Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt IDALIA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja szybko wiec opisze co zmienilismy w projekcie. Tak zebyscie wiedzieli :)

1. Podnieslismy wysokosc pomieszczen do ok. 2,95 cm :)

2. Tym samym zwiekszylismy okna

3. Wydluzylismy pokoj na koncu po prawej do konca tarasu, zwiekszajac go tym samym i poprzesuwalismy troche granice pozostaluch pokoi, zwiekszajac ogolna lazienke i dodajac jedno okno w naszej sypialni (tej od tarasu).

4. Zlikwidowalismy to dziwne wg nas WC przy kuchni i w tym miejscu zrobilismy podciag

5. zlikwidowalismy sciane pomiedzy kuchnia a salonem i mamy tam tylko "wyspe" oddzielajaca

6. ogolna powierzchnia po poprawkach wynosi 147 m.

Czym macie oblozony dom na dole? tak jak w projekcie kamieniem czy moze klinkierem?

Na jaki kolor tynkowaliscie?

Jakie macie okna? Plastikowe czy drewniane i jaki kolor?

Pozdrawiam.

Kasia Zacharska

• 2 weeks później...

Witamy idaliolubów !!

My również chcemy budować Idalie pod Wrocławiem (wspaniały mały domek)

Mamy pytanko : Ile was kosztował stan surowy zamknięty ? Na jaka kwote musimy się nastawić ? Wiemy :D że dach jest kosztowny, gdyż jest dość skomplikowany.

Będziemy wdzięczni za wszelkie odpowiedzi i liczymy na Państwa pomoc.

No wiec ile kosztuje stan surowy zamkniety nie wiem, ale za stan surowy z więźbą dachową i położeniem dachówki(czyli "półotwarty")płacimy:

1. robocizna z wywozem humusu i wyprowadzeniem hydrauliki - 37.000

2. materiały są wstępnie wycenione na ok. 80.000 (z dachem bez okien).

Budujemy sciane 3-warstwowo, wiec troche drozej kosztuje robocizna i materialy.

Dachowke chcemy ceramiczna Roben nie Braas, wiec tez o 1 zl drozej na sztuce (czyli lacznie drozej jakies 2500 zl na dachu).

Zaczynamy 18 wrzesnia wiec moge informowac na biezaco ;)

Pozdrawiam

Kasia

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witamy "Idaliowców" :)

W najbliższym czasie dołączamy do Waszego grona szczęśliwych posiadaczy tego domku. Budowę zaczynamy dopiero na wiosnę, ale chcielibyśmy, o ile to możliwe, zobaczyć wybudowaną już Idalię i przede wszystkim posłuchać Waszych uwag. Czy teraz zmienilibyście coś w projekcie?

Przyznam, że obawiamy się trochę tego wc przy pokoju dziennym, czy efekty dźwiękowe nie będą uciążliwe?

Budujemy się 15 km od Wrocławia. Czy ktoś z Was "sąsiadów" znalazłby dla nas chwile czasu?

Pozdrawiamy

Kamila i Tomek

Hmmm, 15 km od Wrocławia mówicie ? To z której tak mniej więcej strony będziecie budować ? My jesteśmy 10 km od Leśnicy.

Do do wuceciku - u nas nie ma żadnego problemu z akustyką. Ścianki z bk 12 cm. drzwi porta z szybą (i otworami wentylacyjnymi). Oczywiście w razie jakichś ekscesów wewnątrz może być dziwnie, ale ten lokal służy raczej do "szybkiej obsługi" więc przez ten rok, jak mieszkamy (sporo imprez było po drodze) nie widzieliśmy (goście również) żadnego problemu.

Janu

Janu,

kupiliśmy działkę w Pęgowie, kierunek Oborniki Śląskie. Przyznam, że nieznajomośc tematu związanego z budowaniem jest wielka, dlatego też wszystkie wskazówki są dla nas cenne.

Zastanawiamy się nad poszerzeniem domu o metr po stronie garażu. Wynika to z potrzeb męskiej części: więcej miejsca w garażu na narzędzia, rowery, auto... W ten sposób powiększyłaby się niewiele, ale zawsze, przestrzeń na łazienki (wstępnie chciałam jedną a dużą) teraz moglibyśmy zachować wersję projektową z dwiema łazienkami.

Co o tym myślisz?

Zapomniałabym dodać, dziękuję :)

Kamila

• 1 month później...

Witam również,

dobrze wiedzieć, że nie jesteśmy sami w Pęgowie ;) Z tego co piszesz wynika, że prawdopodobnie jesteśmy bardzo bliskimi sąsiadami. Działkę kupiliśmy za stacją kolejową po lewej stronie, są tam trzy rzędy działek, my w drugim :) Oczywiście: kierunek Brzeg Dolny. Więc kto wie...

Niestety wciąz czekamy na decyzję o warunkach zabudowy, bardzo zależy nam na rozpoczęciu budowy na wiosnę przyszłego roku. Ostatnio dostaliśmy informację o planowanej kanalizacji. Okazało się, że to jakis developer wykupił za nami działki i moglibyśmy się podłączyć. Przyznam, że po rozmowie z nim jakoś nie mam zaufania. Chyba odpuścimy i jak da rade wybudujemy oczyszczalnię przydomową. Przyznam, że boje sie tej budowy, nie mamy żadnego doświadczenia :( Ale dość smucenia, święta za pasem :)))

Pozdrawiam

Kamila

Witam również,

dobrze wiedzieć, że nie jesteśmy sami w Pęgowie ;) Z tego co piszesz wynika, że prawdopodobnie jesteśmy bardzo bliskimi sąsiadami.

baaaaaardzo bliskimi :-)

Działkę kupiliśmy za stacją kolejową po lewej stronie, są tam trzy rzędy działek, my w drugim

301/42 czy 301/37 ?

Jeszcze jak się okaże że to Was widziałem w weekend takim białym autem jak robiliście objazd dzielnicy :-)

Niestety wciąz czekamy na decyzję o warunkach zabudowy, bardzo zależy nam na rozpoczęciu budowy na wiosnę przyszłego roku.

W drugim rzędzie są dwie wolne działki - pierwsza i szósta. Słyszałem że na szóstej jest już pozwolenie na budowę i to wydane przez ministerstwo infrastruktury... A to dokładnie naprzeciwko nas - bo my jesteśmy w pierwszym rzędzie :-)

Ostatnio dostaliśmy informację o planowanej kanalizacji. Chyba odpuścimy i jak da rade wybudujemy oczyszczalnię przydomową.

grrr, miesiąc wcześniej utwardziliśmy własnym kosztem drogę... jeden sąsiad rozmawiał o tym z burmistrzem Obornik i ten powiedział że możemy na dziko utwardzić drogę... Drań musiał już wiedzieć o kanalizacji... :evil: :evil: Teraz nam zrobią wykop dokładnie środkiem drogi...

A z oczyszczalnią jak będzie kanalizacja to już możęcie nie dostać zgody...

Tzn. u nas już w warunkach zabudowy było szambo lub oczyszczalnia.

I mamy oczyszczalnię.

Przyznam, że boje sie tej budowy, nie mamy żadnego doświadczenia :(

Miałem dokładnie to samo i jakoś się udało... A trudno o większe budowlane sieroty niż my ;-)

Będzie dobrze.

Grzegorz

ale numer :) działkę mamy 301/37

dawno nie byliśmy na "posesji":(

Wiem, że nie musimy podłączać się do tej kanalizacji, ale gmina nie wie kiedy sama tam zainwestuje w kanalizację, więc może jednak uda się nam. W złożonych dokumentach o wydanie WZ napisaliśmy, że chcemy oczyszczalnię, a dokumenty złożone były jeszcze w pażdzierniku.

Mam nadzieję, że będziemy mogli wykorzystać Wasze doświadczenia z budowy... no i może jak tylko zrobi się cieplej wypijemy wspólną kawę na naszej działce :)

Pozdrawiam

ale numer :) działkę mamy 301/37

proszę oto widok na nią z okna dachowego mojego domu :-)

http://czajla.republika.pl/dom/20041033s.jpg

(powiększenie: [/img]http://czajla.republika.pl/dom/20041033.jpg

Masz jakiś upatrzony projekt? Piętrowy pewnie :-?

Zapraszam do Grupy Wrocławskiej:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=798

Grzegorz

Tak myślałam, właśnie Wasz domek zapamiętałam. Może Cie zaskoczę, ale chcemy parterowy

http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090400&ProjID=40

Znależliśmy już jednego szczęśliwca co postawił Idalię, szalenie madry człowiek w tej materii. Może uda się nam zobaczyć dom na żywo.

Ciekawa też jestem Waszych wrażeń, tego jak się mieszka, jak rozumiem wyprowadziliście się z Wrocka?

Kamila

Hej

No oczywiście wiem, gdzie Pęgów i zjazd na Brzeg (nasza Idalia jest właśnie od strony Brzegu, ale za Odrą, jeśli wiesz, gdzie są Prężyce, to niedaleko...).

Wiele razy jeździłem (w dawnych latach) tamtędy rowerem.

Więcej powiem. Nawet kiedyś mieliśmy koło stacji budować dom, jednak z powodów rodzinnych nic z tego nie wyszło.

Ale jakoś nie mogę zlokalizować tego miejsca na landszafciku, widocznym z mojej działki. Pewnie Pęgów schował mi się za lasem...

Janu

Hehehe

K&T. Dziękuję za komplementy.

Uda Wam się, uda, ale po Nowym Roku, jak pogoda dopisze...

Lasy obornickie to widać z mojej działki, ale gdzie Pęgów ? :o

Janu

hehe. Pęgów... no 7 km od Ciebie. Tyle że w lini prostej przez Odrę...

Samochodem przez most milenijny będzie coś 38 :-)

do K&T: my mieszkamy od połowy września i mieszka się super.

Pewnie nawet nie wiesz, że z Twojej działki czasami widać Ślężę,

np tak jak tu:

http://czajla.republika.pl/dom/200423-091187s.jpg

Grzegorz