A dodatkowo planuję jak urządzić ogród :)

Miłego!

W czerwcu znowu będziemy budowlańcami :)

• 4 weeks później...

Chłopaki, no i mam pierwszy problemik w roku budowlanym :(

W salonie mam drzwi tarasowe, przesuwane - okno będzie dostarczone z dwa tygodnie. teraz przygotowujemy podmurówkę i nas zatkało.

Facet przy mierzeniu tego okna liczył otwór od wylewki razem z parkietem (17 cm) i wyjdzie na to, że okno nie bedzie idelanie sięgało do podłogi, tylko będzie min. 5 cm nad nią i powstanie sztuczny prób. SZOK!!!!

Co mamy robić? Załamałam się :evil:

Mozę podmurować jakoś belkę od góry o 5 cm - ale to chyba fikcja. HELPIK!

A co u Was na budowie? Praca pewnie idzie pełna parą...

Jednak mieliśmy szczęście, gdyż okazało się, że okna nasze jeszcze nie są przygotowane i zmieniliśmy wymiary - od razu humorek mi się poprawił :)

greg - ale macie SUPER!!!!! Było świętowanie? A jak pierwsza noc? I jak ogolnie wrażenia już z drugiej strony - nie jako budowlańca, a mieszkańca?

Ivo jest SUPER. Pierwsza noc nie była zbyt udana bo nie dała nam spać mlodsza córa. Akurat zaczęło się u niej ząbkowanie. Teraz jest juz ok. :)

Jakiegoś wielkiego świętowanie jeszcze nie było. Jedynie najbliższa rodzina. Wypiliśmy szmpana :) Nie ma jeszcze za bardzo gdzie posadzić gości :-? Odwiedzają nas tylko przyjaciele i zobaczyć jak żyjemy. Oficjalna parapetówka jeszcze przed nami :p

Jeszcze trochę roboty zostało do zrobienia na parę lat :)

U Ciebie pewnie prace ruszyły pełną parą. Wakacje się zaczęły :wink:

greg - jeszcze raz gratulacje :)

A masz moze zdjęcia z domku?

Jestem bardzo ciekawa jak wygląda domek po urzadzeniu, w którym miejscu masz np. wannę, kanapę, kuchenkę itp.

Jejku - byłbym bardzo wdzięczna, gdybyś zrobił kilka fotek i podesłal - z gory dzięki!!!!!!

U nas z budową ruszamy od czwartu, dzisiaj mężulek ma jeszcze Radę Pedagogiczną.

Zaczniemy od przygotowania garażu (tynk, kable) do wstawienia bramy, a potem podmurówki pod oknami - za dwa tygodnie wstawiamy okna i drzwi może szybciej.

Kolejny etap prac to kominy, ścianki działowe do końca i oceiplanie. W sierpniu natomiast dachówka.

A z ciekawostek to jestem na początku 6 miesiaca z bliźniakami (chlopaki!) :) :) :)

Ivo zdjęcia jakieś znajdę i podeślę Ci jak tylko zeskanuję lub dorobię cyfrówką :)

Problem będzie z fotką wanny bo na razie jej nie mam :( Wanna ma być w górnej łazience a ta czeka nie zrobiona na lepsze czasy. Kanapę to już byśmy kupili tylko, że nam się gusta różnią i musimy się jeszcze dogadać z żoną ;) Na razie stoi w salonie pożyczony materac.

Wow!!! To jest wiadomość. Wam to się należą gratulacje :D :D :D

Twój mąż to dobry majster. I dom postawi i ........ ech :oops: :D :D

Trzymaj się i uważaj na siebie.

Pozdrówka