Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak przykrecić lampę do sciany ocieplonej styropianem "

Recommended Posts

mam problem

chcę założyć lampę nad drzwiami wejsciowymi ale sciana jest ocieplona styropianem grubości 12 cm do montażu lampy mam blaszkę 3/8 cm do której przykręcam lampe 30 stopni pochyloną do góry w stosubku do sciany (ściana z max-a) otwory w blaszce montazowej na kołki6-ki niestety te kołki maja max. długośc z kołnierzem 8 cm

no i big problem

pomóżcie

moze ktoś podrzuci dobry pomysł

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Używałem tych wkrętów do mocowania pionowej deski szalunku od stopnia schodów na taras (tak) z jednej strony, tak wyszło.

Były to pakowane po 2 szt., drogie (ok 12 zł. za komplet) wkręty, jakieś niemieckie, z Castoramy.

Jakoś to działa, ale szału nie robi. Nie możesz trochę przerobić blaszki, żeby zmieścić tam większy kołek? 8 lub 10 są bodajże nawet 14 cm.

Jeżeli zdecydujesz się na wkręt, to pamiętaj, że masz tylko 1 próbę - jak rozdziubiesz styropian to już w tym miejscu nic nie przykręcisz.

Wkręt wkręcałem kombinerkami, bo po kilku obrotach ciężko idzie.

U siebie też będe miał takie lampki i jak te wkręty mnie wkurzą to wytnę styropian i przymocuje na płaskowniku metalowym, np. w kształcie C, płaskownik zapiankuję i cześć. 8)

Są też metalowe kotwy do montażu przez ocieplenie. Ja znalazłem takie ustrojstwa w sklepie metalowym. Robi to jakaś Polska Firma.

Polega to na tym, że masz kołek który mocujesz w ścianie a potem wkręcasz dłygi wkręt z gwintem na końcu. Po wkręceniu wkręta w ścianę masz możliwość przykręcenia nakrętkami lampy itp. Kostowało to jakieś nieduże pieniądze.

Używałem tych wkrętów do mocowania pionowej deski szalunku od stopnia schodów na taras (tak) z jednej strony, tak wyszło.

Były to pakowane po 2 szt., drogie (ok 12 zł. za komplet) wkręty, jakieś niemieckie, z Castoramy.

Jakoś to działa, ale szału nie robi. Nie możesz trochę przerobić blaszki, żeby zmieścić tam większy kołek? 8 lub 10 są bodajże nawet 14 cm.

Jeżeli zdecydujesz się na wkręt, to pamiętaj, że masz tylko 1 próbę - jak rozdziubiesz styropian to już w tym miejscu nic nie przykręcisz.

Wkręt wkręcałem kombinerkami, bo po kilku obrotach ciężko idzie.

U siebie też będe miał takie lampki i jak te wkręty mnie wkurzą to wytnę styropian i przymocuje na płaskowniku metalowym, np. w kształcie C, płaskownik zapiankuję i cześć. 8)

Te kołki (chyba Fichera) są OK.

Trzeba tylko wcześniej nawiercić w styropianie otwór prowadzący (np. 4mm) zwykłym wiertłem, wtedy kołek nie "myszkuje" przy wkręcaniu.

A wkręcać najlepiej bitami (jest to narysowane na pudełku :))

A wkęty mogą być zwykłe - dość grube, krótkie - też jest na pudełku.

Tak, właśnie, te wkręty to do drewna zwykłe, grubsze (wymiar na pudełku).

Ale te bity to nie wiem panie co to? :lol:

A instrukcje to ja panie czytam jak już spierd... robotę i nie wiem co dalej :lol: :lol: :lol:

Bity to takie cóś co się wkłada np. do wkrętarki żeby wkręcić inne cóś (np. wkręt).

Jakbyłem młody :cry: i pewny swojej inteligencji też nie czytałem instrukcji.

Z wiekiem człowiek pokornieje. :lol:

Ja też miałem ten problem ale długie zwykłe plastikowe dyble załatwiły sprawę, wisi na tych dyblach lampa nad tarasem, mocowania rynien i sygnalizator od alarmu i nic się nie oberwało (2 lata) ale też miałem obawy czy taki dybel utrzyma. Diabła na tych dyblach by powiesił nie wspomnę o lampie. :D

No to ładnie!

Ja przymerzam się do ocieplenia domu styropianem 15cm i widzę, że potem czeka mnie trochę zabawy jak będę chciał cokolwiek zawiesić na ścianie :-?

Przecież są różnej długości kołki mi wystarczyły takie, a więc ocieplenie styropianem 15 cm niczemu nie przeszkadza.

Taaa Też ociepliłem 15cm styropianem a wszelki standard to pod 12cm i co krok musiałem kombinować dłuższe wkręty i kołki. Najgorzej bylo do rur spustowych.