JMaciek 30.09.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Witam, Bardzo proszę o wszelkie sugestie i pomysły jak zlikwidować problem który pojawił się na styku okno-mur a ściślej rama-tynk. Wygląda on tak: [foto1] W wersji ekstremalnej tak: [foto2] Okna są z pcv a te przedstawione powyżej są skierowane na zachód. Słońce nagrzewa plastik który stygnie w nocy - takie cykle powodują wykruszanie się tynku. Budynku już nie przestawię , okien w najbliższym czasie nie wymienię więc co można z tym zrobić oprócz machnięcia na to ręką? Myślałem o jakimś akrylu lub szpachli pokrytej potem tynkiem lub wymieszanej z tynkiem (mam go jeszcze trochę)....? Jak zrobić aby nie pękało? Nie wszędzie jest tak źle. Od strony północnej wogóle nie ma tego problemu. Generalnie chciałbym aby wszystkie okna tak wyglądały : [foto3] Z góry dziękuję i pozdrawiam, Maciek Jot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 30.09.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 ...chiba, by trza to jakim silikonem potraktować Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 30.09.2005 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Aha - jeszcze by fajnie było aby to jakoś estetycznie wyglądało... (ale mi się zachciewa ). Jakoś nie widzę silikonu rozprowadzonego po chropowatym baranku - i koloru pewno nie dobiorę ... M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 30.09.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 ...no, to masz jeszcze inną ewentualność:- dobrać cieniutkie listwy wykończeniowe pcv w kolorze okien i przykleić je do framugi, tak aby zasłaniały spękania...PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 30.09.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 bedzie tylko coraz gorzej - widocznie nie ma mocowan pośrednich - w polowie wysokości - albo też sa za slabe usztywnienia - jaki to system i jaka firma to montowala i wyprodukowala - jedyna rada - listewki w tym kolorze - powinna tam byc gąbka w styku - podaj maila to Ci wysle jak powinno to wygladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 30.09.2005 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Firma z Twojego polecenia Pchełku - Stolbud Warszawa, system Veka PerfectLine. Okna mocowane po 3 kotwy na każdy bok i 2 u góry jak pamiętam. Listewki polecił mi Jareko i mam je ale w garażu - miałem już dom otynkowany ale przed kolorowym tynkiem strukturalnym i majstrowie od tynków powiedzieli, że za późno aby je zastosować (tu nastąpiły długie wyjaśnienia dlaczego...) . Mówili, że i bez listew też będzie ok - i jest ale na północnej stronie ... Czy Pchełku zawsze należy stosować te listwy czy też są jakieś inne sposoby zapobiegania pęknięciom na styku okno-mur? Bo chyba nie tylko ja mam taki problem - a może tylko ja ? Eee, pewnie się zbytnio przejmuję - przecież chałupa stoi i na głowę się nie leje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 30.09.2005 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 tylko masa trwale elastycz czyli np. w/w silikon. listewki na chropowatym baranku mi sie conajmniej nie widza.To jest normane ze peka, PCV pracuje, i tynk musi sie kruszyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 01.10.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 przed tynkowaniem profile przyokienne z taśmą rozpreżną po tynkowaniu ... może troszkę powiększyc tę szczelinę i wcisnąć taką listwę i powtórnie zamalowac .... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 03.10.2005 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 To jest normane ze peka, PCV pracuje, i tynk musi sie kruszyc. Chyba masz rację - byłem wczoraj u znajomych - mają białe okna pcv od wschodu i też połączenie tynk-okno jest popękane (a wydawać się by mogło że od wschodu słońce nie grzeje tak mocno a białe pcv nie nagrzewa się bardzo). tylko masa trwale elastycz czyli np. w/w silikon. . Chyba lepszy jest akryl - z tego co wiem silikon się rozwarstwia i nie daje się malować... Tak czy siak zrobiłem eksperyment - wypełniłem ubytki: 1. samym tynkiem, 2. szpachla plus tynk, 3. akryl plus tynk. Zobaczymy co z tego wyjdzie po kilku miesiącach . Pozdrawiam, Maciek Jot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekola 03.10.2005 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Co to są te "profile przyokienne z taśmą rozpreżną"? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 03.10.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Co to są te "profile przyokienne z taśmą rozpreżną"? D. profile z PCV z siatką które nakleja się na okna, połączenie okna z listwa jest z taśma rozpręzną która dostosowywuje swoja objętośc do szceliny, w systemie caparol i sto ...cena w sto ok 30 zł za 1,4 mb ( nie pamiętam dokładnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 10.10.2005 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Dla zainteresowanych ilustracja jak pracują okna pcv: Przed nagrzaniem: http://klub.chip.pl/darcy/a.jpg Po nagrzaniu: http://klub.chip.pl/darcy/b.jpg Widać, że masa uszczelniająca parapet jest wyciskana przez rozgrzany profil niczym plastelina - tak więc na styku okno-mur zawsze będą pęknięcia .... Co ciekawe czytając wątek o najlepszych oknach trafiłem na informację, że okna pcv (szczególnie ciemne) silnie się nagrzewają lecz nie uzmysłowiłem sobie skutków tego nagrzewania aż do teraz ... Pozdrawiam, Maciej Jot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 10.10.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 ucieklo [olewam polskie czcionki] - moze jakies cwiercwalki z PVC lub z drewna meranti - jak Ci to sie zle widzi - a faktycznie jest slabo - ta firma w porzadku i montaz tez jest dobry - no ale okna kolorowe lubia tak robic sobie spekania - mozna polubic ale wilgoc bedzie wlazic w szpary i tez niedobrze - moze ta firma co te okna wstawiala ma takie walki i ci sprzeda - bo tasmy rozprezne to sie daje w trakcie montazu okien i teraz jest za pozno na ich zastosowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 11.10.2005 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Dzięki Pchelku za podpowiedź - zainteresuję się ćwierćwałkami... Pozdrawiam,Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts