pokerzysta 30.09.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 mam problem chcę założyć lampę nad drzwiami wejsciowymi ale sciana jest ocieplona styropianem grubości 12 cm do montażu lampy mam blaszkę 3/8 cm do której przykręcam lampe 30 stopni pochyloną do góry w stosubku do sciany (ściana z max-a) otwory w blaszce montazowej na kołki6-ki niestety te kołki maja max. długośc z kołnierzem 8 cmno i big problempomóżciemoze ktoś podrzuci dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 30.09.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 W marketach budowlanych są dostęne specjalne plastikowe wkręty o bardzo dużej średnicy preznaczone właśnie do mocowania w styropianie.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 30.09.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Używałem tych wkrętów do mocowania pionowej deski szalunku od stopnia schodów na taras (tak) z jednej strony, tak wyszło. Były to pakowane po 2 szt., drogie (ok 12 zł. za komplet) wkręty, jakieś niemieckie, z Castoramy. Jakoś to działa, ale szału nie robi. Nie możesz trochę przerobić blaszki, żeby zmieścić tam większy kołek? 8 lub 10 są bodajże nawet 14 cm. Jeżeli zdecydujesz się na wkręt, to pamiętaj, że masz tylko 1 próbę - jak rozdziubiesz styropian to już w tym miejscu nic nie przykręcisz. Wkręt wkręcałem kombinerkami, bo po kilku obrotach ciężko idzie. U siebie też będe miał takie lampki i jak te wkręty mnie wkurzą to wytnę styropian i przymocuje na płaskowniku metalowym, np. w kształcie C, płaskownik zapiankuję i cześć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 30.09.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Są też metalowe kotwy do montażu przez ocieplenie. Ja znalazłem takie ustrojstwa w sklepie metalowym. Robi to jakaś Polska Firma.Polega to na tym, że masz kołek który mocujesz w ścianie a potem wkręcasz dłygi wkręt z gwintem na końcu. Po wkręceniu wkręta w ścianę masz możliwość przykręcenia nakrętkami lampy itp. Kostowało to jakieś nieduże pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 30.09.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Używałem tych wkrętów do mocowania pionowej deski szalunku od stopnia schodów na taras (tak) z jednej strony, tak wyszło. Były to pakowane po 2 szt., drogie (ok 12 zł. za komplet) wkręty, jakieś niemieckie, z Castoramy. Jakoś to działa, ale szału nie robi. Nie możesz trochę przerobić blaszki, żeby zmieścić tam większy kołek? 8 lub 10 są bodajże nawet 14 cm. Jeżeli zdecydujesz się na wkręt, to pamiętaj, że masz tylko 1 próbę - jak rozdziubiesz styropian to już w tym miejscu nic nie przykręcisz. Wkręt wkręcałem kombinerkami, bo po kilku obrotach ciężko idzie. U siebie też będe miał takie lampki i jak te wkręty mnie wkurzą to wytnę styropian i przymocuje na płaskowniku metalowym, np. w kształcie C, płaskownik zapiankuję i cześć. Te kołki (chyba Fichera) są OK. Trzeba tylko wcześniej nawiercić w styropianie otwór prowadzący (np. 4mm) zwykłym wiertłem, wtedy kołek nie "myszkuje" przy wkręcaniu. A wkręcać najlepiej bitami (jest to narysowane na pudełku ) A wkęty mogą być zwykłe - dość grube, krótkie - też jest na pudełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 30.09.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Tak, właśnie, te wkręty to do drewna zwykłe, grubsze (wymiar na pudełku). Ale te bity to nie wiem panie co to? A instrukcje to ja panie czytam jak już spierd... robotę i nie wiem co dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 30.09.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Tak, właśnie, te wkręty to do drewna zwykłe, grubsze (wymiar na pudełku). Ale te bity to nie wiem panie co to? A instrukcje to ja panie czytam jak już spierd... robotę i nie wiem co dalej Bity to takie cóś co się wkłada np. do wkrętarki żeby wkręcić inne cóś (np. wkręt). Jakbyłem młody i pewny swojej inteligencji też nie czytałem instrukcji. Z wiekiem człowiek pokornieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 30.09.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 ....nio J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 30.09.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Do Dokkera mała informacja. Kupiłem takie kołki do mocowania w styropianie. Drogie ale mam tak samo 12 cm styropianu i pomyślałem ,że warto. Zamocowałem i co? Po pierwszej wichurze lampa mi spadła Nie kupujcie tego g...a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 30.09.2005 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 madagoral i jak w koncu zamocowaleś te lampę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 30.09.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Ja też miałem ten problem ale długie zwykłe plastikowe dyble załatwiły sprawę, wisi na tych dyblach lampa nad tarasem, mocowania rynien i sygnalizator od alarmu i nic się nie oberwało (2 lata) ale też miałem obawy czy taki dybel utrzyma. Diabła na tych dyblach by powiesił nie wspomnę o lampie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 30.09.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 ..pewnie za ciężką żarówkę zamontowałeś J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 30.09.2005 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Jarek_75 jak wyglądaja te dyble?czy to są te zwykłe kołki do mocowania styropianuprzeslij mi na emaila ich rysunek[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 30.09.2005 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Nie to nie są kołki do mocowania steropianu to są kołki szybkiego montażu tylko że długie. U mnie jest steropian 10 cm a kołki chyba 15 cm ale są i dłuższe z tym nie ma problemu jak znajdę jeszecze gdzieś te kołki to zrobię zdjęcie i podeślę Ci na @ lub zamieszczę na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 30.09.2005 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Uzywalem sporo takich szybkich kołków rozporowych do mocowania szalunków i wg mnie jak wkręt się chowa w kołek tylko 5 cm to to będzie słabo trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 30.09.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 U mnie trzymają się na tym nawet mocowania do rynien i nic nie odpada i się nie rusza nie wspomnę o lampie. Kwestaia tego czym się wierci jak na kołek 8 wiercimy wierłem 10 i na dodatek z włączonym udarem to napewnop nie będzie to trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 30.09.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 No to ładnie! Ja przymerzam się do ocieplenia domu styropianem 15cm i widzę, że potem czeka mnie trochę zabawy jak będę chciał cokolwiek zawiesić na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 30.09.2005 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 No to ładnie! Ja przymerzam się do ocieplenia domu styropianem 15cm i widzę, że potem czeka mnie trochę zabawy jak będę chciał cokolwiek zawiesić na ścianie Przecież są różnej długości kołki mi wystarczyły takie, a więc ocieplenie styropianem 15 cm niczemu nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 01.10.2005 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 Z tego co napisaliście zdążyłem się zorientować, że są, ale i tak mnie to nie cieszy, bo wbrew pozorom nie jest to wcale takie proste.Ale przecież musi się udać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 01.10.2005 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 No to ładnie! Ja przymerzam się do ocieplenia domu styropianem 15cm i widzę, że potem czeka mnie trochę zabawy jak będę chciał cokolwiek zawiesić na ścianie Przecież są różnej długości kołki mi wystarczyły takie, a więc ocieplenie styropianem 15 cm niczemu nie przeszkadza. Taaa Też ociepliłem 15cm styropianem a wszelki standard to pod 12cm i co krok musiałem kombinować dłuższe wkręty i kołki. Najgorzej bylo do rur spustowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts