Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to ulepszyć (okno-mur)

JMaciek

Recommended Posts

Witam,

Bardzo proszę o wszelkie sugestie i pomysły jak zlikwidować problem który pojawił się na styku okno-mur a ściślej rama-tynk.

Wygląda on tak:

[foto1]

W wersji ekstremalnej tak:

[foto2]

Okna są z pcv a te przedstawione powyżej są skierowane na zachód. Słońce nagrzewa plastik który stygnie w nocy - takie cykle powodują wykruszanie się tynku. Budynku już nie przestawię :), okien w najbliższym czasie nie wymienię więc co można z tym zrobić oprócz machnięcia na to ręką? Myślałem o jakimś akrylu lub szpachli pokrytej potem tynkiem lub wymieszanej z tynkiem (mam go jeszcze trochę)....? Jak zrobić aby nie pękało?

Nie wszędzie jest tak źle. Od strony północnej wogóle nie ma tego problemu. Generalnie chciałbym aby wszystkie okna tak wyglądały :) :

[foto3]

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Maciek Jot

bedzie tylko coraz gorzej - widocznie nie ma mocowan pośrednich - w polowie wysokości - albo też sa za slabe usztywnienia - jaki to system i jaka firma to montowala i wyprodukowala - jedyna rada - listewki w tym kolorze - powinna tam byc gąbka w styku - podaj maila to Ci wysle jak powinno to wygladac

Firma z Twojego polecenia Pchełku :wink: - Stolbud Warszawa, system Veka PerfectLine. Okna mocowane po 3 kotwy na każdy bok i 2 u góry jak pamiętam. Listewki polecił mi Jareko i mam je ale w garażu - miałem już dom otynkowany ale przed kolorowym tynkiem strukturalnym i majstrowie od tynków powiedzieli, że za późno aby je zastosować (tu nastąpiły długie wyjaśnienia dlaczego...):-? . Mówili, że i bez listew też będzie ok - i jest ale na północnej stronie :) ...

Czy Pchełku zawsze należy stosować te listwy czy też są jakieś inne sposoby zapobiegania pęknięciom na styku okno-mur? Bo chyba nie tylko ja mam taki problem - a może tylko ja :o ? Eee, pewnie się zbytnio przejmuję - przecież chałupa stoi i na głowę się nie leje :) ...

To jest normane ze peka, PCV pracuje, i tynk musi sie kruszyc.

Chyba masz rację - byłem wczoraj u znajomych - mają białe okna pcv od wschodu i też połączenie tynk-okno jest popękane (a wydawać się by mogło że od wschodu słońce nie grzeje tak mocno a białe pcv nie nagrzewa się bardzo).

tylko masa trwale elastycz czyli np. w/w silikon. .

Chyba lepszy jest akryl - z tego co wiem silikon się rozwarstwia i nie daje się malować...

Tak czy siak zrobiłem eksperyment - wypełniłem ubytki:

1. samym tynkiem,

2. szpachla plus tynk,

3. akryl plus tynk.

Zobaczymy co z tego wyjdzie po kilku miesiącach :) .

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Co to są te "profile przyokienne z taśmą rozpreżną"?

D.

profile z PCV z siatką które nakleja się na okna, połączenie okna z listwa jest z taśma rozpręzną która dostosowywuje swoja objętośc do szceliny,

w systemie caparol i sto ...cena w sto ok 30 zł za 1,4 mb ( nie pamiętam dokładnie)

Dla zainteresowanych ilustracja jak pracują okna pcv:

Przed nagrzaniem:

http://klub.chip.pl/darcy/a.jpg

Po nagrzaniu:

http://klub.chip.pl/darcy/b.jpg

Widać, że masa uszczelniająca parapet jest wyciskana przez rozgrzany profil niczym plastelina - tak więc na styku okno-mur zawsze będą pęknięcia :-? ....

Co ciekawe czytając wątek o najlepszych oknach trafiłem na informację, że okna pcv (szczególnie ciemne) silnie się nagrzewają lecz nie uzmysłowiłem sobie skutków tego nagrzewania aż do teraz :oops: ...

Pozdrawiam,

Maciej Jot

ucieklo [olewam polskie czcionki] - moze jakies cwiercwalki z PVC lub z drewna meranti - jak Ci to sie zle widzi - a faktycznie jest slabo - ta firma w porzadku i montaz tez jest dobry - no ale okna kolorowe lubia tak robic sobie spekania - mozna polubic ale wilgoc bedzie wlazic w szpary i tez niedobrze - moze ta firma co te okna wstawiala ma takie walki i ci sprzeda - bo tasmy rozprezne to sie daje w trakcie montazu okien i teraz jest za pozno na ich zastosowanie