rafal9 30.09.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Chcę położyć podłogę na strychu.Będą to deski położone na belkach więźby - tak gdzieś 40 m2. Chcę wykorzystać deski z szalunków. Jak powinny być przygotowane i zabezpieczone?Czy przydałoby się je polakierować bądź zaimpregnować, czy może takie surowe też mogą być? Jak je układać: czy bezpośrednio na tych belkach, czy coś dać pod spód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 30.09.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Deski które układałem na strychu były heblowane od spodu zaimpregnowane sadolinem bezbarwnym a od strony strychu podłoga zalakierowana lakierem do drewna. Nakład pracy własny ale efekt bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 30.09.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Możesz dać papier papowy, albo inną osnowę między deski, a belki, niebędzie skrzypiało, jak będziesz chodził.Pamiętaj, żeby końcówki opierały sięo belki, zwłaszcza krótkich desek, żebyś czasem jak stąpniesz na niepodpare nie wpadł nóżką do pomieszczenia na dole przy okazji także siebie uszkodziwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 30.09.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Zależy do czego ten strych Dałem surowe dechy, nieheblowane - zaglądam tam baaardzo rzadko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 01.10.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 Też się przymierzam do takiej najprostrzej/najtańszej podłogi. Chyba niczym nie będę impregnował (może ogniowo). Wydaje mi się natomiast, że będę dbał o odstęp pomiędzy deskami tak, żeby zapewnić wentylację izolacji termicznej pomiędzy podłogą a sufitem podwieszonym GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 07.10.2005 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 No to jak?Impregnować, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 07.10.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 no jasne, że impregnowac.... dzisiaj robisz tylko tak sobie., żeby zużyc deski na zbożny cel... a za jakiś czas zrobisz pomieszczenia, użytkowe... i co zrywac do impregnowania??... zawsze myśl na kilka ruchów do przodu... / jak w szachach.Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 07.10.2005 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 no jasne, że impregnowac.... dzisiaj robisz tylko tak sobie., żeby zużyc deski na zbożny cel... a za jakiś czas zrobisz pomieszczenia, użytkowe... i co zrywac do impregnowania??... zawsze myśl na kilka ruchów do przodu... / jak w szachach. Pozdrówka Z tym pomieszczeniem użytkowym może być ciężko, bo w najwyższym punkcie jest tam 150 cm, no może ciutkę więcej. Ale zawsze jakieś graty można wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 07.10.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 hmmmm... trzeba było od razu, ze graciarnia mam byc.... ale mimo wszystko jeśli 150... to możesz mieć królestwo dla siebie.... i jeżeli to robisz dla siebie to zabezpiecz, bo na cholerę mają jakieś gady sobie używac.... Ja jak dla siebie robię to nie oszczędzam, i robiąc rachunek sumienie per saldo dobrze na tym wychodzę jak dotąd...Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 07.10.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Nieheblowane dechy to niedokońca dobry pomysł. Z doświadczenia wiem, że nawet rzdko ale wchodzi sie na strych. No i jak jest tam mała przestrzeń do chodzenia można wyłapać drzazgi itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 07.10.2005 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 A czy wystarczy przetrzeć jakimś papierem bądź tarczą ścierną i polakierować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 07.10.2005 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 choc jak pisales bedzie tam graciarnia - oheblowac warto a i potem zaimpregnowac. Robi sie to przecieaz na lata ... nawet pozamiatac czasami bedzie latwiej ... A czy wystarczy przetrzeć jakimś papierem bądź tarczą ścierną i polakierować? to trzeba przepuscic przez cheblarke a jeszcze lepiej grubosciowke i potem zaimpregnowac jakims impregnatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 08.10.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 ja dałem deski z szalunków, lekko oczyszczone, zaimpregnowałem preparatem z marketu obi, nie pamiętam nazwy ale działał we wszytkich kierunkach oprócz ognia, oczywiście ułożone ażurowo i to bardzo - chodzi o punkt rosy i nie dociązanie jętek na korych leżą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 09.10.2005 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 ja dałem deski z szalunków, lekko oczyszczone, zaimpregnowałem preparatem z marketu obi, nie pamiętam nazwy ale działał we wszytkich kierunkach oprócz ognia, oczywiście ułożone ażurowo i to bardzo - chodzi o punkt rosy i nie dociązanie jętek na korych leżą) Co to znaczy "ułożone ażurowo"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 10.10.2005 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Też się przymierzam do takiej najprostrzej/najtańszej podłogi. Chyba niczym nie będę impregnował (może ogniowo). Wydaje mi się natomiast, że będę dbał o odstęp pomiędzy deskami tak, żeby zapewnić wentylację izolacji termicznej pomiędzy podłogą a sufitem podwieszonym GK. Jak drzewo zeszłoroczne (np. z szalunków), to warto robić odstępy, jak w miarę świeże, to odstępy zrobią się same - drzewo schnąc, napewno jeszcze się skurczy. Moje dechy trochę (2 miesiące) schły, a jak pokładłem latem, to mam szpary do 0,5 cm. Rafał9 - ażurowo, to zapewne znaczy, że mają być odstępy między deskami w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 10.10.2005 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 jak wyżej, ale u mnie szpary około 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 10.10.2005 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Jak ma się kwestia pozostawionych dużych szpar do późniejszego użytkowania.Przecież wszystkie brudy, odpadki i inne rzeczy spadające na podłogę podczas użytkowania strychu dostaną się do wełny i mogą tam gnić, mogą ją niszczyć itp itd. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 10.10.2005 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 prawda, ale ja tego srychu raczej nie będę użytkował, a graty które bęę tam dawał nie będą organiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 10.10.2005 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Ja też strych wybiłem deskami z szalunków troszkę oczyściłem ale nie heblowałem, raczej żaden zakład stolarski nie podjął by się heblowania desek z kawałkami betonu. Szpary do wentgylacji same się zrobiły bo deski nie równe. Kupować nowe deski jak cała kopa leży z budowy tylko troszkę zniszczone a przy okazji troszkę porządku na placu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haruś 10.10.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Jak nie użytkowy(150cm) to ja bym nie impregnował,bo właściwie po co?!Strych jest z założenia suchy,więc deski nie zgniją. A jak będziesz to pomieszczenie na coś potrzebował,choćby dzieciakom do zabawy(one lubią takie miejsca),to zawsze możesz kupić w castoramie najtańszą wykładzinę po 4zł/m2 i masz nawet przytulnie. Oskrob z betonu,ewentualnie przemyj wodą i na strych.Ja tak mam i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts